Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kütahya İl Başkanı Dr. Zeliha Aksaz Şahbaz, " Şeker Fabrikaları halkımızın yaşam kaynağı, öz malıdır SATILAMAZ..! " dedi

Başkan Şahbaz, İl Başkanlığı Toplantı Salonu'nda parti yöneticileri ile birlikte düzenlediği basın açıklamasında, Türkiye genelindeki  Şeker fabrikalarının özelleştirilmesinin o şehrin yıkımı, nüfus ve güç kaybı olacağını belirterek, " Şeker fabrikasına sahip çıkamayan Kütahya bunun bedelini yıllardır çok ağır bir şekilde ödemektedir. Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak bu ağır bedeli diğer şehirlerimizin ve ülkemizin ödemesini istemiyoruz. Şeker Fabrikaları halkımızın yaşam kaynağı, öz malıdır satılamaz diyoruz." dedi

 

CHP Kütahya İl Başkanı Dr. Zeliha Aksaz Şahbaz'ın basın açıklamasında şu ifadeler yer aldı :

" AKP ve saray iktidarı gelir elde etmek istiyorsa, tapu üzerinde tahrifat yapılarak Kütahya Şeker Fabrikası ile beraber yandaş Kiler Torunlar Grubuna bedava verilen Türk Şeker’e ait şehir içindeki 113 dekarlık araziyi tapu tescil davası açarak geri almalıdır. Kütahya Şeker Fabrikası’nın kamuya ait %56 hissesi 23 milyon 800 bin dolara, şehir içinde 750 dekar arazisi ile birlikte zamanın AKP milletvekili Vahit Kiler ve Torunlar’a satılarak, özelleştirilen ilk Şeker Fabrikası olmuştur.

Kütahya Şeker fabrikası ile birlikte halen kamuya ait olan Türk Şeker Fabrikaları A.Ş.’ye (Türk Şeker) ait 113 dekar arazi de tapu müdürünün bir kalem oynatmasıyla yandaş Vahit Kiler- Torunlar Grubu tarafından gasp edilmiştir. Rahmetli Tunceli Milletvekilimiz Kamer Genç tarafından gündeme getirilen bu durum yargıya taşınmış ve Bölge İdare mahkemesi tarafından karar kesinleştirilmiştir. Üzerine AVM yapılarak milyonlarca dolarlık ranta dönüştürülen bu arazi, devri için Türk Şeker tarafından tapu tescil davası açılmayarak göz göre göre yandaşlara bedava peşkeş çekilmiştir. İlimiz halkı, çiftçisi köle gibi çalışıp karnını doyuramazken AKP yandaşları göz gore gore, hukuksuzca halkın malını gasp etmiştir..


Bugün Cumhuriyet’mizin kalkınma öncüleri olan Turhal, Alpullu, Uşak, Afyon Şeker Fabrikaları da dahil Türk Şeker ‘e ait 14 Şeker Fabrikası için özelleştirme kararı alınmış ve ilana çıkılmıştır. Şeker fabrikaları sadece basit bir üretim aracı değil, şeker pancarı üretimi yapan binlerce çiftçi ailesinin ve büyük ekonomik girdisiyle şehrin de hayat kaynağıdır. Küspesiyle, yaprağıyla aynı zamanda hayvancılık için de en büyük destek şeker pancarı üretimi ve şeker fabrikasıdır.


İlimizde en çok gelir getiren tarım ürünü olan şeker pancarı üretimi, kota ve fabrika sahiplerinin aşırı kar hırsı ile nakliyat dahil pek çok girdiyi çiftçinin sırtına yıkan uygulamaları sonunda maliyetini kurtaramaz hale gelmiştir. Şeker pancarı üretimi yapan binlerce çiftçi ailesi şeker fabrikasının özelleştirilmesinden sonra karnını doyuramadığı için köylerini ve üretimi terk ederek kente göç etmek zorunda kalmıştır. Köyler boşalmış, şehirde işsizlik büyük boyutlara ulaşmış ve gençlerin göç etmesi ile ilimiz aynı zamanda nüfus kaybı yaşamıştır.

Şeker pancarı üretimi yapan binlerce çiftçi ailesi yanında, ilimiz ekonomisi de tam anlamıyla yıkım yaşamıştır.

Şeker fabrikası özelleştirmesi o şehrin yıkımı, nüfus ve güç kaybı demektir. Şeker fabrikasına sahip çıkamayan Kütahya bunun bedelini yıllardır çok ağır bir şekilde ödemektedir. Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak bu ağır bedeli diğer şehirlerimizin ve ülkemizin ödemesini istemiyoruz. Şeker Fabrikaları halkımızın yaşam kaynağı, öz malıdır satılamaz diyoruz."


ULUSALSES.COM