Ekmek fırınının gelirini şehit ve gazi ailelerine bağışladı

KÜTAHYA'nın Hisarcık ilçesinde, ekmek fırını sahibi Mesut Çakır, fırının bir günlük gelirini şehit ve gazi ailelerine bağışladı.

Ekmek fırını sahibi Mesut Çakır, ilçede şehitler için düzenlenen yürüyüşü göen kızının, 'Baba şehit ve gazilerimiz için herkes bir şeyler yapıyor, biz de farklı bir şey yapalım' demesi üzerine 7 ay önce açmış olduğu ekmek fırınının bir günlük satış gelirini şehit ve gazi ailelerine bağışlamaya karar verdi. Fırın tezgahına “Gün boyunca yapacağımız satışlardan elde edilen gelir şehit ve gazi ailelerine bağışlanacaktır" yazısı asan Çakır, "Şehit ve gazilerimiz olmasaydı, biz bugün rahat rahat nefes alamazdık. Vatanı için canlarını feda eden şehitlerimizin ve gazilerimizin hakkını ödememiz mümkün değildir. Vatanı için canlarını ortaya koyan şehitlerimizi rahmetle anıyorum. Onların ailelerine bir nebze olsun bizim de katkımız olursa ne mutlu bize" dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
-------------------------------
-Ekmek fırınının dışından
-Fırın sahibi  Mesut Çakır ekmek yaparken
-Müşteriler ekmek alırken
-Müşterilerden Mehmet Ali Kaya ile röp
-Mesut Çakır ile röp

Haber-Kamera: Mustafa AKÇAY/HİSARCIK(Kütahya)-


=====================================

Tavşanlı’da silah kaçakçılığı operasyonu: 6 gözaltı

KÜTAHYA’nın Tavşanlı ilçesinde polis ekiplerince düzenlenen silah kaçakçılığı operasyonunda 6 şüpheli gözaltına alınırken, çok sayıda tüfek, tabanca ve bunlara ait mermiler ele geçirildi.

Kütahya Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri ile Tavşanlı İlçe Emniyet Müdürlüğü Asayiş Büro Amirliği ekipleri silah kaçakçılığı yapıldığı bilgisi üzerine harekete geçti. Takibe alınan şüpheliler Ö.D., İ.K., M.Y., İ.K. A.B. ve E.U. polisin 8 ayrı adreste eş zamanlı düzenlediği operasyonla gözaltına alındı. Şüphelilerin evlerinde yapılan aramalarda ruhsatsız tabanca, 4 kuru sıkı tabanca ve muhtelif parçaları ele geçirildi. Sağlık kontrolünden geçirilen 6 şüpheli işlemleri için Tavşanlı İlçe Emniyet Müdürlüğüne götürüldü. Soruşturma sürüyor.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
-------------------------------
-Polis ekiplerinin emniyet çıkışı
-Ev ve çevresindeki aramalar
-Elegeçirilen silahlar
-Genel görüntüler

Haber-Kamera: Tuna İŞLEYEN/TAVŞANLI(Kütahya),()-

====================================

Üniversiteli Gülistan'ı arama çalışmalarında 66'ncı gün

TUNCELİ'de, 5 Ocak'tan beri haber alınamayan üniversite öğrencisi Gülistan Doku'yu (21), arama çalışmaları 66'ncı günde de sürdü.

Munzur Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümü 2'nci sınıf öğrencisi Gülistan Doku'dan, 5 Ocak'ta kaldığı yurttan çıktıktan sonra bir daha haber alınamadı. Diyarbakır'da oturan ailesinin, kızlarının kaybolduğu gün Tunceli'ye gelerek, güvenlik güçlerine başvurması üzerine arama çalışması başlatıldı. Çalışmalar, Gülistan'ın son görüldüğü Uzançayır Baraj Gölü bölgesinde yoğunlaştırıldı. Gülistan Doku'nun bulunması için çalışmalar, 66'ıncı günde de sürdü. Arama çalışmaları bugün, Sarısaltuk Viyadüğü'nden Uzunçayır Baraj Gölü'ndeki elektrik üretimi yapılan ana türbinlerin yer aldığı kapakların olduğu 10 kilometrelik alanda devam etti. Baraj gölüne akan Munzur ve Pülümür nehirlerinden gelen kar sularının çamurlu olması, görüş uzaklığını olumsuz etkiledi.  Baraj gölünde su altı görüş uzaklığı olmadığı için dalgıçlar su altı araması yapamadı.

