İstanbul Barosu eski Başkanı Ümit Kocasakal, referanduma götürülecek başkanlık sisteminin hayata geçirilmesi durumunda üniter yapının tehlikeye girebileceğini belirterek,"Anayasa değişikliği ülkeyi bölünmeye götürür.." dedi

AKP’li yetkililerin, “bu bir rejim değişikliği değil” açıklamasını eleştiren Kocasakal, “Bu açık ve net bir şekilde rejim değişikliğidir” dedi.

Anayasa’daki “Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir” sözünü hatırlatan Kocasakal, değişikliğin referandumdan geçmesi durumunda millet egemenliğinin bir kişiye teslim edileceğine işaret etti.

Kocasakal şöyle devam etti: “Anayasada egemenliğin kullanılması hiçbir suretle bir kişiye veya zümreye bırakılamaz diyor. Anayasa’ya göre Türk milleti egemenliğini yasama, yürütme ve yargı eliyle kullanır. Egemenlik 5 yılda bir sandığa giderek oy atmak değildir. Egemenlik, ülkeyi yönetmek için şartlı bir yetki vermenin yanı sıra o 5 yıl boyunca da iktidarı meclis aracılığıyla ve bağımsız yargı eliyle denetlemektir.”

DENETLENEMEZ..

“Millet dediğiniz, seçimde sadece bir partiye oy verenler değildir. Millet seçmenin ötesindedir” diyen Kocasakal, AKP iktidarının kendisine oy veren kitleyi milletin tamamı, seçmenin tercihini de "milli irade " diye yutturmaya çalıştığını söyledi.

Kocasakal, “Oysa öyle olmadığını ben ortaya koyuyorum. Bir kere hukuk devleti, kanun devletinden ileridir.

Örneğin Mozambik de kanun devletidir ama hukuk devleti değildir. Onun da gerisinde ülkeyi bir kararname devleti haline getiriyorlar.

Cumhurbaşkanı tek başına ülkeyi istediği gibi yönetecek. Bu sistemde yasamanın, Meclis’in ve milletvekillerinin hiç bir işlevi kalmıyor. Başbakan aklımız ile alay etmesin”
şeklinde konuştu.

Ümit Kocasakal, rejimin değişmesi durumunda Cumhurbaşkanının yaptığı iş ve işlemlerden denetlenemez hale geleceğine vurgu yaparak, referandum oylamasını köprüden önceki son çıkış olarak niteledi.

TÜRK MİLLETİNE HAKARET

Cumhurbaşkanının bir kararname ile Doğu ve Güneydoğu’da 11 ili birleştirerek kanton veya eyalet oluşturabileceğine dikkat çeken Kocasakal, “O zaman bitti sizin üniter devletiniz. O yüzden bu bir rejim değişikliğidir. Anayasanın değiştirilemez ikinci ve üçüncü maddelerinin içini boşaltmış oluyorlar” dedi

AKP milletvekillerinin, “referandumla 100 yıllık prangadan kurtuluyoruz” sözlerine de atıf yapan Kocasakal, anayasa değişikliğinin Türk milletine hakaret olduğunu dile getirdi.

Kocasakal sözlerini şu şekilde tamamladı: “Bu teklif, ‘Ey Türk milleti, sen demokrasiye, hukuk devletine insan haklarına ve egemenlik kullanmaya layık değilsin biz bunları senin elinden alıyor bir kişiye veriyoruz, o hepinizin adına düşünsün’ demektir.

Türk milleti bu referandumda medeni devletler seviyesine layık olduğunu ispatlayacaktır. Buna inancım tam.

Bu, felaketten önceki son çıkıştır. Bu değişiklik ülkeyi bölünmeye götürür.”


www.ulusalses.com