Emniyet teşkilatında görevli geceleri halkın huzur ve güvenliğini sağlayan Çarşı ve Mahalle bekçileri, son torba yasa ile sağlık çalışanlarına verilen ‘fiili hizmet zammı’ ya da başka adıyla ‘yıpranma payı’ hakkının kendilerine de verilmesini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan sabırsızlıkla bekliyorlar.



2008 YILINDAN BERİ EMNİYET BEKÇİLERİ MAĞDUR..


Emniyet Çarşı ve Mahalle Bekçileri de yıpranma payı mağduru olduklarını belirterek, ULUSALSES Haber Müdürü Halis Kahraman'a mağduriyetlerini şöyle dile getirdiler :

"Emniyet teşkilatında Çarşı ve Mahalle Bekçileri olarak, 2008 yılına kadar Yardımcı Hizmetler sınıfında görev yapıyorduk.2008 yılında yapılan bir yasal düzenleme ile Yardımcı Hizmetler sınıfından Emniyet Hizmetleri sınıfına alındık.Ancak, polisler ile birlikte omuz omuza görev yapmamıza rağmen, polislere verilen yıpranma payı bizlere verilmedi.

Dönemin İçişleri Bakanı Beşir Atalay, bizlere de yıpranma payı verileceği sözünü vermişti ama bu sözler bu güne kadar yerine getirilmedi.

İçişleri Bakanlığı yeni aldığı bir karar ile, yeniden Emniyet teşkilatına yeni Çarşı ve Mahalle Bekçisi alımlarına başladı.Nitekim, geçtiğimiz günlerde ihtiyaç duyulan Emniyet Müdürlüklerine çarşı ve mahalle bekçisi alımı gerçekleştirildi.Türkiye genelinde, ihtiyaç duyulan il ve ilçelerde 7 bin Çarşı ve Mahalle bekçisi alımı yapılacağını basın da yer alan haberlerden öğrendik.

Çarşı ve Mahalle bekçileri olarak, son torba yasa ile doktor,hemşire ve diğer sağlık çalışanlarına verilen yıpranma payı hakkının bizlere de verilmesini Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan sabırsızlıkla bekliyoruz."


KİMLER YIPRANMA PAYI BEKLİYOR ?

Yıpranma payı bekleyenler arasında öğretmenlerin yanı sıra 2008 yılında yardımcı hizmetler sınıfından Emniyet hizmetleri sınıfına geçirilen çarşı ve mahalle bekçileri, postacılar, mühendisler, teknikerler, teknisyenler ve kimyacılar da yer alıyor.

DOKTOR, HEMŞİRE, ECZACI  YILDA 60 GÜN YIPRANMA PAYI HAKKINA KAVUŞTU..

Yıllardır fiili hizmet zammı bekleyen sağlık çalışanlarına bu hak nihayet verildi. Yeni düzenleme ile başta doktor, hemşire, eczacı olmak üzere sağlık alanında çalışanlara yılda 60 gün yıpranma payı hakkı tanındı. Böylece 400 bine yakın çalışan erken emekli olabilecek.

Dört yıldır sürekli gündemde olan ancak bir türlü gerçekleşemeyen sağlık çalışanlarına ‘fiili hizmet zammı’ ya da başka adıyla ‘yıpranma payı’ veya da erken emeklilik imkanı Resmi Gazetede yayımlanarak, uygulamaya girdi. Böylece 400 bine yakın sağlık çalışanına yıllardır beklediği erken emeklilik hakkı da verilmiş oldu.

Peki, yeni düzenlemeden kimler, nasıl yararlanacak ?

Kanunda, bu haktan yararlanacak olanlar, ‘insan sağlığına ilişkin işlerde’ çalışanlar olarak geçiyor. Biraz daha açarsak başta doktor, hemşire, eczacı olmak üzere; diş hekimi, fizyoterapist, sağlık bakım teknisyeni, klinik psikologları, fizik tedavi uzmanlarına fiili hizmet zammı verilecek.

KİMLER YARARLANACAK ?

Kısaca, fiili hizmet zammı nedir; ona da kısaca değineyim. Çalıştıkları mesleklere göre yıprananların erken emekli olabilmeleri için her bir çalışma yılına, mesleğine göre değişen sürelerde 60-80-180 gün ekleniyor. Böylece çalışanlar, 360 gün prim öderken, 60 gün fiili hizmet zammı ekleniyorsa, 420 gün prim ödemiş sayılıyor.

GEÇMİŞ YILLARI KAPSAMIYOR

3 Ağustos Resmi Gazetede yayımlanarak uygulamaya giren düzenleme ile de sağlık çalışanlarına yılda 60 gün yıpranma payı, yani fiili hizmet zammı, verilecek. Böylece sağlık çalışanları 360 gün prim ödeyecekler, ancak 420 gün prim ödemiş sayılacaklar. Bir başka ifadeyle de 12 ay çalışacaklar, 14 ay çalışmış sayılacaklar.

Bu durumda da 6 yıl çalışan bir sağlık çalışanı, 7 yıl çalışmış sayılacak. Bu da şu anlama geliyor; 30 yıl doktorluk yapan bir çalışan, 35 yıl çalışmış sayılacak ve erken emekli olacak, emeklilik maaşı da erken bağlanmış olacak. Ayrıca 5 yıl fiili hizmet zammını elde eden çalışan, 2,5 yıl daha erken emekli de olabilecek.

Tabi, bu hakkın elde edilebilmesinin de bazı şartları var. Sağlık çalışanlarının yıpranma hakkı, kanunun yayımlandığı 3 Ağustos tarihinden itibaren geçerli olacak ve bu tarihten sonraki çalışma sürelerine fiili hizmet zammı uygulanacak. Bu tarihten önceki çalışma süreleri dikkate alınmayacak.

Daha açık bir anlatımla kanun geriye dönük uygulanmayacak. Şartlardan biri de sağlık çalışanlarının erken emeklilik hakkından yararlanabilmesi için 10 yıl sağlık alanında çalışmış olması, 3600 prim gün sayısına ulaşması gerekiyor.

İLAVE EMEKLİLİK İKRAMİYESİ

YENİ düzenleme ile sağlık çalışanlarına emekliliklerinde ilave ikramiye de ödenecek. Böylece çalışanlar fiili hizmet zammıyla hem erken emekli olacaklar hem de emekli aylıklarına zam yapılacak. Buna göre; pratisyen hekimler 1533 lira, uzman hekimler de 2005 lira emeklilik maaşlarına ek ödeme alacak.


ULUSALSES.COM -ÖZEL HABER- Halis KAHRAMAN