TBMM Genel Kurulunda 2016 yılı Bütçe Kanunu Tasarısı 301 oyla kabul edildi. Başbakan Ahmet Davutoğlu, Meclis kürsüsünden yaptığı konuşmada teröre karşı birliktelik, yeni anayasa, mecliste eleştiriye açık yeni bir içtüzük ve vize muafiyeti olmak üzere milletvekillerine 4 hususta çağrıda bulundu.
Meclis’te 13 günlük mesainin ardından 2016 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı ve 2014 yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Tasarısı oylamaya sunuldu. Her iki kanun tasarısında da kullanılan 430 oyun 301’i kabul edilirken, 129’u reddedildi. Oylamalara Başbakan Ahmet Davutoğlu, Bakanlar Kurulu üyeleri ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da katıldı.
Başbakan Ahmet Davutoğlu oylama sonrasında Genel Kurulda teşekkür konuşması yaptı Bütçenin hayırlı olmasını dileyen Davutoğlu her kuruşunun son noktasına kadar korunacağını belirtti. Başbakan Davutoğlu kadın milletvekillerinin 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü tebrik etti.

“TERÖRE KARŞI TEK VÜCUT OLALIM”

Ahmet Davutoğlu Meclis Kürsüsünden teröre karşı birliktelik, yeni anayasa, mecliste eleştiriye açık yeni bir içtüzük ve vize muafiyeti olmak üzere milletvekillerine 4 hususta çağrıda bulundu. Meclisin onurunu korumanın görevleri olduğunu söyleyen Ahmet Davutoğlu, şöyle konuştu:
“Hangi görüşten olursak olalım teröre karşı tek vücut olalım. Her ne suretle olursa olsun insan canına kasteden bütün insanlığı öldürmüştür. İnsan canına kastedenlere karşı ortak bir tavırda buluşalım. Ankara saldırısı esnasında Meclis çalışmalarına ara verilmedi. O gün oturumu yöneten Meclis Başkanvekiline teşekkür ediyorum. O gün gösterdiğiniz basiretli tutumu her zeminde göstermek durumundayız. Demokratik hak ve özgürlükler her yerde egemen kılınıncaya kadar terörle mücadelemiz devam edecektir. Bugün Sur’da da operasyonlar bitti. İnşallah her yerde kamu düzeni egemen olacak. Türkiye’nin her yerinde. Hiçbir yerde herhangi bir silahlı güce asla izin verilmeyecek. Hiçbir şehrimizin bir sokağında barikatlar çukurlar mayınlarla oradaki insanlarımınız hayatına sekte vurmaya çalışanlara izin vermeyeceğiz. Bu kürsüde terör olaylarını mazur göstermeye kimse kakmasın. Her şeyi bu kürsünün onuruna yakışır şekilde dile getirelim. Ama asla teröre taviz vermeyelim teröristleri mazur gösterecek tutum içine girmeyelim”

“MİLLETİN BEKLEDİĞİ ANAYASAYI ÖYLE YA DA BÖYLE YAZACAĞIZ"

Darbe anayasasını ve darbe hukukunu bir kenara koyarak her türlü vesayeti reddeden bir anayasayı yapma çağrısında bulunan Ahmet Davutoğlu şunları konuştu:
“Ön şart getirmeden heybemizde ne varsa anayasa komisyonuna Genel Kurula getirelim. Ama anayasayı yazamamış olmanın vebalini üzerimizde taşımayalım. Biz AK Parti ve hükümet olarak hiçbir ön şart getirmiyoruz. Ama şu konuda kararımız kesin. Milletin beklediği anayasayı öyle ya da böyle yazacağız. Güzel olan bunu hep beraber yazmamız. Bir kez daha çağrıda bulunuyorumö

“ELEŞTİRİYE AÇIK YENİ BİR İÇTÜZÜK

Meclis kürsüsünün milletin genel davranışları, notları ve erdemini temsil ettiğini vurgulayan Ahmet Davutoğlu üçüncü çağrısında kürsüde kullanılan üsluba dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Davutoğlu şu ifadeleri kullandı:
“Milletimizin onaylamadığı sözler, ifadeler, üsluplar yer almamalı bu kürsüde. Biz konuşurken 78 milyon bizi dinliyor. Bu meclisin olumlu bir kanaatte milletin huzurunda bulunması için üsluba hoşgörüye dayanan bir tavır olmalı. Görüş ayrımına düşsek de Meclis’te şiddete yer vermeyelim. Farklı kanaatte olsak da hakarete izin vermeyelim. Gelin Meclis iç tüzüğümüzü eleştiriye açık olan, eleştiri makamına her türlü hakkı tanıyan alacak şekilde yeniden yazalım. İç tüzük konusunda daha önce geldiğimiz uzlaşma noktası belli. Meclis yeni anayasa ve yeni içtüzükle tüzükle yoluna devam etsin.”

“1 MAYIS’A KADAR 53 MADDEDE REFORMLARI TAMAMLAMAMIZ LAZIM

Ahmet Davutoğlu son çağrısında AB ile vize muafiyeti reformlarını muhalefet partileriyle birlikte hayata geçirmek istediklerini kaydederek sözlerini şu şekilde bitirdi:
“Vize muafiyetiyle ilgili reformlarda 72 maddeden 53 kaldı. Vize muafiyetini Haziran ayına aldık. Onlar yıllarca beklediği büyükelçilikler önünde artık beklemeden başı dik Avrupa’nın Şengel ülkelerine giriş imkanı vatandaşlarımıza tanınmış olacak. Haziran ayına yetişmesi için 1 Mayıs’a kadar bizim 53 maddede reformları tamamlamamız lazım. Bunu hep beraber yapalım. Engellenirse ve gecikirse vebal geciktirenlerin üzerinde kalır. AK Parti Grubu tek başına çıkarmak için çaba sarf eder”
Başbakan Ahmet Davutoğlu konuşması sonrasında AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı ile birlikte CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve diğer partilerin grup başkanvekilleriyle tokalaştı.