Memur emeklisine İKRAMİYE FARKI müjdesi..

Mağdur memur emeklileri dava açarlarsa, mahkeme kararıyla ikramiye farkına kavuşabilecekler..


 Kadrosuzluk, yaş haddi, vazife malulü ve ölüm nedeniyle haklarında emeklilik hükümleri uygulananların emeklilik ikramiyesi hesaplarında yargı kararıyla ek olanaklar getirildi.


Ankara 4. İdare Mahkemesi kararıyla, 2015 yılında emekli olan bazı memurlara ikramiye farkı ödenmesinin yolu açıldı.

Böylece, kadrosuzluk, yaş haddi, vazife malulü ve ölüm nedeniyle haklarında emeklilik hükümleri uygulananların emeklilik ikramiyesi hesaplarına ek olanaklar getirildi.

Emekli Mülkiye Başmüfettişi Mahmut Esen'in açtığı “emsal niteliğindeki” kararın getirdiklerini Esen, mahkeme kararına dayanarak şöyle açıkladı:

İKRAMİYE FARKI

1- Emekli Sandığı Kanununun 89. maddesinde kadrosuzluk, yaş haddi, vazife malulü ve ölüm nedeniyle haklarında emeklilik hükümleri uygulananların emekli ikramiyesi hesaplarında bazı ek olanaklar getirildi.

Bu bağlamda anılan kişilere emekli aylığına hak kazandıkları tarihi takip eden üç ay içinde memur maaş katsayılarındaki artışlar ile emekliliği izleyen ilk mali yılın birinci ayında katsayılar dışındaki diğer unsurlarda meydana gelecek artışların ikramiye farkı olarak ayrıca ödenecek.

2- Ocak 2016 tarihinde yürürlüğe giren 3. Dönem Toplu Sözleşmenin 42. Maddesiyle (aylık maaş katsayısı artışı dışında) kamu personeli için ek göstergeler üzerinden hesaplanan emekli aylığı bağlama oranlarında 15 puanlık bir artış getirildi. Böylelikle emekli aylıklarında ve ikramiyelerinde ay/yıl bazında 118 TL artış yapıldı. 30 hizmet yılı için 3 bin 540 lira ilave ikramiye hakkı getirildi.

3- Ek göstergeler üzerinden aylık bağlama oranlarındaki artışlar nedeniyle hak sahiplerine (başvurularına gerek kalmaksızın doğrudan yapılması gereken) ilave ikramiyeler SGK tarafından ödenmedi. SGK işlemine karşı hukuka aykırılık nedeniyle idari yargıda iptal davası açtım.

MAHKEME 3 YIL SÜRDÜ

Ankara 4.İdare Mahkemesine açtığım dava yaklaşık 3 yıl sonra emekliler lehine sonuçlandı, yoksun kaldığım maddi hakların yasal faizi ile ödenmesine karar vermiştir.”

MAĞDUR EMEKLİ GECİKMEDEN DAVA AÇSIN.. 

Emekli Mülkiye Başmüfettişi Mahmut Esen'in avukatı Çağla Esenkaya, kararla ilgili olarak şunları söyledi:

“Ankara 4. İdare Mahkemesi kararı emsal niteliğindedir. Hukuka/kanuna ve hakkaniyete uygun bir karar çıktı.

Bu suretle kadrosuzluk, yaş haddi/ görev malullüğünden emekli olmuş çok sayıda kamu personeli emeklisinin mağduriyetlerinin giderilmesinin önü açıldı.

Bu durumda olanların daha fazla gecikmeksizin mutlaka haklarını aramalı.dır..”


ULUSALSES.COM-**ÖZEL HABER : HALİS KAHRAMAN