Merkezi İstanbul'da bulunan Fahri Trafik Müfettişleri Derneği Yönetim Kurulu üyesi ve Basın Sözcüsü Halis Kahraman, Karayolu Trafik Güvenliği Haftası dolayısıyla,Tek Rumeli TV'de dün öğle kuşağında canlı olarak yayınlanan " Ünsal ile Tam Vakti" programına konuk olarak katıldı. 



Program da  Emekli Emniyet mensubu olan Fahri Trafik Müfettişi ve dernek Basın Sözcüsü Halis Kahraman, Türkiye genelinde 04-10 Mayıs tarihleri arasında kutlanan  Karayolu Trafik Güvenliği Haftası dolayısıyla, Program sunucusu Ünsal Yörür ile trafik konusunda bir söyleşi gerçekleştirdi.

Tek Rumeli TV'de hafta içi her gün canlı olarak yayınlanan, söyleşi, sohbet, Müzik, Sağlık, Moda konularının işlendiği " Ünsal ile Tam Vakti" programında dün Yapımcı-Sunucu Ünsal Yörür, ülkemizin en büyük sorunları arasında yer alan trafik konusunda müfettiş Halis Kahraman'a sorular yöneltti.



Yapımcı-Sunucu Ünsal Yörür, Müfettiş Halis Kahraman ile gerçekleştirdiği söyleşi de şu soruları yönelterek tek tek yanıtlarını aldı .

Fahri trafik müfettişlerine neden ihtiyaç duyuldu ?

Bu kanun 1997’de çıktı. Ben de o günden beri bu işin içindeyim. Trafik polisi sayısının yetersiz olması böyle bir ihtiyaç belirmesine sebep oldu. Polisin olmadığı yada yetmediği yerlerde sivil insanlardan destek alınması amaçlandı.

Suiistimal edenler olabilir. Nasıl bir önlem alındı onlar için ?

Yasalarla çeşitli kriterler belirlendi. Bu görevi üstlenecek olan kişinin güvenilir olabilmesi için hangi özellikleri barındırması gerektiğine karar verildi.

Nedir o özellikler ? Mesela ben istesem Fahri Trafik müfettişi olabilir miyim?

Öncelikle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ve 40 yaşında olmalısınız. Bununla beraber herhangi bir yüksek öğrenim kurumundan en az 2 yıllık mezun olma şartı da var. Ayrıca 10 yıllık ehliyet sahibi olmalı ve de geçtiğimiz 5 yıl içerisinde 100 ceza puanını doldurmamış olmalısınız.Bu şartları taşıyorsanız, ikamet ettiğiniz ildeki Valilik makamına istenilen belgeleri içeren bir dilekçe vererek müracaat edeceksiniz.Bu müracaatınız İl Emniyet Müdürlüğünce değerlendirildikten ve uygun görüldükten sonra Emniyet Genel Müdürlüğünce teşkil edilecek aday fahri trafik müfettişleri listesine dahil edidikten sonra İçişleri Bakanının görevlendirme onayına sunulacak.Onayın ardından ikamet ettiğiniz il yada ilçede müfettiş olarak görev ifa edeceksiniz.

40 yaş çok değil mi ?

Bize göre de çok. Ben 30 olması gerektiğini düşünüyorum. Haydi diyelim ki “Gençtir birine kızar, ceza yazar. Bu işi daha olgun kişiler idame ettirsin” diye düşünülüyorsa da o zaman maksimum 35 yaş sınırı olmalıydı.

Herhangi bir ildeki FTM sayısı neye göre belirleniyor ?

Bununla ilgili kurallar koyuldu. Şehirdeki araç sayısının binde ikisi kadar müfettiş olması gerektiğine karar verildi. Şu anda Türkiye’de 20 bin 500, İstanbul’da ise 3 bin 800 civarında kişi bu işe gönüllü oldu.

Bu sayı İstanbul için az değil mi ?

Evet. 4 milyon 500 binin üzerinde aracın olduğu bir şehirde 9000 FTM’nin olması gerekirdi ancak şuan hedeflediğimiz sayının gerisindeyiz.

Yazılan cezalar nasıl belgelendiriliyor ?

Kanun 97 yılında yapıldığı için o zaman böyle akıllı telefonlar ve gelişmiş teknoloji yoktu. Müfettiş kendinde bulunan makbuza cezayı yazıyor. Zaten ceza yazdığı aracın tüm özellikleri ve cezayı yazdığı koordinatla ilgili verdiği bilgilerin hepsi uyumlu olmak zorunda.Ayrıca bazı müfettişlerimiz kural ihlalini fotoğraf çekerek, tutanağa ekliyorlar.Bu zorunlu değil, isteğe bağlı. Eğer ceza yazılan kişinin bir itirazı olursa Sulh Ceza Mahkemesi’ne itiraz ediliyor. Öyle karara bağlanıyor.

