DİYETİSYEN ve Beslenme Uzmanı Selin Söylemez, oruç ile birlikte beslenme düzenindeki değişikliğin vücuda yaptığı etkiyi en aza indirmek için iftar ile sahur arasında en az 2 ara öğün yapılması gerektiğini söyledi. Ramazan ayının yaz mevsiminde olması ile 17-18 saat kadar uzun bir süre açlık söz konusu olduğunu belirten Selin Söylemez, bu nedenle koroner kalp hastalıkları, diyabet, hipertansiyon gibi kronik veya metabolik hastalıkları olan kişilerin oruç tutmadan önce bir uzmana başvurmaları gerektiğini söyledi. Beslenme düzeninde oluşan değişikliklerin vücuda olan etkisini en aza indirmek amacıyla iftar ve sahur arasında en az 2 defa ara öğün yapılması gerektiğini ifade eden Söylemez, şöyle konuştu:
"İftardan sonra birer saat arayla yapılacak olan bu ara öğünlerde özellikle yaz meyveleri ve fazla tuzlu olmamak kaydıyla kuru yemişler tercih edilebilir. Şerbetli tatlılar vücutta kan şekerini hızlı yükselttiği için ramazan ayı boyunca sütlü tatlılar tercih edilmelidir."
"ORUCU ILIK SU İLE AÇIN"
Ara öğün yapılmadığı takdirde tokluk hissi oluşmayacağını ve bu nedenle de sahur ve iftarda daha fazla besin tüketimi olacağını, buna bağlı olarak da mide ağrısı ve hazımsızlık gibi rahatsızlıkların ortaya çıkabileceğini belirten Söylemez, şunları söyledi:
"İftarı açarken boş olan sindirim sistemini rahatlatmak için ılık su için. Uzun süren açlık sonrasında geleneksel olarak hurma sağlıklı bir başlangıçtır. Hurma yüksek potasyum içeriği ile kas yorgunluklarını önler. Ödem, şişkinlik ve sinir sistemi için gerekli magnezyum ve fosfor da bulunmaktadır. Ancak yoğun miktarda basit şeker içerdiği için kan şekerinin hızlı yükselip, hızlı düşmesine neden olabilir. 2-3 taneden fazla tüketilmesini önermiyorum. İftar sofranızda mutlaka çorba yer almalıdır. Çorba doygunluk hissi yaratır ve sindirim sistemini rahatlatıp mideyi ana yemeğe hazırlar. Ana yemek olarak; az yağlı et yemeği, yoğurt, sebze yemeği veya salata tercih edilmesi dengeli ve besleyici bir öğün olmasına yardım eder. İftar ve sahur arasında devamlı olarak su içilmelidir. Günlük en az 2 litre olan su ihtiyacı karşılanmalıdır. Ballı, limonlu ılık su tüketilmesi mideyi rahatlatır, bağırsakların çalışmasına yardımcı olur."
KAFEİNSİZ İÇECEKLERİ TERCİH EDİN
Diyetisyen ve Beslenme Uzmanı Selin Söylemez ayrıca, çay, kahve ve kolada fazla miktarda kafein bulunduğunu ve kafeinin vücutta su tutulumuna neden olduğunu ve bunun da insanların oruç tutarken fazla susamasına neden olacağını söyledi. Söylemez, bu nedenle insanların Ramazan ayında çay ve kahve gibi kafein içeren içecekler yerine süt, ayran, meyve suyu ve bitki çaylarının tercih etmesi gerektiğini söyledi.

FOTOĞRAFLI