Başbakan Binali Yıldırım, başkanı olduğu Karayolu Güvenliği Yüksek Kurulu toplantısına işlerin yoğun olması nedeniyle katılamaması sonucu, ülke genelinde binlerce fahri Trafik Müfettişi adayı için müfettiş görevlendirmesi yapılamıyor..

Sürücülerin trafik kurallarına uyup uymadığını denetlemekle sorumlu olan yetkililere yardımcı olmak üzere Karayolu Trafik Güvenliği Kurulunca önerilen ve Karayolu Güvenliği Üst Kurulunca uygun görülen kişilere, valilerce fahri trafik müfettişliği görevi veriliyor..

1997 yılında ülkemizde başlatılan Fahri Trafik Müfettişliği (FTM) uygulamasıyla, bugün Türkiye genelinde, aralarında Mehmet Ali Erbil, Erman Toroğlu, Hıncal Uluç, Orhan Kural gibi popüler isimlerin de bulunduğu trafik konusuna ilgili ve duyarlı kişiler, hiçbir ücret almadan fahri olarak müfettiş olarak görev yürütüyorlar...

Trafik denetiminde görevli polislere yardımcı olmak amacıyla, sivil insiyatif olarak trafik denetimine katkı sunan ve kendilerini "Trafiğin gizli gözleri " olarak nitlendiren yaklaşık 30 bini aşkın Fahri Trafik Müfettişi Türkiye genelinde görev yapıyor..




Müfettiş adayı Serdar Ali Naçar'ın Başbakanlık İletişim Merkezi (BİMER)’ ne yapmış olduğu başvurusuna,  21.02.2018 tarihinde Emniyet Genel Müdürlüğü TRAFİK UYGULAMA VE DENETLEME DAİRE BAŞKANLIĞI tarafından şu cevap verildi :

" 06.02.2018 tarihli ve 1800239044 sayılı Bimer başvurunuz 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu ve Fahri Trafik Müfettişliği Görev ve Çalışma Yönetmeliği kapsamında incelenmiştir.

17.10.1996 tarih ve 4199 sayılı Kanun’la değişik 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun EK-6’ncı maddesinde “Sürücülerin trafik kurallarına uyup uymadığını denetlemekle sorumlu olan yetkililere yardımcı olmak üzere Karayolu Trafik Güvenliği Kurulunca önerilen ve Karayolu Güvenliği Üst Kurulunca uygun görülen kişilere, valilerce fahri trafik müfettişliği görevi verilir” hükmü yer almaktadır.

06/10/2016 tarihli talimatımız ile Kasım ayında yapılması planlanan Karayolu Güvenliği Yüksek Kuruluna sunulmak üzere illerden fahri trafik müfettişliği müracaatlarının gönderilmesi istenilmiş, Karayolu Güvenliği Yüksek Kurulu toplanmadığından ülke genelinde yeni fahri trafik müfettişi görevlendirilmesi yapılamamıştır.

Karayolu Güvenliği Yüksek Kurulu toplantısının yapılması halinde kontenjanlar doğrultusunda uygun görülen kişilere İl Valiliğince fahri trafik müfettişliği görevi verilecektir."




Merkezi İstanbul'da bulunan Fahri Trafik Müfettişleri Derneği Basın Sözcüsü Halis Kahraman, müfettiş adaylarının Valilik aracılığıyla müfettiş olmak için Emniyet Müdürlüğüne başvuru yaptıklarını, başvurularının Emniyet Genel Müdürlüğüne iletilmesine rağmen, yıllarca beklediklerini belirterek, sık sık dernek merkezini telefonla arayarak, ne zaman müfettiş görevlendirmesi yapılacağını sorduklarını bildirdi..

Basın Sözcüsü Kahraman, Oysa yasa, bahse konu olan bu kurulun yasa gereği, yılda en az 2 kez toplanmasını öngörmesine rağmen yıllarca toplanamadığını belirterek, " Başbakan, başkanı olduğu yüksek kurula işlerinin yoğun olduğu gerekçesiyle başkanlık edemiyorsa, fahri trafik müfettişi adaylarının görevlendirme onay yetkisini, İçişleri Bakanı'na devretmelidir.

Bakan kurula başkanlık ederek, yıllarca müfettiş olmak için bekleyen adaylara onay vererek, görevlendirme yapmalıdır.Başbakan'ın müfettiş adaylarının görevlendirme onay yetkisini, İçişleri Bakanı'na devretmesiyle, sorun çözülecektir.

Böylece, yeni görevlendirilen fahri trafik müfettişleri görecekleri eğitimin ardından ihtiyaç duyulan il ve ilçe merkezlerinde görev yapmaya başlayacaklar.Böylece, trafikte kural tanımayan teröristler ile etkin mücadele ederek, trafiğin düzenlenmesinde trafik polisine yardımcı olacaklardır."
dedi



ULUSALSES.COM-ÖZEL HABER-MURAT AYDIN