Milliyet Gazetesi Yazarı Tolga Şardan'ın  eski Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar'ın "Kılıçlar’ın bildikleri" başlıklı yazısı sosyal ağ Facebook'ta polisler tarafından paylaşım rekoru kırdı..

Yazar Tolga Şardan'ın Milliyet Gazetesi'nde 6 Kasım 2016 tarihinde "Büyüteç " isimli  köşe yazısında şu ifadeler yer aldı :

"Türkiye’nin demokrasi tarihinin en karanlık süreçlerinden birisi olan 15 Temmuz gecesi yaşananlar TBMM çatısı altındaki özel araştırma komisyonunun çalışmalarıyla soruşturuluyor.

Burdur AK Parti Milletvekili Reşat Petek başkanlığında oluşturulan Darbeleri Araştırma Komisyonu, çalışmaları sırasında süreç hakkında bilgisi olan bürokratların bilgilerine başvuruyor. Üyeler, sorularla açılım sağlamaya çalıştıkları bilgi sahiplerinin anlatımlarından, “karanlık” geceyi aydınlatmaya çaba harcıyor.

Komisyonun geçen hafta içinde bilgisine başvurduğu önemli devlet görevlileri arasında dönemin Emniyet Genel Müdürü ve sonrasının Ankara Valisi Mehmet Kılıçlar da yer aldı.

Hızlı yükseliş

Kılıçlar, hatırlanacağı üzere Gülen cemaatinin en güçlü olduğu dönemde 2011-2013 yılları arasında Emniyet Genel Müdürü olarak devlet hizmetindeydi. 2011’deki genel seçim sonrasında kurulan AK Parti hükümetinde İdris Naim Şahin’in İçişleri Bakanı olarak kabinede yeralmasıyla birlikte Eskişehir Valisi iken Kılıçlar, Emniyet Genel Müdürlüğü’ne getirildi.

Kendisinden önceki Emniyet Genel Müdürlerine göre oldukça genç yaşta bu makama getirilen Kılıçlar, 17/25 Aralık sürecinin yaşandığı dönemde Emniyet Genel Müdürü (EGM) olarak polis teşkilatının başında yer aldı. 17/25 Aralık sürecinin hemen ardından kabine dışından İçişleri Bakanı olarak atanan Efkan Ala’nın hazırladığı kararnameyle Kılıçlar, Ankara Valiliği’ne geçiş yaptı.

Kılıçlar, Meclis’teki değerlendirmelerinde ilginç bilgiler verdi. Eski EGM ve Ankara Valisi, uzun süredir kendisini yakından tanıyan ve 17/25 Aralık sonrasında kendisini Ankara Valisi yapan Efkan Ala’nın daha önce yaptığı açıklamaya benzer bir tanımlamayı komisyonda yaptı:

“Göreve başlarken FETÖ’cü il müdürü sayısı belki 65’ti, benim zamanımda 75’e çıktı ama bunların atamasını ben yapmadım. Ben sadece uyardım, benim uyarılarım dikkate alınmadı.”

Kılıçlar, bu açıklamasıyla Emniyet Genel Müdürü görevini yürüttüğü dönemde il emniyet müdürü atamalarında “hiçbir
yetkisinin olmadığını”
ifade ediyor. Hatta, bir anlamda itiraf ediyor. Oysa, Kılıçlar, basit bir bürokrat değildi, yaklaşık 300 bin kişilik polis teşkilatının en başındaki isimdi.

Dinleme skandalları

Söz konusu dönemde emniyet teşkilatını çok yakından izleyen bir gazeteci olarak dönemin Emniyet Genel Müdür Kılıçlar’ın durumunu şöyle ortaya koyabilirim. FETÖ’nün emniyet imamlarının polis müdürleriyle haşır neşir olduğu dönemde polis teşkilatının başındaki isim Kılıçlar’dı. Cemaatin, gerek emniyete, gerekse devlette en aktif süreci yürüttüğü 2011-2013 arası yine Kılıçlar’ın Emniyet Genel Müdürü olduğu günlerdi.

