Emekli polis Muhammet Yegit, sosyal medya hesabından " EMEKLİ POLİS OLMAK..!" başlıklı bir paylaşım yaparak, emektar polislerin emeklilik yaşantılarını analiz etti..



Polis emeklisi Muhammet Yegit'in sosyal medya paylaşımında şu ifadeler yer aldı : 

" EMEKLİ POLİS OLMAK..!

Saygı doğanın ortaya çıkardığı olmazsa olmazlardandır. Öyle ki,sadece insanlarda değil doğada bulunan insan dışı canlılarda bile birbirine karşı saygı ve sevgi vardır.Hayvanlar bile yaşadığı ortamdaki kurallara uymak zorundadırlar. Dolayısıyla insan olarak bizlerin birbirlerine karşı olan saygısızlıkları affedilir değildir.

İnsanlar görev yaptıkları süre içinde yaptıkları görevi hak ve adaletle,zengin fakir demeden aynı hassasiyetle görevlerini yerine getirebildiyse insanların gözünde dürüstlüğü tartışılmaz kendi vicdanında asla keşke diyebileceği huzursuzluk duygusu oluşmaz. Polis olarak emekli olmuş bir kardeşimiz eğer görevini kötüye kullanarak kendi çıkarları doğrultusunda haklıyı haksızı ayırt etmeden görev yaptıysa ;

Evvela o kardeşimizin yıllarca çalışarak emekli olduğu ilde (eğer bahse konu il küçük ilse,İstanbul,Ankara İzmir gibi büyük illerde kimse kimseyi tanımaz ama nüfusu 200 ila 300 bin arası olan illerde her daim göz önünde olursunuz) kalıp yerleşme şansı elbet vardır ama yaptığı tüm yanlışlıklar emekli olduktan sonra onu gelip bulacak ve çevresinde ki insanların tamamen değiştiğini,görev yaparken yanından ayrılmayan insanların yüzüne bakmadığının farkına varacaktır.Daha önce haksızlığına susan insanların sözlü sataşmalarına maruz kalmaktan asla kurtulamayacaklardır.O zaman sığınabileceği bir üniforma olmadığını anlayacak ama iş işten geçmiş olacak. Görevini kötüye kullanarak var olduğu bir ilde görevinden ayrıldığında var olamayacağını öğrenirler.Çalışıp emekli olduğu ilde yerleşen arkadaşlarımız o toplumda kimseden saygı göremezler. Çünkü insanlar çalışırken yaptığınız görev nedeniyle kişiliğinizin çoktan puanını vermiştir.

Bir de işini hak ve adaletle yapan ama etrafındaki insanları tanıyamayan arkadaşlar var.Yıllarca sen hak ve adaletle çalışırsın onlar senin görevini senden aldıkları güçle senden habersiz kötüye kullanırlar.Bu da senin yıllarca dost bildiklerin tarafından kullanıldığını öğretecektir sana emekliliğinde. Çalışırken günde üç beş defa arayan insanların artık telefonlarını bile açmadığını görürsün .Bu meslek öyle bir meslektir ki bembeyaz giyinip hiç kirlenmeden eve gitsen göz rengin siyah diye sana leke sürmeye çalışırlar. Emekli olduğunda da o çok güvendiğin insanların kaybolup gittiğini görürsün çünkü onlar için senin kişiliğin değil senin görevinin onlara sağlayacağı faydalar vardır. Elbet seni gerçekten seven bilen çevren de olacaktır ama yanında ki yanlış insanlar nedeniyle bilmeyerek sıkıntı çekmelerini sağladığın insanlar,sıkıntıyı çıkaranları değil seni hatırlayacaklardır.

İşini hak ve adaletle yapıp çevrendekileri de gerçekten tanıyabilirsen emekli olduğunda değişen hiçbir şeyin olmadığını çalışırken samimi olduğun kişilerle hala samimi olduğunu hatta suçu nedeniyle defalarca karşı karşıya kaldığın şahsın bile saygı gösterdiğin farkına varabilirsin.Bizlerin zengininden fakirine kimseye karşı adaletsizliğimiz olamaz olmamalı. Öyle ki mesleğin nedeniyle tanıdığın kişilerin bile suçları dışında insan olduğu unutulmamalı eğer insanları yaptığı suçla değerlendirip davranışlarımızı hep suçluymuş gibi gösterirsek o şahsın yaptığı hatayı düzeltme şansımız asla olmaz. Yeri geldiğinde karşına alıp konuşmalısın ki yaptığı hatanın farkına varsın bazen cebinden harçlık verirsin ki o gün parasızlıktan yapabileceği bir suçu üç beş kuruşla önlemiş olursun. Suça meyilli insanlar zaten toplumun unuttuğu dışladığı insanlar sen de unutursan onların kendi kendine düzelme şansı asla olmayacaktır. Unutmayalım ki herkes anasından tertemiz doğar suçlu varsa o suçu neden işlendiğini bulup ona göre çözüm üretmek bizlerin görevi.(Lakin devlete ihanetin nedenleri olamaz hain haindir..! )

Gelelim çalışanla emekli olan arasındaki saygısızlığa.. Sosyal medya ortamında o kadar dert yanıyor emekli arkadaşlarımız kendine yapılan saygısızlıktan ve emekli olduğu içinde korkusuzca paylaşıyor şu ilde şöyle davrandı şu ilde böyle davrandı görevli arkadaşlar diye benimde küçükte olsa "Alo 155 Polis ihbar hattı'nı arayıp bir konu aktardığımda aynı kurumdan emekli olduğum için oradaki kardeşimizi kendime yakın gördüğüm için ben de  " Emekli Polisim" dediğimde  "Emekli Polis " olabilirsin ne var bunda gibi yaklaşımlar da bulunulduğunda kalbim kırılıyor ve inanın bir daha ne olursa olsun o ihbar hattını aramak istemiyorum.

