Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kütahya İl Başkanı Dr.Zeliha AKSAZ ŞAHBAZ, zafer meydanı valilik önünde, toplanan topluluğa 15 Temmuz darbe girişiminin birinci yıldönümü nedeniyle, bir basın açıklamasını okudu.




CHP il Başkanı Şahbaz'ın okuduğu okuduğu basın açıklamasında şu ifadeler yer aldı :

"15 TEMMUZ HAİN DARBE GİRİŞİMİ VE AKABİNDE OHAL İLANI İLE AKP TARAFINDAN YAPILAN SİVİL DARBEYİ KINIYORUZ..

Tam bir yıl önce, 15 Temmuz 2016’da AKP iktidarınca devletin tüm kadrolarının teslim edildiği Fethullahçı Terör Örgütü tarafından hain darbe girişimi gerçekleştirilmiştir.

Bu hain girişim sonucunda 249 vatandaşlarımız hayatını kaybetmiş, 2000’den fazla vatandaşımız yaralanmış, Türkiye Büyük Millet Meclisi’miz bombalanmış, ülke büyük bir kaosa sürüklenmek istenmiştir. Ordudaki kahraman subaylarımız ve halkımız tarafından hayatları pahasına bu hain darbe girişimi engellenmiştir. Ülke, Gazi Meclisiyle, her siyasi görüşten halkı ve siyasi partileriyle hain darbe girişimine topyekün karşı durmuştur.

Darbe girişiminden saatler önce MİT Müsteşarlığına ve Genel Kurmay Başkanlığına bildirilmesine rağmen hain darbe girişiminin engellenemediği ifadeler ve iddianamelerden anlaşılmaktadır..

15 yıllık AKP iktidarında devletin mülki, askeri ve idari ve yargı organları birlikte yürüdükleri hizmet hareketi denen FETÖ teror örgütüne teslim edilmiştir. Devletine bağlı bürokratlar soruşturmalar ve kumpas davaları ile kamudan uzaklaştırılırken, teror örğütü mensupları çalınan sorular, hileli sınavlar ile devletin en yüksek makamlarına yerleştirilmişlerdir.

Öyle ki, AKP’nin İçişleri Bakanı kendi atadıkları 81 il emniyet müdüründen 74 tanesinin FETÖ’cü olduğu itiraf etmiştir. Fetö’cülerin yargıyı ele geçirmesini sağlayan 2010 anayasa değişikliği ile oluşturulan HSYK’nın tutuklanan başkanvekili de Adalet Bakanı ile yaptıkları pazarlık sonucunda yüzden fazla cemaat üyesinin Yargıtay’a ve cemaatin istediği kadar kişinin Danıştay’a üye olarak atandığı itiraf etmiş ve bu kişi itirafçı olarak serbest bırakılmıştır.

İşlevsizleştirilen kurumlar göz göre göre gelen darbeyi farkedememiş ve neticesinde 15 temmuz hain darbe girişimi sonucunda 249 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir.
AKP iktidarı hain darbe girişimi sonrasında da gereken dersi almamış ve devlet kadrolarından ve kendi içinden FETÖ üyelerini ayıklayacağı yerde, darbe girişimini kendisine muhalif gördüğü kesimleri sindirmek ve kamudan uzaklaştırmak için fırsat olarak görmüştür.

Öyle ki, mecliste kurulan darbe araştırma komisyonunun başına 15 temmuz davalarının 1 numaralı sanığına “ Fethullah HOCA EFENDİ” diyerek ÖVGÜLER DÜZEN, ERGENEKON, BALYOZ gibi, yurtsever subayların ordudan tasfiyesine ve darbecilerin yükselmesine olanak sağlayan KUMPAS davalarının baş savunucusu ve destekçisi REŞAT PETEK getirilmek suretiyle, bu komisyon daha baştan akamete uğratılmıştır.

Komisyon , muhalefetin ısrarlı talebine rağmen darbe gecesinin en önemli tanıkları Genel Kurmay Başkanı ve Mit Müsteşarını dinlemek yerine turistik gezilerle vakit harcamış ve gerçeğe aykırı bir rapor hazırlamıştır.

Bu hain darbe girişimini fırsata çeviren AKP iktidarı, ve Genel Başkanı ülkede OHAL ilan ederek hukuku askıya almış ve bir diktatörlük inşa etmiştir. Meclis ve anayasa denetimi dışında bırakılan KHK’larla yüz ellibin kamu emekçisi sorgusuz sualsiz tüm hakları ellerinden alınarak görevlerinden uzaklaştırılmış, kendilerinin ve ailelerinin geleceği çalınmıştır.

İş adamları, medya sahipleri, hakim savcılar, yüksek mahkeme üyeleri, emekçiler ve tüm toplum hukuksuz tutuklamalar ile baskı altına alınarak OHAL ilanı yoluyla sivil darbe yapılmıştır.

Ülke Ohal ilanı ile gece yarısı çıkartılan hukuksuz KHK’lar ile yönetilmektedir. Ohal baskısı altında 16 Nisan’da YSK tarafından kanunsuz bir şekilde hile ile halkın iradesi gasp edilerek geçirilen gayri meşru anayasa değişikliği ile diktatörlüğün anayasası yapılmak, başkanlık sistemi ve hukuksuzluk kalıcı hale getirilmek istenmektedir.

Ülkemizde iktidar partisi ve onun genel başkanı tarafından “dindar ve kindar nesil yetiştireceğiz “denilerek halkın ayrıştırılması ve kendinden olmayana her türlü itham ve iftiranın atılarak haklarının gasp edildiği bu baskı rejimi ülkemizi çöküşün eşiğine getirmiştir.

Yüzbinlerce vatandaşımız fişlenerek gelecekleri çalınırken, darbenin baş sorumluları hesap vermek yerine hamaset yaparak dolaşmaya devam etmektedirler. Darbenin siyasi ayağına hiç dokunulmamış, siyasiler hesap vermemiştir.

CHP olarak 15 temmuz darbe girişimini yapan ve 249 vatandaşımızı katleden Fetö teror örgütü mensuplarının yargılanarak en ağır şekilde cezalandırılmasını talep ediyoruz ve bunun takipçisi olacağız.

Ancak, FETÖ terror örgütünün devlet içinde yapılanmasına izin verenlerin, bunları önemli görevlere getirerek darbe girişimine zemin hazırlayanların da kanun önünde hesap vermeleri de bir zorunluluktur.

Cumhuriyeti ve laik, demokratik hukuk devletini kuran CHP olarak tüm darbelere karşı olduğumuz gibi, 15 temmuz hain darbe darbe girişiminin de, bu darbe girişimi bahane edilerek OHAL kararnameleri ile fiilen uygulamaya konan sivil darbenin de karşısındayız.

Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak her zaman olduğu gibi ülkemizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün ilke ve devrimleri ışığında demokrasimizi ve cumhuriyetimizi gücümüzün son damlasına kadar korumaya devam edeceğiz. Ülkemizde demokrasiyi ve onun kurumlarını yeniden inşa edeceğiz.

Dr.Zeliha AKSAZ ŞAHBAZ
Cumhuriyet Halk Partisi
Kütahya İl Başkanı "


www.ulusalses.com-ÖZEL HABER