Fahri Trafik Müfettişleri (FTM) Derneği Başkanı Av.Sami Güleçyüz, bugün okulların yeni eğitim ve öğretim yılına başlaması nedeniyle, TRT Radyo 1'de canlı yayınlanan trafik konulu söyleşi programına katıldı.

Başkan Güleçyüz, bugün TRT Radyo 1'de 11.00 ile 11.30  saat aralığında canlı yayınlanan " Güne Bakan " isimli programa konuk olarak katıldı.

Başkan Güleçyüz, katıldığı programda bugün okulların  2019-2020 yılı yeni eğitim ve öğretim yılına başlaması nedeniyle, öğrenci ve öğretmenlere başarılı bir yıl geçirmelerini diledi.

Fahri Trafik Müfettişleri (FTM) Derneği'nin 1997 yılında, 2918 sayılı Karayolları trafik kanuna bir madde eklenmesiyle kurulduğunu belirten Başkan Güleçyüz, " Trafiğin gizli gözleri " olarak nitelendirilen toplumun her kesiminden sivil insanlardan oluşan müfettişlerin trafik zabıtasının bulunmadığı noktalarda  7/24 günün her saatinde trafik zabıtasına yardımcı olmak amacıyla  denetim görevi üstlendiğini bildirdi. 

Müfettiş olmak isteyen adayların aranılan şartları taşımaları halinde, daimi ikamet ettikleri İl Valiliğine istenilen belgeler ile başvuru yapmaları gerektiğini belirten Güleçyüz, müfettiş adaylarında aranılan şartları şöyle sıraladı : 

a) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,

b) En az  40 (Kırk) yaşında olmak,

c) (Değişik:RG-24/11/1999-23886) En az yüksekokul mezunu olmak

d) En az on yıllık sürücü belgesi sahibi olmak,

e) (Değişik:RG-27/11/2001-24596) Asli kusurlu olarak ölümlü veya yaralamalı trafik kazasına sebebiyet vermemiş olmak

f) Müracaat tarihinden geriye doğru toplam beş yıl içerisinde, hakkında 100 ceza puanı uygulaması sonucu sürücü belgesinin geri alınmamış olması,

g) Kamu hizmetlerinden yasaklı olmamak,

h) Taksirli suçlar ve aşağıda sayılan suçlar dışında tecil edilmiş hükümler hariç olmak üzere, ağır hapis veya 6 aydan fazla hapis veyahut affa uğramış olsalar bile devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlara, zimmet, ihtiras, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolaylı iflas gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyeti kırıcı suçtan veya istimal ve istihlak kaçakçılığı hariç, kaçakçılık, resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, devlet sırlarını açığa vurma suçlarından dolayı hükümlü bulunmamak.

Bu şartlara haiz kişilerden müfettişliğe istekli olanlar, iki adet vesikalık fotoğraf, ikametgah ve sabıka kaydı belgeleri ile sürücü belgesi ve öğrenim durumunu gösterir belgenin birer suretini dilekçelerine ekleyerek ikametinin bulunduğu il valiliğine müracaat edebilirler..

Türkiye genelinde 25 bini aşkın, İstanbul'da ise 2 bin 900 müfettişin görev üstlendiğini, müfettişler arasında ev hanımı, öğretmen, eczacı, avukat, savcı, hakim, asker ve polis gibi her meslek grubundan insanlar bulunduğunu, Türkiye genelindeki bir çok iller de  ve İstanbul'da görevli müfettiş sayısının çok yetersiz olduğunu belirten Güleçyüz, etkin bir trafik denetimi yapılabilmesi için İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'dan fahri trafik müfettişi görevlendirmesi yapmasını beklediklerini ifade etti.

Başkan Güleçyüz, trafikte kural ihlali yaptıkları müfettişlerce fiziki ya da elektronik ortamda tanzim edilen tespit tutanaklarının, trafik kuruluşlarında gerekli kontrolleri yapıldıktan sonra 2918 sayılı Kanunun 116 ncı maddesi kapsamında trafik idari para cezası karar tutanağına dönüştürüldüğünü bildirdi.

Başkan Güleçyüz, program da okulların açılması nedeniyle, Eğitim-öğretim yılı süresince güvenli trafik ortamının sağlanması amacıyla,, alınacak trafik tedbirleri ile ilgili şu paylaşımlar da bulundu : 

*Trafik zabıtası ve Fahri Trafik Müfettileri tarafından yapılacak denetimlerle yakalanma riski algısını artırmak ve  okul servis sürücülerinin dikkat ve hassasiyetlerini en üst düzeyde tutmak için bu araçların karışabileceği trafik kazalarını önlemek üzere yoğunlaştırılmış şekilde okul servis araçlarına yönelik özel denetimler yapılacak.

*Servis araçlarındaki rehber personelle okullarda okul geçidi görevlisi öğretmen, öğrenci ve veliler, tespit ettikleri trafik kuralı ihlallerine ilişkin "trafik kural ihlali tespit/ihbar tutanakları" düzenleyecek.

*Trafik birimlerince kontrolü yapılan tutanaklarla "trafik idari para cezası karar tutanağı" düzenlenecek. Karar tutanakları üzerine "Trafik kural ihlaliniz, okul servis aracı rehber personelince/okul geçidi görevlisince tespit edilmiştir." şeklinde şerh yazılması/kaşesinin vurulması sağlanacak..

*Kolluk birimlerince yaya veya okul geçitlerinden geçen veya geçmek üzere olan öğrencilere ve diğer yayalara ilk geçiş hakkını vermeyen sürücülere 488 lira  tutarında trafik cezası uygulanacak.

*Kapılar şoför tarafından otomatik veya elle kumanda edilebilir şekilde (mekanik) olacak. Servis araçlarında en az 30 gün süreli kayıt yapabilen araç takip sistemi bulundurulacak.

*Okul servis aracının camları sabit olacak. Camların üzerine renkli film tabakası yapıştırılmayacak. Aracın her koltuğunda emniyet kemeri bulunacak ve bu kemerler kullanılır durumda olacak.

*Okul öncesi ve ilköğretim öğrencilerinin taşınması sırasında araçlarda rehber personel bulundurulacak. Şoför ve rehber personel, Okul Servis Araçları Yönetmeliği’nde belirtilen şartları taşıyacak.

*Şoför araçta sigara içmeyecek ve içilmesine müsaade etmeyecek. Taşıma hizmeti sırasında görüntü ve müzik sistemleri kullanılmayacak. Taşıma sınırının üzerinde öğrenci taşınmayacak.

*Servis şöförlerinin, indirme ve bindirme kuralları başta olmak üzere diğer tüm trafik kuralları ve yükümlülüklerine uymamalı konusu üzerinde hassasiyetle durulacak.

*Bu kurallar titizlikle kontrol edilerek, eksikliği/kural ihlali tespit edilenlere mevzuatın öngördüğü cezai işlemler uygulanacak.

Eğitim-öğretim yılı süresince güvenli trafik ortamının sağlanması amacıyla gerekli tedbirlerin başta valiler ve kaymakamlar ile emirleri altındaki kolluk kuvvetleri ve diğer görevlilerce önemle takip edilmesine gayret gösterilecek.

ULUSALSES.COM-** ÖZEL HABER : HALİS KAHRAMAN