Ayrıca yaklaşık üç yıl oldu görev anında ki (155 dışında) hiçbir arkadaşa gerek arabamı gerek şahsımı durdurup kimlik ehliyet ruhsat sorduğunda inanın samimiyetle söylüyorum  "Emekli Polis " olduğumu söylemiyorum ne istiyorsa gösterip görevi bittiğinde o zaman ki hali iyiyse "emekli Polis " olduğumu söyleyip,"Kolay gelsin.." deyip ayrılıyorum.

Biliyorsunuz ki arkadaşlar, görevli meslektaşlarım  sadece emekli Polisleri sorgulamıyor..Kendilerine verilen işlerini yapıyorlar hele ki 15 Temmuz olaylarından sonra o kadar çalışan lakin adı olaylara karıştıktan sonra silahı ve kimliğiyle firar edip dolaşan Polis var ki kimliğini gösterip sorguya bile girmeden çekip gidebilir bu yüzden arkadaşlar bizzat tanımadıkları ama Polis olduğunu söyleyen herkesi sorgulayıp hata yapmamak için uğraşıyorlar.. Bırakalım arkadaşlar işini yapsın, belki arkadaşların o kadar çok söylemek istedikleri var ama onlar emekli olmadığı için bizler gibi sosyal medyada veryansın edemiyorlar emekli Polislere . Kimse herkesi kendi gibi görmesin arkadaşlar neler var içimizde yanlışsam söyleyin.

Saygı karşılıklı olmalıdır..Çalışan emekliye, emekli çalışana saygılı olmak zorunda..Emekli olarak bizlerin sorumlulukları sadece kendimizle ilgili ama arkadaşların sorumlulukları toplumun bütününü ilgilendiriyor.Elbette halen çalışan arkadaşlarımızdan da emekli olan arkadaşlarımızdan da kendini bilmez insanlar olacak.Lakin kişisel yapılan hatalar yüzünden ekmeğini yediğimiz kurumun tüm çalışanlarını ve yönetenlerini kötülemek bizlere yakışmaz.. 

Çalışanıyla emeklisiyle bir olmazsak," Biz " olamayız, ben olarak kalırız. Ben olursak ne 3600 ek gösterge'yi alabiliriz ne saygı görebiliriz.. 

Daha öncede yazdığım gibi ihtiyacı olan ve emekliliğinden sonra çalışmak zorunda kalan arkadaşlarımızın yıllarca güvenlik işi yapmasına rağmen "Güvenlik görevlisi " olarak bile çalışmaya emekli kimliğimiz yetersiz kalır..Bankalar da resmi kurumlar da kimliğimizin hiçliği devam eder. Astsubaylar emekli kimlikleriyle her türlü resmi işlemlerini yapabiliyorken bizlerin kimliği süs olmaktan öteye gitmez. Çünkü onların güçlü bir dernekleri var..Derneklerinin üye sayısı 50 bini aşmış durumda..Derneklerine üye olarak, sahip çıkıyorlar. Dernek de onların her türlü özlük ve sosyal haklarını savunuyor..

Polis emeklilerinin de Merkezi İstanbul'da bulunan ve Türkiye genelinde 41 şubesi faaliyette olan kamu yararına çalışan Türkiye Polis Emeklileri Sosyal Yardım Derneği var..Ancak, emekli meslektaşlarım yıllık aidatı 30 lira olan bu derneğe üye olmaktan kaçınıyorlar..Üye sayısı çok yetersiz olduğu için siyasiler polis emeklileri derneği'ni muhatap almıyorlar..Nitekim geçtiğimiz yıl dönemin TBMM Başkanı Binali Yıldırım, TBMM açılış resepsiyonuna  50 bini aşkın üyesi olan Emekli Astsubay Dernek Başkanı'nı davet etmiş, üye sayısı az olan Türkiye Polis Emeklileri Dernek Başkanı'nı davet etmemiştir..Eğer bu derneğe üye olarak sahip çıkarsak, sorunlarımızı ve taleplerimizi ilgili makamlara ve kamuoyuna yüksek sesle duyururuz..Hak ettiğimiz özlük ve sosyal haklara böylece kavuşuruz..

Bizler hala saygıyı savunuyoruz çünkü birbirimize olan saygımızı unuttuk..

Hatırlamanın zamanı gelmedi mi ?

Muhammet YEGİT
Emekli Polis "


ULUSALSES.COM-**ÖZEL HABER : HALİS KAHRAMAN