Fahri Trafik Müfettişleri Değerlendirme ve Eğitim toplantısı, Türkiye'nin dört bir yanından gelen fahri müfettişler, ilgili paydaşlar ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun katılımı ile Ankara'da bugün bir otel'de gerçekleştirildi.

Toplantı programına, İçişleri Bakan Yardımcıları Muhterem İnce ve Prof. Dr. Tayyip Sabri Erdil, Ankara Valisi  Vasip Şahin, Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral  Arif Çetin, Sahil Güvenlik komutanı Tuğamiral  Ahmet Kendir, İller İdaresi Genel Müdürü  Ali Çelik, Emniyet Genel Müdür Yardımcıları Erhan Gülveren, Selami Hüner,  İbrahim Kulular,  Adem Çakıcı, Mehmet Fatih Serdengeçti ve Resul Holoğlu, Polis Akademisi Başkanı Prof. Dr.  Yılmaz Çolak, Teftiş Kurulu Başkanı  Fenni Gürsel, Özel Güvenlik Denetleme Başkanı Suat Çelik,Emniyet daire başkanları, merkezi İstanbul'da bulunan Fahri Trafik Müfettişleri Derneği (FTM) Başkanı Av.Sami Güleçyüz, Başkan Yardımcısı Eran Tapan ve Genel Sekreter Ahmet Kaplan katıldı.

İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu, “Bu salonda bu meseleye ehemmiyet göstererek aynı zamanda yıllardır taşıdığı unvanın, sorumluluğun bilincinde hareket ederek şu tabloyu oluşturan tüm Fahri Trafik Müfettişlerimize çok teşekkür ediyorum. Çünkü bu bir gönüllülük meselesidir. Bu konuda çok uzun zamandır süregelen bu işleyişin daha hareketlenebilmesi, verimli olabilmesi, sonuçları itibariyle de bizi belli bir standartın üzerine taşınabilmesi için bir araya gelmeyi uzun zamandır arzu ediyorduk.” dedi.

Konuşmasının devamında  Soylu “Devletler vatandaşlarının katkılarıyla, ona olan sadakatleriyle ve ödedikleri vergilerle birlikte ayakta kalır. Ama devletleri ve kuralları ayakta tutan vatandaşların sahipliğidir. Onun için gönüllülük belki de bu meselenin en önemli noktalarından bir tanesidir. Bu açıdan Fahri Trafik Müfettişlerimizin özellikle bu konuda ortaya koyduğu bu sahiplenmeyi hepinizin huzurunda ve hepinize yönelik minnet ve şükran duygularımla bir kez daha ifade etmek istiyorum. Türkiye’nin bütün güvenlik politikalarının yeniden düzenlendiği, bütün güvenlik başlıklarına yeni ve modern bakışla yeniden ele alındığı, çözüm ürettiği, netice aldığı bir görev içerisindeyiz.” ifadelerini kullandı.

Bakan Soylu, “Değerlendirmemi mazur görün ama trafik güvenliği meselesi bütün bu başlıklar içerisinde belki en az tepki verdiğimiz veya en fazla alıştığımız ama aslında içimizi en çok yakan, bu ülkeye en çok zarar veren meselelerden ya birincisi ya da ikincisidir. Aslında sayısal veriler itibariyle kesin birinci gelmektedir. Uzun yıllardır, bu işten acı çekiyoruz. Uzun yıllardır da aslında bu mesele ile mücadele ediyoruz. Türkiye’de her dönem bu işle ilgili çok samimi bir gayret ortaya konulmuştur, kampanyalar yapılmıştır, yasal düzenlemeler gerçekleştirilmiştir. Keza şu toplantı bu gayretin en güzel örneğidir. Fahri Trafik Müfettişleri Projesi bugünün bir projesi değildir. 1996 yılında başlamış bir projedir. Ancak bir gerçeği de kendimize itiraf etmek durumundayız. Sebebi her ne olursa olsun uzun yıllar trafik konusunda hep birlikte bizim arzu ettiğimiz noktaya gelmek için çok çaba sarf ediyoruz. Rakamlar da gösteriyor ki ülkemizin ulaştırma altyapısının güçlü bir hale getirilmesi, Sayın Cumhurbaşkanımızın bu konuda ortaya koyduğu irade, bütün dünyaya Türkiye’nin özellikle deklare ettiği ve Sayın Cumhurbaşkanımızın da altına imza attığı trafik konusunda ki taahhütlerdir.” değerlendirmesini yaptı.

