İstanbul'da görev üstlenen Fahri Trafik Müfettişi Halis Kahraman'a Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi CİMER'den KOMİK CEVAP..

Müfettiş Halis Kahraman, CİMER'e 08.12.2019 tarihli yazılı bir başvuru'da bulunarak, TBMM Genel Kurulu’nda 07.12.2019 tarihinde kabul edilen kanunla milletvekillerine trafikte bazı ayrıcalıklar tanındığını,  bu yasanın Anayasanın 10. maddesine tamamen aykırı olduğunu belirterek, bu kanunun Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından veto edilmesini istedi.

CİMER tarafından başvuru sahibi Halis Kahraman'a Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) Trafik Uygulama ve Denetleme Dairesi Başkanlığı'nca verilen cevabi yazı da, " Kanun çıkarma yetkisi Türkiye Büyük Millet Meclisine ait olup, yapılan kanun düzenlemelerini veto etme yetkisi Cumhurbaşkanlığı Makamına aittir." ifadelerine yer verildi.

Müfettiş Halis Kahraman, milletin kahir ekseriyatının karşı gelmesine rağmen, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen kanunla milletvekillerine trafikte bazı ayrıcalıklar tanınan kanunun Cumhurbaşkanı Sn.Erdoğan tarafından veto edilmesini istediğini belirterek," Benim 08.12.2019 tarihli başvuruma, Sn.Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 23.12.2019 tarihinde bahsi edilen yasa'ya onay vermesinin ardından  Emniyet Genel Müdürlüğü'nce komik bir cevap verilmesini doğrusu çok yadırgadım..Bu tamamen topu taça atmaktır.." ifadelerini kullandı.  

Fahri Trafik Müfettişi Halis Kahraman'ın Cumhurbaşkanına hitaben yazdığı, 08.12.2019 tarihli  başvurusunda şu ifadeler yer aldı : 

“Sayın Cumhurbaşkanım,

TBMM Genel Kurulu’nda 07.12.2019 tarihinde gece yarısı yapılan bir oturumla, milletinin kahir ekseriyatının karşı gelmesine rağmen, çıkarılan bir kanunla MİLLETVEKİLLERİNE TRAFİKTE BAZI AYRICALIKLAR TANINMIŞTIR.

Anayasanın 10. maddesine tamamen aykırı olan ve millet vicdanında yer bulmayan, milletin vekillerine olan saygısını ve adalete olan güvenini sarsan bu kararın tarafınızca VETO edileceğine inanıyorum. İstanbul'da halen aktif görev yapan Fahri Trafik Müfettişi olarak saygılar sunuyorum. 08.12.2019"

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) Trafik Uygulama ve Denetleme Dairesi Başkanlığı'nın Halis Kahraman'a verdiği cevabi yazıda ise şu ifadeler yer aldı : 

" T.C. Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER)’ ne 08.12.2019 tarihinde yapmış olduğunuz 1902865998 sayılı başvurunuz 02.01.2020 tarihinde TRAFİK UYGULAMA VE DENETLEME DAİRE BAŞKANLIĞI tarafından cevaplanmıştır:

CİMER başvurunuz, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu, Karayolları Trafik Yönetmeliği, uygulama talimatları ve ilgili diğer mevzuatlar kapsamında incelenmiştir.

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun “Geçiş üstünlüğüne sahip araçlar ve sürme kuralları” başlıklı 71’inci maddesinde;

“Geçiş üstünlüğüne sahip araçlar öncelik sırasıyla şunlardır:

a) Cankurtaran araçları, yaralı veya acil hasta taşıyan araçlar,

b) İtfaiye araçları, …

f) Koruma ile görevli ve korunan araçlar,

Bu araçlar görev halinde iken geçiş üstünlüğü hakkına sahiptir.

Bu hak, halkın can ve mal güvenliğini tehlikeye sokmamak, duyulur ve görünür geçiş üstünlüğü işaretini vermek şartı ile kullanılır.

Bu araçlar, bu Kanun ve yönetmelikte yazılı trafik kısıtlama ve yasaklarına bağlı değildir.

Zorunluluk olmadığı hallerde geçiş üstünlüğünü kullanmak yasaktır.

…” hükümleri yer almaktadır.

Bu kapsamda, geçiş üstünlüğüne sahip araçların gereksiz yere geçiş üstünlüğünü kullanmamaları ve halkın can ve mal güvenliğini tehlikeye sokmamaları gerektiği hüküm altına alınmıştır.

Kanun çıkarma yetkisi Türkiye Büyük Millet Meclisine ait olup, yapılan kanun düzenlemelerini veto etme yetkisi Cumhurbaşkanlığı Makamına aittir.

Bilgilerinize sunar, iyi günler dileriz.

 EGM Trafik Uygulama ve Denetleme Dairesi Başkanlığı"

ULUSALSES.COM