Arama çalışmalarına Diyarbakır İl Jandarma Komutanlığı bünyesindeki Jandarma Arama Kurtarma (JAK) timleri, Tunceli İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, AFAD görevlilerinin yanı sıra gönüllü arama ekipleri de katılıyor. kipler botlarla su yüzeyi ile kıyıda arama çalışmalarını sürdürürken, bugün de şu ana kadar Gülistan Doku'ya ait bir ize ulaşılamadı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
------------------------------
-Ekiplerin botlarla yaptıkları aramalar
-Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Ferit DEMİR/ TUNCELİ,()

===============================

Karadenizliler: Muavinsiz otobüs mü olur
 
ALMAN firması Flixbus, geçen yıl ağustos ayında 1926 yılından beri hizmet veren Kamil Koç firmasını satın almasının ardından firmanın muavin uygulamasını kaldırması tepkilere yol açtı. Firma, yolculardan gelen tepkiler üzerine yeniden muavin çalıştırmaya başladı. Kararı yorumlayan Karadenizliler, "Muavinsiz otobüs mü olur?" eleştirilerinde bulundu.

Rizeli muavinler, otobüs şoförleri ve yolcular, Alman firmasının tepkiler üzerine geri çektiği ‘muavinsiz dönem’ kararı değerlendirdi. geçtiğimiz yıl ağustos ayında 1926 yılından beri hizmet veren Kamil Koç firmasını satın almasının ardından firmanın muavin uygulamasını kaldırması tepkilere yol açtı. Firma, yolculardan gelen tepkiler üzerine yeniden muavin çalıştırmaya başladı. Kararı yorumlayan Karadenizliler, "Muavinsiz otobüs mü olur?" eleştirilerinde bulundu.

18 yıldır muavinlik yapan Mehmet Çepni, “Muavinsiz otobüs mü olur? Herkes muavin mi olacak ? Bunun bagajı var, ikramı var, en önemlisi 41 yolcunun sorumluluğu var. Özel bir firma otobüslerinde muavinleri kaldırdı. Bagaj kayıpları, eşyaların kırılması gibi çok sorunlar yaşandı. Muavinlerin işi burada devreye giriyor. Muavinlik kaldırılırsa çok zorluk yaşanır. Aynı markadan birçok bagaj geliyor. Bunları tek tek yazıyoruz. Bunlarından biri kaybolsa bulmamız 15 dakikamızı alır. Muavinler olmazsa yolcu kalkıp sadece su alır. Başka bir şey yapamaz. Bir evin direği neyse bir arabanın direği de muavindir’’ dedi.

‘ŞOFÖRSÜZ OLUR MUAVİNSİZ OLAMAZ’

35 yıldır uzun yol şoförlüğü yapan Kadir Çolak ise, “Muavinsiz bir uzun yol hattı düşünülemez. Muavin şoförün yardımcısıdır. Arabanın temizliği var, servisi var, bagajı var. Bunları muavin yapar. Muavin olmazsa bunlar şoföre kalır. Yorgun kalır. İstirahat yapamaz. Otobüs şoförsüz olur ama muavinsiz olmaz’’ diye konuştu.

İstanbul’a gitmek üzere otobüse binen Resul Bursa da, “Bir su istesek kim getirecek? Şoför otobüsü stop edip, kalkıp kendimi getirecek? Bunu bagajı var. Kendim mi kalkıp alacağım yaşlıyım kalkamam bunun için muavinsiz olmaz, muavine ihtiyaç varö ifadelerini kullandı.

