Açıklanan  2018 Ocak-Haziran enflasyon rakamına göre SSK ve Bağ-Kur’dan ölüm aylığı bağlananlar temmuz ayında maaşlarını yüzde 9.17 zamlı alacak. Yeni zamla birlikte en düşük ölüm aylığı da 302 liraya çıkacak.

TEMMUZ zammıyla birlikte SSK ve Bağ-Kur ölüm aylıkları da arttı. 2018’in ocak-haziran dönemi, altı aylık enflasyon, yüzde 9.17 olarak gerçekleşti ve hem SSK, Bağ-Kur emeklileri hem de ölüm aylığı alanların maaşları yüzde 9.17 arttı.

Böylece, yüzde 25 oranında en düşük ölüm aylığı alanların maaşı yeni zamla birlikte 302 liraya çıkarken, en yüksek ölüm aylığı ise 3.684 yükseldi. 2018’in ocak ayında ölüm aylıklarına yüzde 5.69 zam yapılmıştı. Geçen sene ise ölüm aylığı alanlar maaşlarını ocak-temmuz döneminde yüzde 4.73, temmuz-aralık döneminde de yüzde 5.89 zamlı almıştı.

KİMLER YARARLANIYOR ?

Ölüm aylığından, vefat eden sigortalının eşi, çocukları ve bazı şartlara göre de anne ve babası yararlanabiliyor. Vefat eden sigortalının dul eşine yüzde 50 oranında aylık bağlanırken, sigortalının çocuğu yoksa ve eşine kendi sigortalılığı nedeniyle gelir ya da aylık bağlanmamışsa yüzde 75’i oranında ölüm aylığı bağlanıyor. Çalışmayan ya da kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış çocuklardan; 18 yaşını, lise ve dengi öğrenim görmesi halinde de 20 yaşını, yüksek öğrenim yapması halinde 25 yaşını doldurmayanlara maaşın yüzde 25 oranında aylık bağlanıyor.

ÖLÜM AYLIĞI ORANLARI

Sağlık Kurulu kararı ile çalışma gücünü en az yüzde 60 oranında yitirip, malul olanlar da yüzde 25 oranında maaş alabiliyor. Yaşları ne olursa olsun evli olmayan, evli olmakla beraber sonradan boşanan veya dul kalan kızların her birine de yüzde 25 oranında maaş bağlanıyor.

Memurlarda ise sigortalının ölümü durumunda eşe yüzde 60, çocuğa da yüzde 30 oranında aylık bağlanıyor. Sigortalının vefatı 2008 yılından önce ve sonra olmasına göre ölüm aylığı bağlanma şartları da farklılık gösteriyor.



ULUSALSES.COM--**HABER : HALİS KAHRAMAN