Fahri Trafik Müfettişi Halis Kahraman, trafik cezalarından polislere PAY verilmesini istedi..

Merkezi İstanbul'da bulunan Fahri Trafik Müfettişleri (FTM) Derneği Basın Sözcüsü görevini de yürüten müfettiş Halis Kahraman, trafik denetiminde görevli polislere yazdıkların trafik cezasından belli bir oranda pay verilmesini 2002 yılında Emniyet Genel Müdürlüğü yetkililerine önerdiğini, o dönem de " Polislerin eğitim düzeyi yetersiz, pay almak için görevlerini kötüye kullanabilirler.." denilerek önerisinin kabul görmediğini belirterek, "Şimdi görevli polislerin yüzde 92'si yüksek tahsilli oldu..Yani demem o ki, artık engel kalmadı..Trafik polislerine şimdi trafik cezasından pay yani prim verebilirsiniz..Polisler de trafik denetiminde daha istekli olurlar, etkin denetim yaparlar.." dedi


Sami GÜLEÇYÜZ ( Avukat - FTM Derneği Başkanı )
" Biz bunu yıllar önce önerdik. Ama direkt olarak memura değil, ortak bir yardımlaşma sandığına cezanın belli bir oranı gitsin şeklinde.." diyerek paylaşım da bulundu.




Trafik polisine yardımcı olmak amacıyla,Trafiği denetlemek için görev üstlenen ve kendilerini " Trafiğin gizli gözleri " olarak nitelendiren Fahri Trafik Müfettişleri'nin oluşturduğu " WhatSapp " grubunda, " Ehliyetsiz, alkollü, korsan servis sürücüsüne 7042 lira CEZA.." başlığıyla paylaşılan haber altına Trafik güvenliği uzmanı Aşır Altınöz, şu yorumu yazdı :

Aşır ALTINÖZ :  Bu servis şoförüne ceza yazan Trafik polisine ödül verilmesi gerekir.

Halis KAHRAMAN :Ben, trafik denetiminde görevli polislere yazdıkların trafik cezasından belli bir oranda pay verilmesini 2002 yılında Emniyete önermiştim.

O zaman " Polislerin eğitim düzeyi yetersiz, pay almak için görevlerini kötüye kullanabilirler.." denilerek kabul görmedi..2005 yılından itibaren üniversite mezunları emniyet teşkilatına polis memuru olarak alınmaya başlandı.Bu sayının şimdi 85 bine ulaştı..Meslekteki görevli polisler de görevdeyken AÖF mezunu oldular.Şimdi polislerin yüzde 92'si yüksek tahsilli oldu..

Yani demem o ki, polisler şimdi tahsilli oldu..Artık engel kalmadı..Trafik polislerine şimdi trafik cezasından pay yani prim verebilirsiniz..Polisler de trafik denetiminde daha istekli olurlar, etkin denetim yaparlar..İlgili makamların dikkatine sunarım..

Aşır ALTINÖZ :İyi bir öneri.Ancak her cezaya ödül veya prim olması gerekmez ama bu ve benzeri gibi durumlarda ödül olursa iyi motivasyon olur

Halis KAHRAMAN : Benim rahmetli babam TCDD ana hat yolcu trenlerinde bilet kontrol şefi olarak bir süre görev yaptı.Trene biletsiz binen yolcuya bilet kontrol memuru yüzde 100 zamlı ceza yazıyor..

TCDD yöneticileri, trende biletsiz bedava yolculuğu önlemek amacıyla, bilet kontrol memuru ile şefine, kesmik oldukları cezanın yüzde 10 tutarını prim olarak ödemektedir.Babam da her ay yarım maaş kadar da prim alıyordu..

Aynı uygulama emniyet teşkilatı mensupları trafik polisleri için neden uygulanmasın ? Ne sakıncası olabilir ? Bu önerim İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü yetkilileri tarafından çok yönlü değerlendirilip, bir neticeye kavuşturulabilir..

Aşır ALTINÖZ :
 Fikir güzel Halis Bey.Önemli olan sonuç alınması.

Sami GÜLEÇYÜZ ( Avukat - FTM Derneği Başkanı ) Biz bunu yıllar önce önerdik. Ama direkt olarak memura değil, ortak bir yardımlaşma sandığına cezanın belli bir oranı gitsin şeklinde...

Aşır ALTINÖZ : Tek çözüm Trafik mahkemeleri olur.Her Trafik cezasına itiraz etmek hakkı vardır.Trafik Mahkemelerine giden vatandaş haklı olursa ceza ödemez.Ceza mahkeme ile sabit olursa ceza yazan polise bir yüzde lik kadar ücret ödenir.Bu ücret ise mahkemeye başvuran kişiden tahsil edilir.Vatandaşın haksız durumda mahkemeye başvurması da önlenir..

Halis KAHRAMAN : Trafik mahkemeleri bağımsız olduklarından daha uygun olur..

Aşır ALTINÖZ : Trafik Mahkemeleri ABD de var.Bunu daha önce yazmıştım.Bir Trafik cezası aldığınız zaman ceza tutanağına mahkeme saati ve tarihi de yazmaktadır.Mahkeme günü ceza yazan polis de hazır bulunmak zorundadır.Bu tarih ceza makbuzu tarihinden sonra bir ay içinde görülür.Hakim size ceza verebilir,sizi affedebilir veya sizi Trafik güvenliği eğitimi kursuna gitmenizi isteyebilir.Bunlar da bizde Trafik güvenliği yasası ile düzenlenebilir.

Ben iki kez bu mahkemelere başvurdum. Birinde kazandım birinde kaybettim.Kaybettiğim zaman Trafik ceza artı 150 $ mahkeme masrafı ödedim.

Kaybettiğim davada da gerçeği bir hafta sonra öğrendim ki o şehirde polis yabancı plakalara olduk olmadık ceza yazıyormuş.Hız cezası aldım ancak polis aşırı hızdan işlem yaptı buna itiraz etmiştim.Trafik cezaları o şehre gelir olduğu için gelen geçen yabancı plakalar a ceza yazılmış.Bunu gazetede bir hafta sonra okudum.Bu şehre gelen yabancı plakalı sürücüleri uyaran bir haberdi.


ULUSALSES.COM-ÖZEL HABER-MURAT AYDIN