Yolculardan Hacı Akgün de “Muavinsiz yolculuk olmaz. Muavin çay, su veya tuvalet ihtiyaçlarını kaptana iletiyor. Çok fazla uzun yolculuk yaptım muavinsiz yolculuk olmazö dedi. Muavinsiz şoförün nasıl yolculuk yapacağını anlatan Şevki Balcı “Hem arabayı kullan hem yolcularla ilgilen. Su almak istesen nereden nasıl alacaksın? Muavin yolcuların ihtiyaçlarını giderir. Muavinsiz olmazö dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
-------------------------------
-Otogardan detay
-Vatandaşlar ile röportaj
-Otobus şoförü rop
-Yolcular röportaj

Haber-Kamera: Mehmet Can PEÇE -Arzu ERBAŞ RİZE-

===========================

Minibüsçüden anlamlı bağış

AYDIN'ın Koçarlı ilçesinde şehir içi yolcu taşımacılığı yapan 50 yaşındaki Gürbüz Ödemiş, şehit ve gazilere vefasını göstermek amacıyla 2 günlük hasılatını Mehmetçik Vakfı'na bağışlamak için kampanya düzenledi.

Koçarlı- Efeler arasında yolcu taşımacılığı yapan evli ve 2 çocuk babası Gürbüz Ödemiş, şehit ve gazilere vefasını göstermek amacıyla bir şeyler yapmak istedi. Bir süre düşünen Ödemiş, 1 günlük hasılatını Mehmetçik Vakfına bağışlama kararı aldı. Aracının camına, 'Şehitlerimize ve gazilerimize olan borcumuzu ödeyebilmek için topladığımız bu yardımda sizlerin de desteğini görmek istiyoruz. Bugünkü hasılatımı bağışlıyorum. Ne verirsen elinle, o da gelir seninle' yazılı bir not yapıştıran Ödemiş, ilgiyi görünce hasılat bağış kampanyasını 2 güne çıkardı. Minibüse konan bir kutuda toplanan 740 lira hasılatın, Mehmetçik Vakfı'nın hesabına yatırılacağı belirtildi. 20 yıldır minibüs işiyle uğraştığını belirten Gürbüz Ödemiş, "Kampanyayı yaptığımız pazartesi ve salı günü kutuda toplanan parayı, bankaya götürerek Mehmetçik Vakfı'nın hesabına yatıracağım. Minibüse binen yolcular samimiyetle davrandı. Normalde bunu 1 gün yapacaktım. Ama vatandaşlardan gelen ilgi dolayısıyla 2 güne çıkarmaya karar verdim. Herkes çok duyarlı, inşallah hayırlara vesile olur" dedi.  

Yolculardan Barış Değirmenci ise, "Bu tür şeylerin daha fazla tekrarlanması gerekir ve örnek olunması gerekir. İnsanların bu tür işlerde daha fazla yardım etmesi gerekiyor. Oradaki insanlar bizim için en önemli şeylerinden bile vazgeçiyorlar" diye konuştu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
-Minibüsten genel ve detay görüntü;
-Kutuya para atan yolculardan görüntü;
-Minibüsçü Gürbüz Ödemiş ve yolcu Barış Değirmenci ile röp;

Haber- Kamera: Burhan CEYHAN / AYDIN, ()

=================================


'Eşekli Dostoyevski' heybesine doldurduğu kırtasiye malzemelerini çocuklara ulaştırıyor

ÇOCUKLUĞUNDA imkansızlıklar içerisinde eğitimini tamamladıktan sonra Almanya'ya yerleşen ve işçi olarak çalışan Ersin Bilge (58), çocukluk hayalini Türkiye'de gerçekleştiriyor. Çocukken kendisine eşeğin heybesinde kitap, defter ve kırtasiye malzemeleri hediye edilmesi hayalini kuran Ersin Bilge, şimdi imkansızlık içinde okuyan çocuklara hayalindeki gibi yardım ediyor. Kendisini 'Eşekli Dostoyevski' olarak tanımlayan ve heybesine okul malzemeleri doldurduğu eşeğiyle köy okullarını gezen Ersin Bilge'nin son durağı Burdur'un Bucak ilçesi oldu.

