Trafik kanununda yapılan değişiklik yürürlüğe girmesine ve cezası 488 lira olmasına rağmen trafik lambasının bulunmadığı yaya geçitlerinde, sürücüler yayalara öncelik vermiyor..



Merkezi İstanbul'da bulunan Fahri Trafik Müfettişleri (FTM) Derneği Basın Sözcüsü Halis Kahraman, 2019 yılının "Yaya Öncelikli Trafik Yılı " ilan edilmesinin ardından Karayolları Trafik Kanunu'nda yapılan değişiklikle trafik lambasının bulunmadığı yaya geçitlerinde, sürücülerin yayalara öncelik vermemesinin denetim eksikliğinden kaynaklandığını belirterek, " İstanbul'da denetim de görevli polis sayısı yetersiz..Polise yardımcı olmak için  fahri trafik müfettişleri trafikte denetim görevi yapıyor..Ancak, müfettiş sayısı da yetersiz..İstanbul'da  sadece 3 bin 800 müfettiş görev yapıyor.Bu sayının trafiğe kayıtlı araç sayısına göre, 9 bin olması gerekiyor..Trafikte etkin bir denetim yapılabilmesi için hem trafik polisi hem de fahri müfettiş sayısı acilen artırılmalıdır. " dedi  



İçişleri Bakanlığı tarafından " Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın " sloganıyla başlatılan uygulamaya İstanbul Sultangazi'de sürücüler pek alışamadı. Birçok sürücü,  geçişler sırasında yayalara öncelik vermedi. 

İçişleri Bakanlığınca 2019 yılının "Yaya Öncelikli Trafik Yılı " ilan edilmesinin ardından ülke genelinde " Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın"  sloganıyla başlatılan kampanya trafik kurallarında yeni bir dönem açtı.

Karayolları Trafik Kanunu'nun 74. Maddesinde yapılan değişiklikle kavşaklarda, trafik lambasının bulunmadığı yaya geçitlerinde, trafik polisinin olmadığı yerlerde araçlar yayayı gördüğü zaman duracak. Kurala uymayana 488 TL ceza verilecek.

Uygulamanın hayata geçmesi biraz zaman alacak gibi gözüküyor. İstanbul'un bir çok noktasında olduğu gibi Sultangazi'de de kameraya yansıyan görüntülerde yayalara ait bölümden sürücülerin " Öncelik yayanın " uygulamasına alışamadığı ve yollarına devam ettiği gözlemleniyor.

Yaya geçidini kullanan bir vatandaş," Öncelik bizimdi ama çok dikkat edilmiyor bu aralar. Yeni çıkan kanundan haberimiz var. İnşallah ilerleyen günlerde daha dikkat eden olur. Alışacağız inşallah.."  dedi.

Uygulamadan memnun olduğunu belirten bir başka vatandaş ise, " Ben de 30 yıllık şoför olduğum halde bu iş tam yerleşmedi. Yerleşirse çok daha iyi olacak. Tabii sürücüler durup, yayanın geçişini düşününce çok daha iyi olacak. İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu'ya teşekkür ediyorum.."  diye konuştu.

Bazı vatandaşlar ise tüm duyurulara rağmen değişen bir şeyin olmadığını söylediler
.


ULUSALSES.COM-**ÖZEL HABER : MURAT AYDIN