Merkezi İstanbul' da bulunan Fahri Trafik Müfettişleri Derneği Basın Sözcüsü Halis Kahraman'ın dernek yönetim kurulu adına, İstanbul'da 39 İlçede MOBESE merkezlerinde kameralar ile izleme yapan polislere trafik cezası kesme yetkisi verilmesini istediği önerisine, Emniyet Genel Müdürlüğü olumsuz cevap verdi..

Müfettiş Kahraman'ın dernek yönetim kurulu adına Emniyet Genel Müdürlüğü(EGM) Trafik Uygulama ve Denetleme Daire Başkanlığı'na ilettiği 27 Kasım 2016 tarihli başvurusunda," Ülke genelinde 81 il ve bağlı ilçelerin MOBESE güvenlik kameraları ile donatıldığını ve birçok kent merkezinde MOBESE kameraları ile trafik denetimi yapılmasına rağmen " Megakent İstanbul'da ana artellerde İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin EDS kameraları ile trafik denetimi yapılıyor.." gerekçesiyle, İstanbul'da MOBESE kameraları ile trafik denetimin yapılmaması büyük eksikliktir." ifadeleri yer almıştı.

Emniyet Trafik Uygulama ve Denetleme Daire Başkanlığı'nın, Bilgi Edinme Hakkı Kanunu ve Bu Kanunun Uygulanmasına İlişkin Esas ve Usuller Hakkındaki Yönetmelik kapsamında, müfettişe yazılı olarak ilettiği 9 Ocak 2017 tarihli cevabi yazıda, Emniyet taşra teşkilatında resmi ekip araçlarıyla görev yapan önleyici hizmetler, asayiş ve polis merkezi ekiplerinde görev alan genel hizmet polisi ile merkez teşkilatında görev alan genel hizmet polisine trafik kural ihlalinde bulunan karayolu kullanıcılarına trafik kural ihlali tespit tutanağı düzenleme yetkisi verildiğini bildirdi.

SİVİL POLİS EKİPLERİNE DE TRAFİK CEZA YETKİSİ VERİLECEK

Cevabi yazıda ayrıca ; 2017 yılı içerisinde Emniyet teşkilatının taşra teşkilatında İl Emniyet Müdürlerinin uygun gördüğü resmi ekip araçlarıyla görev yapan önleyici hizmetler, asayiş ve polis merkezi ekiplerine de yetki verileceği , ilin konumu, nüfusu, trafik yoğunluğu ve diğer özellikleri de dikkate alınarak, gerek görülmesi halinde valilik onayı alınmak suretiyle sivil polis ekiplerine de tespit tutanağı düzenleme yetkisi verileceği, yetki alması uygun görülen personele Trafik Denetleme Şube Müdürlüklerince eğitim verilerek belgelendirileceği de ifade edildi.

" www.ulusalses.com " isimli haber portalımızda 03 Kasım 2106 tarihli "İstanbul'da MOBESE polislerine ceza yetkisi istedi ! "başlıklı haberimiz de şu ifadeler yer almıştı :

"Merkezi İstanbul' da bulunan Fahri Trafik Müfettişleri Derneği Basın Sözcüsü Halis Kahraman, Emniyet Genel Müdürlüğüne başvuru yaparak, dernek yönetimi adına İstanbul'da 39 İlçe Emniyet Müdürlüklerinin MOBESE merkezlerinde kameralar ile izleme yapan polislere trafik cezası kesme yetkisi verilmesini istedi.

Basın Sözcüsü KAHRAMAN,Dernek yönetimi adına Emniyet Genel Müdürlüğüne başvuru yaparak, MOBESE kameralarını izleyen polislerin trafik cezası yazması önerisinde bulunduğunu belirterek, " İnsanlar yanılabilir, ama teknoloji yanılmaz, en ufak bir hataya mahal vermez, MOBESE kameralarıyla çekilen fotoğraflar sabit olduğu için, mahkemelik olma durumu olmaz. Trafikteki sürücüler MOBESE kameraları tarafından izlendiğini bilirlerse, daha dikkatli olacaklardır. "
dedi.

" İSTANBUL'DA MOBESE KAMERALARIYLA TRAFİK DENETİMİ NEDEN YAPILMAZ ? "

Basın Sözcüsü Kahraman, Ülke genelinde 81 il ve bağlı ilçelerin MOBESE güvenlik kameraları ile donatıldığını ve birçok kent merkezinde MOBESE kameraları ile trafik denetimi yapılmasına rağmen " Megakent İstanbul'da ana artellerde İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin EDS kameraları ile trafik denetimi yapılıyor.." gerekçesiyle, İstanbul'da MOBESE kameraları ile trafik denetimin yapılmaması büyük eksikliktir." dedi

Sözcü Kahraman,konu ile ilgili olarak şöyle konuştu :

"Megakent İstanbul'da 39 ilçede yaklaşık 6 bin 500 MOBESE kamerası mevcut. Bu MOBESE kameraları sadece Asayiş ve Terör amaçlı kullanılıyor. Bu MOBESE kameraları ATIL durumda kalmaması için mutlaka İstanbul'da 39 İlçe Emniyet Müdürlüklerinin MOBESE merkezlerinde kameralar ile izleme yapan polislere de trafik cazası kesme yetkisi verilmelidir. Bu çok faydalı olacaktır.

Çünkü biz her ne kadar fahri görev yapıyor olsak da insanlar yanılabilir. Ama teknoloji yanılmaz, en ufak bir hataya mahal vermez, MOBESE kameraları ile çekilen fotoğraflar sabit olduğu için, mahkemelik olma durumu olmaz. Bir de sürücüler trafikte MOBESE kameraları tarafından izlendiğini bilirlerse, daha dikkatli olacaklardır.

Örnek verecek olursak, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin EDS kamerası bulunan kavşaklarda kırmızı ışıkta geçme oranı yüzde 90 oranında azaldı.. Çünkü EDS kamerasıyla çekilen fotoğraf trafik ceza makbuzu ile birlikte kural ihlali yapan sürücünün adresine gönderiliyor.Bunu bilen sürücüler, EDS kameralarının bulunduğu ana artellerde ve kavşaklarda daha dikkatli oluyor, trafik ihlali yapmıyor.

Umarım, Emniyet Genel Müdürlüğü yetkilileri bu önerimi dikkate alarak, İstanbul'da yaşanan bu eksiliği gidermek için gerekli talimatı İstanbul Emniyet Müdürlüğüne ileteceklerdir.."



www.ulusalses.com-ÖZEL HABER- Murat AYDIN