İZMİT(Kocaeli), () - CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan ete, süte, ekmeğe, sebzeye yapılan zamlara rağmen Türkiye İstatistik Kurumu'nun enflasyon oranını 1.82 gösterdiğini belirterek, "Yüzde 30-50 ortalama fiyat artışının yaşandığı bir ay içerisinde enflasyonu yüzde 1.82 oranında göstermek vatandaşın aklıyla dalga geçmektir" dedi.
CHP Kocaeli Miletvekili Tahsin Tarhan, TÜİK'in açıkladığı Ocak ayı enflasyon rakamlarına tepki gösterdi. Tahsin Tarhan, Ocak ayında enflasyonun 1.82'yi bulduğunu, yıllık enflasyonun ise yüzde 9.58'e ulaştığını belirterek, "Milletin sofrasındaki lokmalar azaldığı halde, ekmekten ete, süte peynire herşeyin zam yağmuru altında kaldığı halde bu artış oranı gerçekçi değil. Dünyada petrol fiyatlarının 30 doların altına indiği bir yılda yıllık çift rakamlı enflasyon, ekonomideki başarısızlığın en büyük göstergesidir" diye konuştu.
Tahsin Tarhan gerçekleri saptırmaya yönelik hesaplamaların yanlış sonuçlar verdiğini söyleyerek, "TÜİK diyor ki enflasyon yüzde 1.82 oranında arttı. Buna kim inanır? Ette yüzde 30, sütte ve ekmekte yüzde 25 artışın yaşandığı bir aydan bahsediyoruz. Resmi rakamlara göre sivri biber yüzde 53, patlıcan yüzde 52, kabak yüzde 42 oranında arttı. Bunların hepsi vatandaşın sofrasına giren şeyler. Yüzde 30-50 ortalama fiyat artışının yaşandığı bir ay içerisinde enflasyonu yüzde 1.82 oranında göstermek vatandaşın aklıyla dalga geçmektir. TÜİK ağzından da kaçırıyor gerçeği. Fiyatları en çok düşen ürünler yüzde 6.71 ile giyim ve ayakkabı. Ne yazık ki insanlarımız artık bırakın kendilerine, okula giden çocuklarına önlük alamıyor. Satıcı da ne yapsın fiyatları düşürüyor. Bu bile ülkedeki yoksulluğa giden en doğru göstergedir" dedi.
Hükümetin rakamlarla yaptığı oyunun enflasyon hesaplamasında büyük bir gerçekten sapma olduğunu, TÜİK’in rakamlarının aldatıcı olduğunu söyleyen Tarhan, şöyle konuştu:
"Rakamlar da yalan söyler özdeyişinin TÜİK'in açıklamalarına en güzel örnek. Hesaplamalar içerisine soba borusu, pinpon topu, don lastiği koyuyorsunuz. Bu ürünler halkın kullandığı ürünler mi? Vatandaş sofrasında ekmek, süt, et tüketiyor, pinpon topu değil. Hükümet, 'Ekmek bulamazsanız pinpon topu alın mı?' diyor şimdi"

FOTOĞRAFLI