Müfettişler araç durdurup, sürücülerin evraklarını alarak denetim yapabiler mi ?

Hayır.. Zaten prensip olarak FTM’lerin sürücülerle bire bir diyaloğa girmesi yasak. Sadece uzaktan trafikte şahit oldukları kural ihlallerini tespit ederek, tutanak tanzim ediyorlar.Bu tutanakları 7 gün içinde trafik birimlerine teslim ediyorlar. Görevli trafik polisleri de bu tutanakları tek tek kontrol ettikten sonra trafik cezasına dönüştürüyorlar.

Peki hangi konularda ceza yazamıyorlar?

Müfettişlerin denetleme yapamayacakları bir çok husus var. Mesela müfettiş olarak yasal sınırından fazla yük taşıyan bir kamyonete ya da alkollü araç kullandığını düşündüğünüz bir sürücüye ceza kesemezsiniz. Çünkü resmi ölçüm ve değerlendirmelerini yapmakla yükümlü değilsiniz.

İstanbul trafiğindeki denetim yetersizliği hakkında sizin fikriniz nedir?

Birçok devletten bile fazla nüfusa sahip olan İstanbul gibi bir şehirde ortalama 2 bin 700 trafik polisi var. İstanbul’da her gün yüzlerce trafik kazası yaşanıyor. Eldeki şartlar göz önünde bulundurulunca ölümlü ve yaralamalı her kazaya bir trafik ekibi göndermek mümkün olmuyor.İstanbul'un 39 ilçesinde geceleri ise tek trafik ekibi görev yapıyor.Etkin trafik denetimi yapılabilmesi için resmi ve sivil trafik ekip sayısı mutlaka artırılmalıdır.

Trafik cezaları sizce yeterli mi ?

İstanbul trafiğinde bu kadar çok kural ihlali yapılmasının sebebi cezaların yetersizliği ve adaletsizliğidir. Bunun ciddi bir şekilde denetlenmesi ve insanların cezaların ağırlığını hissetmesi gerekiyor.

Türkiye’de kesilen cezalar oltaya takılan balık gibi. Bazen bir bakıyorsunuz aynı suçu işlemiş ya da aynı ihlali yapmış kişilerden biri ceza alırken diğeri almıyor. Bu konuda sağlıklı bir sonuç alınabilmesi için EDS ve MOBESE gibi elektronik sistemlerin ciddiyetle kullanılması gerekiyor.

Ayrıca prensipte aynıymış gibi görünüp ihlal ettikleri hak ve alanlar açısından farklı olan birçok suç var. Örneğin ; kaldırıma park edene de, duble park edene de aynı ceza yazılıyor. Bunların meblağ olarak karşılığı farklı olmalı. Çünkü kaldırıma park eden hem kuralları ihlal ediyor hem de yaya haklarını çiğniyor. Aynı şekilde duble park edene park cezasının 2 katı ceza yazarsanız kimse bir daha o şeridi işgal etmez.

Müfettişlerce en çok ceza yazılan suçlar nelerdir ?

Kırmızı Işık ihlali, seyir halindeyken cep telefonu ile görüşmek, uygunsuz park, ters yola girmek, Emniyet şeridi ihlali ,Geçme kurallarına uymamak.

Müfettişlik yapan ünlü isimler var mı ?

Elbette var. Sunucu M.Ali Erbil, Gazeteciler Hınçal Uluç, Fatih Altaylı,Yazgülü Aldoğan, Futbol yorumcusu Erman Toroğlu, Sanatçılar Müjdat Gezen ve Metin Akpınar


Sayın Müfeetişimiz Halis Kahraman bey, zaman ayırarak benim pogramıma katılarak, fahri trafik müfettişi nedir, nasıl görev yapıyor, genel trafiğin genel işleyişi hakkında bilgiler vererek izleyicileri bilgilendirdiğiniz için size çok teşekkür ederim.

Ünsal bey, rica ederim. TV programınız aracılığınız ile ilgili makamlara ve kamuoyuna Trafik Güvenliği konusunda istek ve önerilerimizin duyurulmasına vesile olduğunuz için Ben de size teşekkürlerimi ve şükranlarımı sunuyorum.


ULUSALSES.COM-**ÖZEL HABER : MURAT AYDIN