İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun 24 Ocak 2019 tarihinde düzenlenen Trafik Birim Amirleri Bilgi Paylaşımı ve Değerlendirme Toplantısı’nda tanıtımını yaptığı trafik birimlerinin yeni kıyafetleri 18 Mart 2019 tarihi itibariyle tüm Türkiye’de kullanılmaya başlandı.



Bu amaçla Emniyet Genel Müdürü Celal Uzunkaya’nın katılımlarıyla Emniyet Genel Müdürlüğü Dikmen Yerleşkesinde bir toplantı gerçekleştirildi.

Trafik Uygulama ve Denetleme Dairesi Başkanlığı, Trafik Planlama ve Destek Dairesi Başkanlığı, Trafik Araştırma Merkezi Müdürlüğü koordinesinde gerçekleştirilen toplantıya Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Fatih Serdengeçti, ilgili Daire Başkanları ve trafik personeli katıldı.

Celal Uzunkaya yeni kıyafetlerini giyen tüm ildeki personele seslenerek “Güzel bir kıyafet oldu ve bu güzelliği sahada yansıtmak lazım, yeni kıyafetlerin tüm teşkilata hayırlı olmasını dilerim.” temennilerinde bulundu.




Programdaki konuşmasına mesleki tecrübelerinden bahsederek başlayan Emniyet Genel Müdürü Celal Uzunkaya, “Sokaklarda, gece-gündüz, karda, yağmurda, ayakları soğukta donan, yüzü nasırlaşan polisimizin zor şartlar altında çalıştığını bizzat gözlemledim.” dedi.

Celal Uzunkaya, “Türkiye’de 24 bin 240 tane trafik personeli görev yapmaktadır. Polis olarak vatandaşın can ve mal güvenliğini sağlama görevi edindik. Asayiş polisinin görev ve yetkisi ne ise trafik polisinin de görevi odur.” vurgusu yaptı.

Programın devamında Uzunkaya, “Ben arkadaşlarımızın görevine saygı duyduğum için kemerimi bağlıyorum, telefonumu kapatıyorum. Trafik kurallarına biz herkesten çok uyacağız, vatandaş da diyecek ki polis özel hayatında da görevi esnasında da kurallara uyuyor. Unutmayalım ki, trafik polisi Emniyet Teşkilatı’nın sokaktaki vitrinidir.” dedi.

Celal Uzunkaya, “Trafik çok önemli bir alandır. Bir araştırma sonucuna göre, trafik kazaları %100’lük bir sorun olarak alındığında; trafik denetiminin ve cezalarının, bunun çözümü oranındaki payı %17 gibi bir orana tekabül ediyor. Türkiye’de ise diğer şartları da eklediğimizde bu oran % 20- % 22’ye tekabül ediyor. % 75’lik oranda ise trafik ceza ve denetimlerinin dışında çözülmesi gereken bir sorun var demektir. Bunun % 15-20’lik kısmının trafik alt yapısı, çevre, işaretler vb. unsurlardan kaynaklandığı ortaya konmuştur. Geriye kalan %55’inin ise trafikte toplumsal bilinç ve sorumluluk duygusunun artması ve trafik kültürü ile toplumsal kültürün ve eğitimin artması ile çözülebileceği anlaşılmıştır. Son iki aya baktığımızda ise bir önceki yılın iki ayı ile değerlendirdiğimizde % 30-% 40civarında kaza sayıları ve ölüm sayılarında düşüş sağlanmıştır. 2017 yılında trafik kazası sonucu 7 bin 427 kişi hayatını kaybederken, 2018 yılında 6 bin 683 kişi hayatını kaybetti. 2019 yılındaki hedefimiz ise 6 binin altına çekmektir. Her yıl sürücü oranları 1 milyona yakın artarken; ölüm oranları düşüyorsa trafik personelimiz çok önemli görevler yapıyor demektir.” açıklamalarında bulundu.

Uzunkaya, “Yaya öncelikli çok önemli lansmanlar yapıldı. Bakanlığımız öncülüğünde çok önemli işler yapıyoruz. 22 bin civarında yaya geçidi var buralarla ilgili olarak bir takım çalışmalar yapıldı. Birçok kampanyalara imza attık. Trafik kazalarında geçtiğimiz yıl bin 500 civarında yaya hayatını kaybetti, bir önceki yıl ise bin 681 yaya hayatını kaybetti. Trafik kazalarındaki orana bakıldığında ise %90,9 sürücüde kusur var ve bunun %30 civarı ölümle sonuçlanıyor, %1-%1,5 oranında ise yayalarda kusur var. Kaza anındaki yaya ölümleri çok yüksek oranlara sahiptir.” değerlendirmelerinde bulundu.

Konuşmasının sonunda Celal Uzunkaya yeni kıyafetlerini giyen tüm ildeki personele seslenerek “Güzel bir kıyafet oldu ve bu güzelliği sahada yansıtmak lazım, yeni kıyafetlerin tüm teşkilata hayırlı olmasını dilerim.” temennilerinde bulundu.