Ramazan ÇELİK/YAYLADAĞI (Hatay), () - BAŞBAKANLIK Afet ve Acil Durum (AFAD) Yönetimi Başkanlığı tarafından Bayırbucak Türkmenleri için Hatay'ın Yayladağı İlçesi'nin Güveççi Mahallesi'ne kurulan 10 bin kişilik çadır kentte yaşam başladı. Şu ana kadar 1600 civarında Türkmen'in yerleştirildiği kampta, başta AFAD olmak üzere ilgili birimler de mobil merkezlerini oluşturdu.
Esad rejiminin Rusya'nın desteğiyle havadan, karadan ve denizden düzenlediği saldırıların sivillerin kaldığı Yayladağı'nın karşısındaki Yamadi kampına da yaklaşması üzerine 29 Ocak'tan itibaren 6 bin 154 Türkmen ve Arap Türkiye'ye giriş yaptı. 24 Kasım 2015'te sınırda Rusya'ya ait uçağın düşürülmesinden sonra alınan 1675 kişiyle birlikte Yamadi'den gelen sivil sayısı 7 bin 829 oldu. Sağlık kontrolünden geçirilip kayıtları yapılan sivillerden Türkmenler, işlemlerinin ardından Güveççi'deki çadırkente taşınmaya başladı.
ÇADIR HASTANE KURULDU
Şu ana kadar 1600 civarında Türkmen'in yerleştirildiği çadırkentin tüm alt ve üst yapı çalışmaları da hızla devam ediyor. Çadırkent içinde hizmet vermesi planlanan UMKE, AFAD, 112 Acil ekipleri de mobil merkezlerini kamp içine taşıyor. Bu kapsamda UMKE ve AFAD ekipleri tarafından geçici olarak hazırlanan çadır hastane ve çadır sağlık merkezinin kurulumu tamamlandı. Ekipler çalışmalarını aralıksız yürütürken, İl Sağlık Müdürü Dr. Sebahattin Yılmaz, İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ümit Mutlu Tiryaki ve Hatay AFAD Müdürü Halil Aykut da çalışmaları yakından takip ediyor. Sebahattin Yılmaz, kamptaki hastanenin 7 gün 24 saat esasına göre mesai mefhumu gözetmeksizin Türkmenlerin hizmetinde olacağını söyledi.
GÜVEÇÇİ'DEN ALIMLAR DEVAM EDİYOR
Öte yandan sınırda bekleyen kalmayınca Yamadi kapısı girişlere kapatılarak, çoğunluğunu Arapların oluşturduğu Suriye'nin Cisr eş Şuğur şehrinden gelenlerin alınmaya başladığı Güveççi Mahallesi'nden geçişler devam ediyor. Buradan minibüslerle alınarak kent merkezindeki Yayladağı 2 Nolu Konaklama Tesislerine getirilenler, burada parmak izleri alınıp fotoğrafları çekilerek kayıt altına alınıyor. Tanıtım kartları da verilen Arapların işlemlerinden sonra Şanlıurfa'nın Suruç İlçesi'ndeki çadırkente nakledileceği bildirildi.

FOTOĞRAFLI