CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, 48 milyondan fazla kişinin de yoksulluk sınırının altında yaşam mücadelesi verdiğini belirterek, yoksulluğun araştırılmasını istedi.

“Türkiye'nin temel sorunlarından biri ve en önemlisi yoksulluktur..”
diyen Ahmet Akın, hazırladığı araştırma önergesinde yoksulluğun toplumsal dayanışmayı olumsuz etkilediğini vurguladı.




MECLİSE ARAŞTIRMA ÖNERGESİ VERDİ 

CHP Balıkesir Milletvekili ve 21 milletvekilinin imzası ile TBMM Başkanlığı’na sunulan araştırma önergesinde Türkiye’nin yoksulluk verilerine dikkat çekiliyor.

TÜİK, hane halkı ekonomik durumu hakkındaki resmi verilerine dayandırılan yoksul sayısının 16 milyonu aştığı belirtilen önergede, “Ülkemizde 2016 yılında yoksul sayısı 16 milyon 328 bin kişi, yani nüfusumuzun yaklaşık yüzde 21'i. Yine 2017 yılı verilerine göre yoksul sayımız yüzde 20,1. 2018 yılına ilişkin henüz ulaşılabilir bir resmi kaynak bulunmadığından bu sayının nasıl bir değişim gösterdiğini bilmesek de son 10 yıla bakıldığında ve yıllık olarak değişim oranı hesaba katıldığında güncel sayının da 2016 ve 2017 yılına paralellik gösterdiğini ve 16 milyon dolaylarında olduğunu kabul edilebilir” denildi.


Tüketici Hakları Derneği’nin verilerine de yer verilen Meclis araştırma önergesinde Türkiye'de 16 milyondan fazla kişinin açlık sınırı, 48 milyondan fazla kişinin de yoksulluk sınırının altında yaşam mücadelesi verdiği ifade edildi.

Önergede şu gerekçelere yer verilerek, Meclis araştırma komisyonu kurulması istendi:

“Türkiye'nin temel sorunlarından biri haline gelen ve iktidar tarafından çözümlenemeyen yoksulluk sorununu milletimizden adeta saklanmaktadır. İktidar her ne kadar refahın artmakta olduğunu dile getirse de, ‘zenginleşiyoruz’ diye açıklamalar yapsa da üzeri örtülmeye çalışılan yoksulluk artık saklanamamaktadır.

Adeta kangren haline gelen yoksulluk sorunun saklanması yerine; bu sorununun acilen çözümü için, yoksulluk oranındaki artış ve yoksullaşmanın nedenlerinin neler olduğunun tespitinin Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından yapılması bir zorunluluk halini almıştır.

Çünkü, yoksulluk, toplumsal dayanışmayı ve ekonomik kalkınmayı olumsuz olarak derinden etkilemektedir.”


ULUSALSES.COM