Eskişehir İl Emniyet Müdürlüğü  'Öncelik hayatın, öncelik yayanın' uygulamasıyla ilgili sürücülere hatırlatmalarda bulundu.

İçişleri Bakanlığınca trafikte yaya önceliği bilincinin oluşturulması amacıyla tüm yurtta başlatılan uygulamanın alışkanlık haline getirilmesi bekleniyor. Bu kapsamda Eskişehir İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri gelen şikâyetler üzerine yaya ve okul geçitlerinde denetimlerde bulundu.

Yaya ve okul geçitlerine yaklaşırken yavaşlamayan sürücülerin bulunması üzerine tekrar bir hatırlatmada bulunan İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri, "Karayolları Trafik Kanunu’nun 'Yayalara İlk Geçiş Hakkı Verilmesi' başlıklı 74. Maddesinde; 'Sürücüler, görevli bir kişi veya ışıklı trafik işareti bulunmayan ancak trafik işareti veya levhalarıyla belirlenmiş kavşak giriş ve çıkışları ile yaya veya okul geçitlerine yaklaşırken yavaşlamak, varsa buralardan geçen veya geçmek üzere bulunan yayalara durarak ilk geçiş hakkını vermek zorundadırlar' şeklinde düzenleme yapılmıştır.

İl merkezinde görevli trafik ekiplerimizce yapılan denetimlerde, trafik yoğunluğu fazla olan bazı cadde ve bulvarlar üzerinde yayaların, yaya veya okul geçidi olmayan yerlerden rastgele geçiş yaptıkları, sürücülerin kendilerine ilk geçiş hakkını vermedikleri hakkında şikâyetler oluştuğu tespit edilmiştir.."
ifadelerini kullandı.




YAYA VE SÜRÜCÜLERE ÖNEMLİ HATIRLATMA

Yaya olarak trafik içinde bulunan vatandaşların trafik güvenliğinin sağlanması amacıyla il merkezinde bulvar, cadde ve sokaklarda karşıya geçişlerde de belli başlı kuralların olduğunun belirtildiği hatırlatmada şu ifadelere yer verildi:

"Yaya ve okul geçitlerinin bulunduğu yerlerde yayalar için ışıklı işaret varsa bu işaretlere uymak, zorundadırlar. Geçitte yayalar için ışıklı işaret yoksa ve geçit sadece taşıt trafiği ışıklı işareti veya yetkili kişi tarafından yönetiliyorsa, geçecekleri doğrultu açıldıktan sonra taşıt yoluna girmek zorundadırlar. Işıklı işaret veya yetkili kişilerin bulunmadığı geçitlerde veya kavşaklarda güvenlikleri açısından yaklaşan araçların uzaklık ve hızını göz önüne alarak uygun zamanda geçmek zorundadırlar.

Yayalar taşıt yolu bitişiğinde veya yakınında yaya yolu, banket veya alan varsa buralardan yürümek, her iki tarafında banket bulunan ve kullanılabilir durumda olan yollarda kendi gidiş yönüne göre sol bankette yürümek zorundadırlar. Taşıt yolunun karşı tarafına geçmek isteyen yayalar, taşıt yolunu yaya ve okul geçidiyle kavşak giriş ve çıkışlarından geçmek zorundadırlar."  


ULUSALSES.COM