Erzincan'ın Çayırlı ilçesinde doğup, büyüyen ve halen Almanya'da işçi olarak çalışan Ersin Bilge, okul yıllarında yaşadığı yoksulluktan dolayı hep bir defter, kalem ve silgi yardımı beklemiş ancak bu hayali hiç gerçekleşmemiş. O zamanlar tek ulaşım aracı eşek olduğu için hep eşeğin heybesine doldurulmuş kitap ve okul ihtiyaçları hayal eden Ersin Bilge, eğitimini zor koşullarda tamamladı. Daha sonra bir süre memurluk yapan, ardından Almanya'da yaşamaya başlayan Ersin Bilge, çocukluk hayalini başka çocuklar için gerçekleştirmeyi hedef edindi.
HEYBEDEN ÖĞRENCİLERE
Türkiye'nin dört bir yanında köy okullarına ve burada eğitim gören çocuklara ulaşarak bu hayalini yerine getirmeye çalışan Ersin Bilge, ilkini 2 sene önce memleketinde hayata geçirdiği projesini bu kez Burdur'un Bucak ilçesinde sürdürdü. Bucak'taki arkadaşları araştırmacı yazar Osman Oktay ve araştırmacı yazar emekli öğretmen Hasan Konu ile birlikte bugün Susuz köyündeki ilk ve ortaokula giden Ersin Bilge, eşeğin heybesine yüklediği kitap, defter ve kırtasiye ürünlerini öğrencilere dağıttı. 

'EŞEKLİ DOSTOYEVSKİ' 
Kendisi için kurduğu hayali yıllar sonra başka çocuklar için gerçekleştiren ve ömrü oldukça Anadolu'nun köy okullarında eşekle kitap dağıtmaya devam edeceğini belirten Ersin Bilge, çocukluk döneminde araçların yaygın olmadığını, bildiği tek ulaşım aracının eşek olduğunu ve çocukluk hayalinde eşekle kendilerine kitap geldiğini görmek istediğini, gerçekleşmeyen bu hayalini köy okullarında eğitim gören çocuklar için sağlamaya çalıştığını anlattı. Okuduğu kitaplar ve yazarlar arasında yoksul bir çocukluktan gelen ve kitapları dünya klasikleri arasında yer alan Dostoyevski'den çok etkilendiğini, onun yaşam öyküsünü örnek aldığını aktaran Bilge, kendisine de bu yüzden 'Eşekli Dostoyevski' denildiğini kaydetti. Köy okullarındaki çocukları Türk ve dünya klasikleriyle buluşturan Bilge, üç gün boyunca Bucak'ın köylerinde 6 köy okulunu ziyaret edip yaklaşık 650 kitap ve kırtasiye dağıtarak öğrencilerle buluşacağını söyledi.
Susuz Köyü İlk ve Ortaokulu'nda eğitim gören öğrenciler de okullarında daha önce hiç böyle bir etkinlik yapılmadığını belirterek, kendilerine kitap, defter ve kırtasiye ürünleri hediye eden Ersin Bilge'ye teşekkür etti. Çocukların, okula heybesinde kitap dolu eşekle gelen Ersin Bilge'nin hediyeleri karşısındaki şaşkınlıkları ve mutlulukları görülmeye değerdi. 

