İZMİR'in Karşıyaka İlçesi'nde, boşanma aşamasındaki eşi Müzeyyen Neşeli'yi öldürdüğü, kızı Rabia Neşeli'yi tehdit ettiği suçlamalarıyla tutuklu yargılanan emekli polis memuru Erbil Neşeli, 'haksız tahrik' ve 'iyi hal' indirimleri uygulanarak 20 yıl hapis cezasına mahkum edildi.

Geçen yıl 6 Mart'ta Doç. Dr Bahriye Üçok Bulvarı'nda meydana gelen olayda, 2 kız çocuğu babası emekli polis memuru Erbil Neşeli, boşanma aşamasında olduğu eşinin çalıştırdığı, bir yıl önce birlikte açtıkları lokantaya gitti. Erbil Neşeli, burada lokantanın arka bölümünde çıkan tartışmada, eşi Müzeyyen Neşeli'yi, ruhsatlı tabancasıyla öldürdü, kızı Rabia Neşeli'yi de tehdit ettti. Erbil Neşeli, olaydan sonra, emekli olmadan önce görev yaptığı Örnekköy Polis Merkezi'ne gidip teslim oldu.

Emekli polis memuru hakkında ağırlaştırılmış müebbet ve 3 yıl hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Karşıyaka 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davanın 11'inci celsesine tutuklu sanık Erbil Neşeli, öldürülen kadının kardeşleri Adem Duran ile Osman Duran, ailenin avukatı Ayşe Söyleyici, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı avukatı Müjgan Bilen Özen, sanık avukatı Egemen Güney katıldı.

Savcı Bünyamin Özen bir önceki duruşmada verdiği mütalaasını tekrarladığını belirterek, sanık Erbil Neşeli'nin eşini tabancayla 3 el ateş edip öldürdüğünü, gelen raporda da cezai ehliyetinin tam olduğunun yer aldığını, ömürboyu ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmasını, kızı Rabia Neşeli'ye karşı işlediği suçtan ise beraatine karar verilmesini talep etti.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı avukatı Müjgan Bilgen Özen de "Sanığa ceza verildiğinde alt sınırdan uzaklaştırılarak en üst sınırdan ceza verilmesini istiyorum" dedi.

Mahkeme heyeti kısa bir süre ara verdikten sonra kararını açıkladı. Hakim Hüseyin Çelebi başkanlığındaki mahkeme heyeti, sanık Erbil Neşeli'ye, eşi Müzeyyen Neşeli'yi öldümekten önce ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası verdi. Sanığın yargılamadaki tutumu, suçu haksız tahrik altında işlediği gerekçesi ile iyi hal indirimi de uygulayıp cezasını 20 yıla düşürdü. Kızını tehdit etmekten ise beraatine karar verildi.

Ölen kadının yakınlarının avukatı ve Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı avukatları ile Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu temsilcisi Sanem Deniz Kural, kararın temyizi için Yargıtay'a başvuracaklarını söyledi.

KARAR SONRASI AÇIKLAMA

Duruşma sonrası Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu üyeleri ile Müzeyyen Neşeli'nin yakınları basın açıklaması yaptı. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu İzmir Temsilcisi Sanem Deniz Kural, "Türkiye genelinde takip ettiğimiz tüm davalarda adalet için mücadele etmeye devam edeceğiz. Kadın cinayetlerinde, cinsel şiddette, çocuk istismarında hiçbir ceza indirimi uygulanmamasını istiyoruz. Bu talebimiz karşılık bulana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Buradan tüm Türkiye'deki kadınları mücadelemize katılmaya çağırıyoruz. Mahkeme bugün sanığa haksız tahrik ve iyi hal indirimi uyguladı. Biz daha ağır ceza almasını bekliyorduk. Temyiz aşamasına kadar bu davayı takip edeceğiz" dedi.