TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda 30 yıldan fazla çalışan memurlara ek ikramiye ödenmesine ilişkin düzenleme kabul edildi.

Ancak,
CHP ve MHP'li vekiller, memur emeklilerine 30 yılı aşan süreler için ödenecek ikramiye tutarlarının çok komik olduğunu belirterek, tutarların güncellenerek bugünkü değerler üzerinden ödenmesi gerektiğini vurguladı..

MHP'li Milletvekili Fahrettin Oğuz Tor, 33 yıl öğretmenlik yaptıktan sonra 1988'de emekli olan babasına 3 yıllık emekli ikramiyesi olarak bugünün parasıyla 1 lira 20 kuruş ödeneceğini belirterek,” Benim babamın beklentisi bu değil..” diyerek, bu adaletsizliğe isyan etti..

TBMM Plan Bütçe Komisyonu görüşmeleri sırasında milletvekilleri arasında ilginç tartışmalar yaşandı.

Eski Maliye Bakanı CHP İzmir Milletvekili Zekeriya Temizel, emekli ikramiyelerinin 10-12 yıl önceki katsayılar üzerinden ödenmesini eleştirdi.

Temizel, bu hesaplamayla bir yıllık hizmet karşılığı 85 kuruş gibi ikramiye ödemelerinin söz konusu olduğunu vurgulayarak, “Yapılması gereken, bu insanların o zamanki maaşlarının bugünkü karşılığını hesaplayarak ödeme yapmaktır.” dedi.

Vekil Tor :
” 85 kuruş rakamı bile yüksek..”

MHP’li Fahrettin Oğuz Tor, Temizel’in telaffuz ettiği 85 kuruş rakamının bile yüksek olduğunu belirterek, babasından örnek verdi.

Vekil Tor, “Benim babam ilkokul öğretmeniydi, 33 yıl çalıştı. Hesaplattım, babam yıllık 40 kuruş alacak. Üç yıl üzerinden çarparsak 1 lira 20 kuruş alacak. Benim babamın beklentisi bu değil..” diye konuştu.

Daha önceki yıllarda emekli olanlar için ise yıllık 6, 7, 8 kuruş gibi ikramiye ödemelerinin söz konusu olduğunu ifade eden Tor, 1988 yılı ile bugünkü asgari ücret dikkate alındığında babasına her yıl için 3 bin 821 lira ödenmesi gerektiğini söyledi.

Vekil Tor, “Yasa hak, hukuk, adaletle bağdaşmıyor ve meşru beklentiyi, kamu vicdanını tatmin etmez. Bunda vebal var, kul hakkı var..” dedi.

İkramiye farkı AYM kararıyla gerçekleşti..

Maliye Bakanı Naci Ağbal, getirilen düzenlemeyle 1989 yılında emekli olan bir memur için yıllık 60 kuruş ikramiye ödeneceğini kabul etti ancak yakın yıllara gelindiğinde bu rakamların 3 bin liraya çıktığını söyledi.

Bakan Ağbal, 30 yıl üzerindeki çalışmalar için emekli ikramiyesi ödenmesi kararının Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) iptal kararı üzerine geldiğine dikkat çekerek, normalde AYM kararlarının geriye yürümediğini ancak idare mahkemelerinin AYM’nin iptal kararının yürürlüğe girdiği 7 Ocak 2015 tarihinden önce emekli olanlar için de ikramiye ödenmesi yönünde kararlar verdiğini ifade etti.

Bakan Ağbal, “Ne zamandan beri Anayasa Mahkemesi’nin iptal ettiği hüküm geriye yürütülüyor? Danıştay, geriye doğru yürütülmesine dair hukuk normu üretiyor. Yasama organının yerine geçip hukuk normu üretebilir mi mahkeme..” diye konuştu


www.ulusalses.com-ÖZEL HABER- Halis KAHRAMAN