'TEK HAYALİM ÇOCUKLARIMZIN NOBEL ÖDÜLÜ KAZANMASI'
Etkinlikte öğrencilere hitap eden Ersin Bilge, "Tek hayalim bu ülkenin çocuklarının bilimden, teknolojiden, sanayiden, edebiyattan, kültürden örnek çocuklar olmasını istiyorum. Çocuklarımızın okuyup bilim adamı yetişmesi, içimizden birkaçının Nobel Ödülü kazanması için çaba harcıyorum. Çocukluğumun hayalini yaşatmak için kendi ülkemde bu topraklara gelip özellikle köy çocuklarına dünya klasiklerini, dünya edebiyatını tanıştırmak için böyle bir hayal peşinde koşuyorum. Bugüne kadar yaklaşık 2 binin üzerinde köy çocuğuyla buluştum. Tanımadığım 8 üniversite öğrencisine de burs veriyorum" dedi.
Ersin Bilge, eşekle kitap dağıtmayı ise şöyle açıkladı:
"Çocukken hayatımda ilkokulu bitirdiğim güne kadar otomobil, taksi, otobüs, traktör hiçbir şey görmemiştim. Bu süreçte ben dünyanın sadece bizim köyle bağlantılı olduğunu düşünüyordum. Araç ve gereçleri tanımadığım için köydeyken köy değirmenlerine giderken bile eşekler üzerinde giderdik, bağ bahçe, tarımda eşekler kullanılırdı. O günkü çocukluk ruhumda en güzel araç, en güzel ulaşım eşekmiş. İşte bunun için eşek. Eşek bu ülkede geçmişte, her işte kullanıldığı için büyük emeği vardır. Çocukların, eşeklerin bu ülkeye çok büyük katkıları olduğunu bilmeleri gerektiğini düşünüyorum."

NEDEN EŞEKLİ DOSTOYEVSKİ?
Ersin Bilge kendisine neden 'Eşekli Dostoyevski' denildiğinin sorulması üzerine, "Dünya edebiyatı okurken 'Suç ve Ceza'yı okumuştum. Dostoyevski'nin çocukluk hayatı çok çilekeş geçmiş. Dostoyevski sıkıntılı bir süreçten sonra ünlü bir yazar olmuştur. Bu çocukların dünyaca ünlü yazarlar olması için Dostoyevski'yi ilgi çekici olduğu için kullanıyorum" dedi. 

'YATIRIM BU ÜLKEDE ÇOCUKLAR OLMALI'
Hayatı boyunca aynı şekilde ülke genelinde köylere ulaşarak köy çocuklarına kitap, kalem, defter ve kırtasiye yardımlarını sürdüreceğini ve yüreğinin gittiği yere kadar devam edeceğini aktaran Ersin Bilge, "Yatırım bu ülkede çocuklar olmalı" dedi. 

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
------------------------------
-Ersin Bilge eşeğiyle okula gelirken
-Ersin Bilge eşeğiyle köy okulunda çocuklara hitaben konuşurken
-Ersin Bilge eşeği üzerindeki heybeden köy okulunda okuyan çocuklara kitaplar dağıtırken
-Kırtasiye yardımı dağıtılırken
-Ersin Bilge ile ropörtaj
-3 öğrenciyle röportaj
-Ersin Bilge ve çocukların toplu görüntüsü

Haber-Kamera: Halim AKCA/BUCAK (Burdur), ()

================================

TMSF Başkanı Gülal: Devraldığımız şirketler yüzde 42 büyüdü

TASARRUF Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Muhiddin Gülal, "An itibarıyla TMSF kayyumunda yönetilen şirket sayımız 806. Bunların öz kaynak büyüklüğü 25,7, aktif büyüklüğü 60,3 milyar lira seviyesinde. İstihdam sayımız da 40 bin 667. Bu manada bu şirketler devraldığımız günden bu güne kadar aktif olarak yüzde 42 seviyesinde büyüdü" dedi.

