Kütahya'da yaşayan Osmangazi Elektrik abonesi  polis emeklisi Halis Kahraman, bankadan otomatik ödeme talimatım olduğu halde, elektrik faturasının son ödeme tarihinde ödenmemesi nedeniyle, mağdur oldu.

Şikayetçi abone Halis Kahraman,önce mağduriyetini bankaya bildirdi. Banka yetkilileri,fatura tutarının elektrik şirketi tarafından bankaya bildirilmediğinden dolayı fatura ödemesi yapılmadığını beyan etmelerinin ardından fatura şikayetini  bu kez Osmangazi Elektrik A.Ş. kurumuna başvuru yaparak iletti.


Şikayetçi abone Halis Kahraman'ın Osmangazi Elektrik A.Ş. kurumuna ilettiği 27 Nisan 2017 tarihli şikayet başvurusunda ise şu ifadeler yer aldı :

"Elektrik faturama bankadan otomatik ödeme talimatım olduğu halde, 24 Nisan 2017 son ödeme tarihli 45.50 TL tutarındaki fatura bankaya iletilmediği için faturanın ödenmediğini öğrendim.

Banka yetkilileri, kurumunuz tarafından fatura tutarının bankaya iletilmediğini, kusurun kurumunuzdan kaynaklandığını bildirdiler.Bu aksaklık sonucu mağdur oldum.Faturayı cezalı olarak banka aracılığıyla 27.4.2017 bugün ödedim.

Bu aksaklığın nereden kaynaklandığını, abonelerin neden mağdur edildiğini tarafıma İVEDİ bildirmenizi istiyorum."



OSMANGAZİ ELEKTRİK PERAKENDE SATIŞ A.Ş.Reklam ve Kurumsal İletişim Şefi / Müşteri Hizmetleri Müdürü Esat Tayfur İnay'ın şikayetçi abone Halis Kahraman'a ilettiği cevabi yazıda  ise şu ifadeler yer aldı :

" Sayın Kahraman,

Durumu daha iyi açıklayabilmemiz adına otomatik ödeme talimatlı müşterilerimiz için sürecin nasıl çalıştığını genel olarak anlatmamızda yarar olduğunu düşünüyorum.

Şirketimiz 20 civarında banka ve PTT ile fatura tahsilatı konusunda protokol imzalamıştır.

İster otomatik ödemeli olsun ister manuel ödeme olsun, sistem şu şekilde çalışır:

Şirketimiz protokol kapsamında, bankalara sunucularımıza ve sistemimize erişim yetkisi verir böylece banka vatandaşların borç bilgilerini aynen şirketimizde çalışan personel gibi görebilir, aynen veznelerimiz gibi tahsil edebilir.

Otomatik ödeme sürecini ise 4 aşamada açıklayabiliriz; 1. Banka sunucumuza bağlanır son ödeme tarihli talimatlı müşterin listesini ve borç bilgisini çeker, 2. Listede yer alan müşterilerin hesaplarından faturaları miktarınca parayı çeker, 3. Parayı ortak havuza aktarır, 4. Tahsilatı yapıp borcu düşürür.

Yukarıda görebileceğiniz üzere, bankadan yaptığınız ödemelerde sürecin tamamı banka tarafından yürütülmektedir. Şirketimiz bankalara borç bilgisi göndermemektedir, sizin hesabınıza müdahale etmemektedir zaten teknik olarak mümkün değildir.

Söz konusu durum bankanızın sunucularımıza bağlanamamasıyla ilgilidir. Aynı zaman diliminde tamamen aynı kanaldan bağlanan diğer tüm bankalar müşterilerimizin ödemelerini aksatmadan yapabilmişlerdir.

Bu gibi durumlarda şirketimiz genellikle zaman kaybetmeden ilgili bankanın Genel Müdürlüğü ile temasa geçer, süresi dolmuş faturaların kesme emirlerini, banka sistemini düzeltene kadar askıya alır. Bu durumda ise şirketimiz son ödeme tarihi 24/25/26 Nisan 2017 olan ve sorun yaşayan tüm müşterilerin son ödeme tarihlerini durumun düzeldiği tarihten bir gün sonrası yani 28.04.2017 olarak güncelleyerek ertelemiştir, böylece müşterilerimizin mağdur olma ihtimalleri sıfırlanmıştır.

Bankanız 27.04.2017 saat 14 itibari ile sisteminin düzeldiği bilgisini şirketimizle paylaşmıştır. Bu gibi sorunlar elektronik ortamda çalışan sistemlerde çok nadir bile olsa zaman zaman olabilmektedir, bu sorun, bu durumda olduğu gibi banka sisteminden kaynaklanabileceği gibi, bizim sunucularımızdan da kaynaklanabilir, bu bağlamda bankayla aranızdaki 2 taraflı bir anlaşma olan otomatik ödeme talimatının, sözleşme ve tüketici hizmetleri yönetmeliğinden kaynaklanan fatura takip yükümlülüğünüzü ortadan kaldırmadığını önemle hatırlatırız.

Ayrıca ek bilgi olarak yönetimimizin müşteri memnuniyetini artırmak adına bu konuya duyarlı olduğunu bu noktada ilerleyen dönemlerde fatura çıktığında ve son ödeme tarihinde ödenmemesi durumunda SMS ve Eposta ile bildirim yapma noktasında sistem altyapısının güncellendiği bilgilerinize sunarız.

Görüş, öneri ve şikayetlerinizi bildirerek sizlere daha iyi hizmet vermemize katkı sağladığınız için teşekkür eder, iyi günler dileriz."


www.ulusalses.com-ÖZEL HABER- Murat AYDIN