Rusya ile Türkiye arasında IŞİD'e karşı mücadelede işbirliğine gidilmesi ve Rusya'nın İran'dan kalkan uçaklarla IŞİD hedeflerini vurması ile ilgili gelişmelerin ardından, ABD'nin aynı hedeflere yönelik askeri operasyonunun bir detayını açıklaması dikkat çekti. Bu açıklamaya göre, GBU-12 Paveway II lazer güdümlü bombalar 447'nci Seferi Uçak Bakım Filosu tarafından İncirlik Üssü'ndeki hangarlarda hazırlanıyor. Burada görevlendirilen uzmanlar,  A-10 Thunderbolt II savaş uçaklarına lazer bombaları yükleyip nükleer olmadıklarını tanımlayarak operasyona hazır hale getiriyor. Birçok NATO ülkesinin envanterinde bulunan bu bombaların Türkiye'de üretimi için Aselsan da lisans anlaşması yapmıştı.

HEDEFE 300 METRE YAKLAŞABİLİYOR

Lazer güdümlü 13 kilometre menzile sahip, önünde optik göz olan 227 kilo ağırlığındaki  GBU-12 bombaların A-10 Thunderbolt II savaş uçakları tarafından kullanılması sayesinde, gerektiğinde hedefe düşük hızla 300 metreye kadar yaklaşılabiliyor. 'Tank avcısı' olarak da adlandırılan bu uçakların kokpiti titanyum zırh ile kaplı.
İncirlik Üssü'ndeki lazır güdümlü bombaların hazırlanışı aşamasından fotoğraf da yayınlayan ABD Hava Kuvvetleri'nin, Türkiye'de 15 Temmuz sonrası ABD aleyhine esen rüzgarı hafifletmeye yönelik propagandaya önem verdiği değerlendiriliyor.