29 Ekim 2016 tarihli ve 29872 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 675 ve 676 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameler ile  Uzman erbaş istihdamında yaş sınırı: Uzman erbaşların istihdamında azami yaş sınırı (45'den) “kırkbeş”den (52'ye) “elliiki”ye çıkarıldı...

Söz konusu Kanun Hükmünde Kararnameler kapsamında kamu personel sistemimize ilişkin getirilen düzenlemeler şöyle sıralandı :

Görevden uzaklaştırma süre sınırının uygulanmaması: 15/7/2016’dan itibaren olağanüstü halin devam ettiği sürece, görevden uzaklaştırma tedbiri için ilgili mevzuatında öngörülen süre sınırlamasının uygulanmayacağı düzenlenmiştir.

Uzman Erbaşların, İnfaz ve Koruma Memuru (4/B) olarak istihdamı
: En az iki yıl süreyle uzman erbaş statüsünde çalıştıktan sonra 20/10/2016 tarihine kadar kendi istekleriyle sözleşmelerini feshetmiş olup, sözlü sınavın son başvuru tarihi itibarıyla otuz beş yaşını doldurmamış olanlardan, yaş ve merkezi sınav şartı hariç İnfaz ve Koruma Memuru olarak istihdam edilebilmek için öngörülen şartları taşıyanlar, 30/6/2017 tarihine kadar Adalet Bakanlığınca ya da adı geçen Bakanlıkça belirlenecek adli yargı ilk derece mahkemesi adalet komisyonlarınca yapılacak sözlü sınav sonuçlarına göre 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 üncü maddesinin (B) fıkrası uyarınca İnfaz ve Koruma Memuru unvanlı vize edilmiş pozisyonlarda sözleşmeli personel olarak istihdam edilebilecektir.

Özel Harekât Polisi istihdamı: Yirmisekiz yaşından gün almamış olmak kaydıyla, en az lise veya dengi okul mezunları, Kamu Personel Seçme Sınavı şartı aranmaksızın, fiziki yeterlilik ve mülakat sınavları ile polis meslek eğitim merkezlerine alınmak suretiyle özel harekat birimlerinde istihdam edilebilecektir.

Astsubaylıktan subaylığa geçiş: Yedinci hizmet yılını tamamlamış ve onuncu hizmet yılını bitirmemiş olan astsubaylara, belirli şartları taşımaları kaydıyla ilk yapılacak subaylığa geçiş sınavına müracaat hakkı verilmiştir.

Uzman erbaş istihdamında yaş sınırı: Uzman erbaşların istihdamında azami yaş sınırı 45'den “kırkbeş”den 52'ye “elliiki”ye çıkarılmıştır.

Memurluğa atanmada aranılacak şartlar: Devlet memurluğuna atanmanın genel şartlarına “Güvenlik soruşturması ve/veya arşiv araştırması yapılmış olmak” şartı eklenmiştir.

Disiplin hükümleri: Devlet memurluğundan çıkarma cezasını gerektiren fiil ve hallere; “l) Terör örgütleriyle eylem birliği içerisinde olmak, bu örgütlere yardım etmek, kamu imkân ve kaynaklarını bu örgütleri desteklemeye yönelik kullanmak ya da kullandırmak, bu örgütlerin propagandasını yapmak.” ibaresi eklenmiştir.

Sözleşmeli sağlık personeli:
657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 üncü maddesinin (B) fıkrası uyarınca sözleşmeli sağlık personeli istihdamına ilişkin düzenlemeler yapılmıştır.

Sözleşmeli sağlık personeli seçiminde; Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) sonuçları esas alınarak gerçekleştirilecek merkezi yerleştirme ya da sözlü sınav kullanılacaktır.

Sözleşmeli sağlık personeli  (4) dört yıl süreyle başka bir yere atanamayacaktır. Dört yıllık çalışma süresini tamamlayanlar talepleri halinde bulundukları yerde memur kadrolarına atanacaktır. Bu kadrolara atananlar, aynı yerde en az  (2) iki yıl daha görev yapacaktır.


www.ulusalses.com-ÖZEL HABER- Halis KAHRAMAN