​İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun katılımıyla Antalya’da "Narkotik Suçlarla Mücadele Değerlendirme Toplantısı" gerçekleştirildi.



Toplantıya; Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Emniyet Genel Müdürü Celal Uzunkaya, Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanı İbrahim Hakkı Seydioğulları, Antalya İl Emniyet Müdürü Mehmet Murat Ulucan ve 81 ilde görevli Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürleri katıldı.



İçişleri Bakanı Süleyman Soylu burada yaptığı konuşmasında uyuşturucu üretiminin yapıldığı bölgelerle tüketici ülkelerin, dünyanın farklı yerlerinde bulunduğunu belirterek "Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi'nin 'Yasadışı Uyuşturucu Ticareti' raporunda Afganistan'da üretilen eroinin Avrupa'ya taşınmasında yoğun olarak kullanılan Balkan rotasında, uyuşturucunun Türkiye'yi geçtikten sonra üç kola ayrıldığı açıkça anlatılmaktadır. Kuzey kolu, doğu Balkanlar üzerinden geçerken güney kolu yalnızca Yunanistan'a ve İtalya'ya yöneliyor. Batı kolu ise batı Balkanlar yoluyla, yani Sırbistan, Arnavutluk, Makedonya, Bosna Hersek ve Hırvatistan üzerinden batı ve orta Avrupa'ya hem kara hem de deniz yoluyla yöneliyor. Yani uyuşturucu, Türkiye'yi geçince Avrupa'yı her taraftan sarmaya başlıyor. Verdiğimiz mücadelenin sadece kendimiz için olmadığını ifade ediyorum. 2016'da Avrupa Birliği üyesi 28 ülkenin tamamı, toplamda 4,27 ton eroin yakaladı. Bizim tek başımıza yakaladığımız miktar ise 2017 yılında 15 ton, 2018 yılında da 17,9 tondur. Toplamda da zannediyorum 20 tonu aştık." dedi.

Diğer uyuşturucu maddelerde de aynı şekilde ciddi rakamlara ulaştıklarını belirten  Soylu, "Avrupa'da sentetik uyuşturucu üretebilmek için çok gelişmiş laboratuvarlar kullanıyorlar. Keza Afganistan'dan bölgenin karışıklığını da düşünürseniz, binbir zorlukla 2-3 bin rakımlı dağlardan, lojistik maliyeti yüksek değişik yollardan Avrupa'ya kadar eroin ve esrar gidiyor. Bazen tırlara, otomobillerin gizli bölmeler yapıldığını, insanların kurye olarak hayatını tehlikeye attığını, hatta uyuşturucuyu poşetlerle yutarak kontrollerden geçmeye çalışan insanlar olduğunu görüyoruz. Böyle büyük maliyetlere katlanmanın tek sebebi olabilir, o da dönen kirli paranın büyüklüğüdür. Biz bu kapsamda operasyon sayımızı her yıl artırıyoruz. 2016 yılında 86 bin 830 operasyon yapmıştık. 2017'de bu sayıyı 118 bine çıkardık ve 2018 yılında 14 bin 562 operasyon gerçekleştirdik. " diye konuştu.




Emniyet Genel Müdürü Celal Uzunkaya ise burada yaptığı konuşmada "Bugün artık ulusal bir sorun olmaktan çıkan uyuşturucu ile mücadelede küresel işbirliği çerçevesinde hareket edilmesi zorunludur. Böylesine önemli bir coğrafyada çalışmalarını sürdüren güvenlik güçlerimizce bir insanlık suçu olan uyuşturucu ile ‘tüm dünya çocuklarını kendi çocuklarımız olarak gören bir anlayışla örnek bir mücadele sergilenmektedir." dedi.

Emniyet Genel Müdürlüğü ve bağlı birimlerin uyuşturucu ile mücadele konusunda elde ettiği başarıları dile getiren Uzunkaya ‘‘Bu amaçla her gün giderek artan ve toplumun birçok sosyal katmanında kronik sorunlar oluşturmaya başlayan uyuşturucu suçlarına yönelik, yürütülen istihbari ve operasyonel çalışmalara ilave olarak, özellikle suçun oluşmasının önlenmesi ve uyuşturucunun sokak düzeyli erişilebilirliğinin engellenmesi amacıyla 2014 yılında kurulan NARKOTİM’lerimiz 2018 yılı Ekim ayı itibariyle 81 İlimizde faaliyete geçirilmiştir." dedi.

Uzunkaya, devam eden konuşmasında teşkilatın uyuşturucu arzı ile topyekün mücadele ettiğini belirterek merkez teşkilatında 247, taşrada 5240 personel olmak üzere toplam 5487 personel ile yürütüldüğünü Narkotik Daire Başkanlığı tarafından geliştirilen ve toplum nezdinde de büyük destek gören önemli ve değerli birçok projenin hayata geçirildiğini bunlardan Narko-Tır projesi ile günümüze kadar 253 bin 818 kişiye bilgilendirme yapıldığını Narko-Afiş, Narko-Slogan yarışmaları düzenlendiğini ve daha birçok proje ile görev köpeklerinin sürekli eğitimine de ağırlık verildiğini dile getirdi.

Geçtiğimiz yılda uyuşturucu ile mücadele kapsamında ele geçirilen uyuşturucu maddeler hakkında da bilgi veren Uzunkaya, "2018 yılında gerçekleştirdiğimiz 132 bin 948 uyuşturucu operasyonunda; 189 bin 013 şüpheli yakalanarak, 30 ton esrar, 15 ton 779 kg eroin ve 334 kg kokain, 21.028.197 adet Captagon, 8.001.392 adet Ecstasy ele geçirilmiş, rekor düzeyde yakalamalara imza atılmış ve düzenlenen sınır ötesi operasyonlarla, kaçakçılık olgusuna kaynağında müdahale etme ilkesi hayata geçirilmiştir." dedi.  


ULUSALSES.COM-**HABER : HALİS KAHRAMAN