 Soylu, “İzleme ve denetleme imkanlarımız yüksek standartlardadır. Dronelardan kameralara, helikopterlerden ortalama hız ölçümü yapabilen sistemlerimize kadar hemen hemen her şey var. Yollarımızda ki araçlarımız genel olarak iyi devletimiz güçlü ve Sayın Cumhurbaşkanımız, liderimiz bu konu ile ilgili yanına gidip personel ya da ekipman desteği istediğimiz de Allah kendilerinden razı olsun, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan bizi bugüne kadar hiç boş çevirmedi.” şeklinde konuştu.

Vali ve Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş ise “Trafik altyapısı meselesini büyük ölçüde hallettik. Fakat kaza sebepleri arasında yollar ve araçlar, çok az yer tutuyor. Asıl odaklanmamız gereken nokta, insan. Bu nedenle yasal tedbirler ve denetim faaliyetleriyle insan davranışlarını müspet yönde değiştirecek çalışmalar yapmaya gayret ediyoruz. Bu sayede, kazalara sebebiyet veren alışkanlıklardan arındırılmış bir trafik kültürü oluşturarak, vatandaşlarımız için güvenli bir trafik ortamı sağlamayı hedefliyor ve bunun için gecemizi gündüzümüze katarak çalışmaya devam ediyoruz. Kesintisiz ve kararlı çalışmalardaki tek ve nihai amacımız; trafik kurallarına uymayı ortak bir davranış ve yaşam biçimi haline getirmek, trafik kazalarını asgariye indirmek, bu kazalardaki düşüş trendini sürekli hale getirerek ulaşabileceğimiz en iyi neticeye ulaşmaktır. Bunun yanında vatandaşlarımızın da maddi manevi büyük kayıplarla yüz yüze olduğunu bildiğimiz trafik kazalarına dikkatini çekmek, sorumluluk bilinci kazandırmak ve bu konuya olan hassasiyetin artırılmasına önemli bir katkı sunmak istiyoruz.” dedi.

Son dönemde, sürücülerde her an ve her yerde denetlendiği algısı ile “Yakalanma Riski Duygusunun” geliştirilmesine ağırlık verdiklerini dile getiren Genel Müdür Aktaş konuşmasının devamında “İşte bu çerçevede Fahri Trafik Müfettişlerimizin rolü çok büyük ve bu kurumun işlevselliği bizim için çok önemli. Bu amaç doğrultusunda hazırlanan “Fahri Trafik Müfettişleri mobil uygulaması” yani kısaca “FTM mobil uygulaması” diye tabir ettiğimiz uygulama 16 temmuz 2019 tarihi itibariyle tüm Fahri Trafik Müfettişlerimizin kullanımına açılmıştır. Fahri Trafik Müfettişlerince, 2019 yılında düzenlenen 287.000 adet trafik kural ihlali tespit tutanağı, trafik idari para cezası karar tutanağına dönüştürülmüştür. Bu rakam 2019 yılının ilk 10 aylık diliminde yapılan işlem sayısının % 2,17’sini oluşturmaktadır. Yine Fahri Müfettişlerimizin tutanak sayısı bir önceki on aylık dilime göre % 47'lik bir artış göstermiştir. Özellikle seyir halindeyken cep telefonu kullanımı ve emniyet kemeri takmama gibi konularda fahri trafik müfettişlerimiz denetimlerini etkin bir şekilde gerçekleştirmektedir. Mesela 2019 senesinin ilk on ayında Fahri Trafik Müfettişlerimizce cep telefonu kullanmaktan dolayı yapılan işlem sayısı bir önceki senenin aynı dönemiyle kıyaslandığında % 115’lik bir artışa tekabül ediyor.” şeklinde konuştu.

Aktaş, “Yine 2019 senesinin ilk on ayında emniyet kemeri takmamaktan dolayı yapılan işlem sayısı, bir önceki senenin aynı dönemine kıyasla % 142’lik bir artış göstermiştir. Bizim hedefimiz, derdimiz ceza yazmak değildir. Amacımız denetimler sayesinde vatandaşımızın can ve mal emniyetini sağlamaktır. Çünkü trafik kazalarının uzun yıllardır bize yaşattığı acılar elbette ki izaha muhtaç değildir. Tüm arkadaşlarıma, bu hedefe dönük çalışmalarında başarılar diliyor, gayretleri için şükranlarımı sunuyor, siz değerli hazurunu saygıyla selamlıyorum.” diyerek sözlerini tamamladı.

Tespit edilen sorunlar ile bunlara karşın sunulan görüş ve önerilerin ardından toplantı sona erdi.

ULUSALSES.COM- ** ÖZEL HABER :  HALİS KAHRAMAN