Serik'e bağlı Belek turizm merkezindeki bir otelde TMSF kayyumluğunda yönetilen Royal Halı şirketinin bayilerin katılımıyla 350 parça yeni ürününün tanıtımının yapılacağı 'Royal Halı Liderler Zirvesi 2020. Hayallerini ileriye taşı' sloganıyla düzenlenen toplantı başladı. Programın açılışına TMSF Başkanı Muhiddin Gülal, Royal Halı Genel Müdürü Tansel Talu ve Royal Halı Yönetim Kurulu Başkanı Nevzat Avunç da katıldı.

Açılışta konuşan TMSF Başkanı Muhiddin Gülal, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra FETÖ/PDY terör örgütüne aidiyeti tespit edilen kişilere ait bazı varlıkların TMSF kayyumluğunda yönetilmesine karar verildiğini belirterek, "Bu manada kurumumuz bir eksen kayması yaşadı. An itibarıyla TMSF kayyumunda yönetilen şirket sayımız 806. Bunların öz kaynak büyüklüğü 25,7, aktif büyüklüğü 60,3 milyar lira seviyesinde. İstihdam sayımız da 40 bin 667. Biz devraldığımızdan itibaren sizlerle şunu paylaştık. Biz bu yapıya aidiyeti ve ilhakı olan şahısları hukuk kuralları çerçevesinde en ağır şekilde cezalandıralım. Ama şirketleri cezalandıramayız. Şirketler milli servet. Bu şirketler istihdam ve katma değer yaratmaya devam edecekler ve ekonominin içerisinde kalacaklar şeklinde bir taahhüdümüz olmuştu. Bu manada bu şirketler devraldığımız günden bu güne kadar aktif olarak yüzde 42 seviyesinde büyüdü. Bu şirketlerin içerisinde çok kıymetli markalarımız var. Bu markalarımızdan bir tanesi de bugün lansmanını yaptığımız Royal Halı ve beraberinde Pierre Cardin ve Atlas Halı markalarını bir arada düşündüğümüzde önemli bir değerde bir araya geldik" dedi.
Bu şirketlerin büyümeye devam edeceklerini vurgulayan Muhiddin Gülal, "Bu manada devir aldığımızdan bu tarafa şirketimiz, cirosal bazda yüzde 38,4 milyar lira büyüyerek 295 milyon lira ciro ile 2019 yılını kapattı. Ben tüm yönetim kurulunu şahsım ve TMSF adına kutluyorum. Önemli bir istihdam katkımız var. 632 kişiyle vaziyet ediyoruz. 158 milyon lira da ihracatımız var. 158 milyon lira ihracat, 295 milyon lira ciro ve 632 istihdam ile ekonomiye ve ülkemize katkı yaratmaya devam ediyoruz" diye konuştu.

Bugün önemli bir lansman çalışması yapıldığını kaydeden TMSF Başkanı Gülal, şöyle dedi:
"Rakamı duyunca ben de şaşırdım. 350 adet yeni kreasyon denince zor bir iş yapmış olduklarını buradan anladım. Ben milletin emanetine hassasiyet gösterdikleri için tüm yönetim kurulu ve çalışanlara teşekkür ediyorum. Royal Halı ailesi dünden daha kuvvetlidir. Siz hayallerinizi ileriye taşıyacaksınız. Biz de şirketimizi ileriye taşımak adına üzerimize ne düşüyorsa yapmaya gayret edeceğiz."

Açılışta Royal Halı Genel Müdürü Tansel Talu da selamlama konuşması yaptı. Program sonunda TMSF Başkanı Muhiddin Gülal, Royal Halı Genel Müdürü Tansel Talu ve Royal Halı Yönetim Kurulu Başkanı Nevzat Avunç'a plaket verdi. Konuşmaların ardından katılımcılar kreasyonları gezerek, inceleme fırsatı buldu. Organizasyon 12 Mart'ta sona erecek.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
------------------------------
-TMSF Başkanı konuşması
-Detay görüntüler

Haber-Kamera: Namık Kemal KILINÇ/SERİK (Antalya), ()