Özellikle Emniyet İstihbarat Dairesi öncülüğünde emniyet istihbaratında oluşturulan takip gruplarının adeta cirit attığı dönem yine Kılıçlar’ın dönemiydi. Bugün ortaya çıkarılan usulsüz telefon dinlemeleri, hedef olarak belirlenen devlet adamları, bürokratlar, siyasetçiler, akademisyenler, hukukçular, gazeteciler ve daha nice binlerce kişinin telefonlarının usulsüz biçimde dinlendiği, insanların sahte isimlerle izlendiği günler Kılıçlar’ın emniyetin başında olduğu dönemdi.

Kılıçlar’ın görevi sırasında bu satırların yazarının telefonlarını “usulsüz” biçimde dinlettiği şimdilerde devam eden mahkeme kayıtlarına girmiş durumda. Kılıçlar, bu süreçte teşkilat şemasında kendisine doğrudan bağlı olan EGM İstihbarat Dairesi Başkanlığı’nda yürütülen “hizmetler”e yönelik hiç bir denetleme ve inceleme yaptırmadı.

Emniyet ve adliye içinde yapılanmış Gülen cemaatinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakanlığı döneminde, hükümeti yıkma girişimi olan 17/25 Aralık sürecinin “mayalandığı” ve operasyona dönüştürüldüğü dönemde emniyetin başında yine aynı isim görevdeydi.

FETÖ’nün 2011-2013 arasında “güç ve paranın olduğu her yerde” olduğu dönemde Emniyet Genel Müdürlüğü’nde bir çok proje ve mal alımlarının yapıldığı ihalelere imza atan isim olan Kılıçlar, Türkiye’ye gelen Suriyelilerin kayıtlarının illerde tutulduğu, ancak merkezle hiç bir bağlantısı olmaması nedeniyle güvenlik birimlerinin tam randımanlı kullanmadığı ortaya çıkarılan bilgisayar yazılımının alındığı süreçte de Emniyet Genel Müdürü idi. Bu olayın adli yargılaması halen Ankara Adliyesi’nde devam ediyor.

Kılıçlar’ın Emniyet Genel Müdürü oludğu dönemde birlikte çalıştığı yardımcılarının neredeyse tamamı 15 Temmuz darbe girişiminin sonrasında başlatılan FETÖ soruşturmalarında tutuklanarak cezaevine konuldu.

Dönemin İstihbarat Dairesi Başkanı Ömer Altıparmak, Teftiş Kurulu Başkanı Ramazan Akyürek, Personelden sorumlu genel müdür yardımcısı Muammer Buçak, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Dairesi Başkanı Mehmet Yeşilkaya bunlardan bazıları. Yine emniyetin merkez karargahında Kılıçlar’la birlikte çalışan pek çok daire başkanı, başkan yardımcısı halen FETÖ soruşturmaları kapsamında tutuklu.

Mücadele edene tayin

Ankara Valisi olmasının ardından kentte kamu güvenliğinin sağlanmasında görülen eksiklikler sonrasında altı ay içinde arka arkaya yaşanan 3 bombalı terör eyleminde 130’dan fazla yurttaşımız yaşamını yitirdi.

Bu olaylar bir yana, Kılıçlar, 2015 yazında bir üst rütbeye terfi ettikleri gerekçesiyle Ankara Emniyet Müdür yardımcılarından üçünün başka göreve atanmasını sağlayan işleme imza attı.

17-25 Aralık sürecinden sonra Ankara Emniyeti’nde göreve başlayan ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın FETÖ ile mücadele kapsamında “inlerine gireceğiz” dediği günlerde FETÖ’ye karşı mücadele eden üç polis müdüründen ikisi, “yukarı”dan gelen talimat sonrasında aynı gün göreve geri döndü. Kılıçlar,bu müdürleri göreve başlarında kaldı.

İçişleri Bakanı Ala’nın görevinden ayrılmasının ardından bu göreve atanan yeni bakan Süleyman Soylu’nun ayağının tozuyla görevden aldığı iki validen birisi oldu Mehmet Kılıçlar.

www.ulusalses.com-ÖZEL HABER- Halis KAHRAMAN