Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen iftar programında emeklilerle bir araya geldi.

Erdoğan, emeklilerle İftar buluşmasında  bayram müjdesi verdi.



İftar buluşmasında yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Erdoğan, müjde olarak "65 aylıkları kendilerine üç ayda bir ödenen kardeşlerimiz, Eylül ayının başından itibaren bu maaşlarını aylık almaya başlayacaklar.

Ayrıca, Emeklilik için başvuru yapan ancak henüz başvuruları sonuçlanmayan 100 bin vatandaşımız da bayram ikramiyelerini alacak.."
dedi

Buradaki konuşmasında, ramazan ayının sonlarına yaklaşıldığını anımsatan Erdoğan, tüm katılımcıların ramazanını tebrik etti.

Erdoğan, iftar sofrasında emeklilerle bir arada olmaktan duyduğu memnuniyeti anlatarak, "Sizler hayattan değil, sadece yıllarınızı verdiğiniz işinizden emekli olmuş kardeşlerimizsiniz. Hayat yolculuğu ancak son nefeste bitecek bir uzun maratondur. Bu uzun yolculukta emeklilik sadece bir duraktır." diye konuştu.


Emeklilikle birlikte emeklilerin önünde hayata dair asıl planları ve  yapmak istedikleri asıl işleri için yeni bir dönemin başladığına dikkati çeken  Erdoğan, kimi emeklilerin ertelediği hobileriyle, idealleriyle uğraşacağını,  kiminin de mecbur olduğu için değil istediği, sevdiği ve keyif aldığı işlerle  uğraşacağını dile getirdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, emekli olmakla hemen her konuda herkesin  gönlünün istediğini yapacak zamana sahip olacağına işaret ederek, "Bunun için  emekliliği bir son değil, yeni bir başlangıç olarak görüyorum. Sizlerin işte bu  fırsatlara sahip şanslı bireyler olarak emekliliğinizi en güzel şekilde  değerlendirdiğinize inanıyorum. Hiçbir emekli kardeşimin bu güzel dönemini evinin  veya kahvehanelerin dört duvarı arasına hapsolmak olarak görmediğini ümit  ediyorum." ifadesini kullandı.

"GÖRDÜĞÜMÜZDE YÜZÜMÜZ KIZARMIŞTI"

Türkiye'de 12,3 milyon emekli bulunduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, hükümete geldiklerinde ilk işlerinden birinin emeklilerin durumlarına el atmak olduğunu anlattı.

Recep Tayyip Erdoğan, tüm emeklilerin ve özellikle de Bağkur emeklilerinin durumunun bu dönemde gerçekten sıkıntılı olduğunu anımsatarak, "30 yıl, 40 yıl ekmek teknesinin başını bekleyen, tarlasını ekip biçen insanlarımıza öyle emekli maaşları bağlanıyordu ki biz bunları gördüğümüzde yüzümüz kızarmıştı." dedi.

Konuyla ilgili hemen harekete geçtiklerini ve kademeli olarak bu tür çarpıklıkları ortadan kaldırdıklarının altını çizen Erdoğan, şöyle konuştu:

"Emekli maaşlarında reel olarak iki katına, üç katına, dört katına varan oranlarda artışlar yaptık. Bugün ülkemizde az sayıdaki istisna haricinde asgari ücretin altında emekli maaşı alan bulunmuyor. Hele hele eskisi gibi 50 lira, 100 lira gibi trajikomik emekli maaşı alan hiç kimse kalmadı. Son olarak bayram ikramiyeleriyle emeklilerimizin bayramlarını bayram gibi geçirebilmelerine imkan sağladığımıza inanıyorum."

Emeklilerle bir müjdeyi paylaşmak istediğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Emeklilik için başvuru yapan ancak henüz işlemleri sonuçlandırılmayan 100 bin vatandaşımız bulunuyordu. Bunların işlemlerini tamamlayarak onların da ilk maaşlarını ve bayram ikramiyelerini alabilmelerini sağlıyoruz. Bu kardeşlerimiz Ramazan Bayramı ikramiyesi yanında temmuz zammından da faydalanacak. Ayrıca 65 aylıkları kendilerine 3 ayda bir ödenen kardeşlerimiz de eylül ayının başından itibaren bu maaşlarını aylık olarak almaya başlayacaklar.

Emeklilikten sonra ticari faaliyette bulunanların yüzde 15 oranındaki sosyal güvenlik destek primlerini de kaldırdık. KDV iadesinin maaşa eklenmesinden, banka promosyonlarına seyyanen yapılan artışlardan yıllık standart maaş zamlarına, intibaklardan ikramiye yıl sınırlarının kaldırılmasına kadar her vesileyle emeklilerimizin ellerine geçen parayı yükseltmenin gayreti içinde olduk."


Erdoğan, sosyal güvenlik reformuyla SSK, Bağkur ve Emekli Sandığını aynı çatı altında topladıklarını, sağlık sigortasının kapsamının bu derece geniş, hizmet kalitesinin bu derece yüksek olmasının dünyada örneğine pek az rastlanır bir uygulama olduğunu söyledi.



"EMEKLİLERDEN DAHA İYİ BİLECEK KİMSE YOK"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, iftarda yaptığı konuşmada emeklilerin 1960'lı, 1970'li, 1980'li ve 1990'lı yılları bizzat yaşadığını, yokluğun, yoksulluğun, krizin, kaosun ne olduğunu emeklilerden daha iyi bilecek kimsenin bulunmadığını dile getirerek, bugünün gençlerinin bunları bilmeyeceğini söyledi.

Erdoğan, "Bunları siz yaşadınız, bunları en iyi siz bilirsiniz. Ama bugünün gençlerine de bunu anlatmak lazım. Şimdi onlar inanın, toklukta, bollukta yokluğun acısını bilmiyorlar. Bilhassa yaşı 25-30'un altındaki gençlerimiz, sanıyorlar ki Türkiye hep böyleydi." şeklinde konuştu.

Türkiye'nin geçen 16 yılda katettiği mesafeyi, geçmişle mukayese etme imkanı olmayanlara anlatmanın kolay olmadığını ifade eden Erdoğan, "Sizlerden ricam, her fırsatta gençlere eski Türkiye'yi anlatmanızdır. Çünkü sizler aynı zamanda bu milletin hafızasısınız." ifadelerini kullandı.


ULUSALSES.COM**HABER : Halis KAHRAMAN