TROPİKAL iklimin yaşandığı, hiç kar yağmayan Nijerya'nın ilk ve tek kayaklı koşucusu 25 yaşındaki Samuel Ikpefan, Türkiye Kayak Federasyonu'nun düzenlediği 'Kayaklı Koşu Uluslararası FIS Yarışları'nda ülkesini temsil etti.

Nijerya'da yaşayan Ikpefan Ailesi'nin Fransa'ya göç etmesiyle bu ülkede dünyaya gelen Samuel Ikpefan, 6 yaşında kayak sporuna başladı. Fransa'da kayak yapmaya başlayan Ikpefan, anavatanı Nijerya adına yarışma kararı aldı. Hiç kar yağmayan Nijerya'nın ilk ve tek kayaklı koşu sporcusu olan Samuel Ikpefan, Erzurum'un ev sahipliğinde yapılan 'Kayaklı Koşu Uluslararası FIS Yarışları'na katıldı. Türk, Rus ve İranlı sporculara karşı 46 numaralı formasıyla koşu pistinde çalışan Ikpefan, daha sonra hakemlerin start işaretiyle 10 kilometrelik etabı koşmaya başladı. Zorlu etabı tamamlayamayan Ikpefan, bitişe kısa süre kala yarıştan çekildi.

Sempatik tavırlarıyla yarışmanın ilgi odağı haline gelen Samuel Ikpefan, ailesinin Nijeryalı olduğunu, kendisinin Fransa'da doğup büyüdüğünü ve çifte vatandaş olduğunu söyledi. Kayaklı koşuda ülkesinin ilk ve tek milli sporcusu olduğunu belirten Ikpefan, "Nijerya kış ülkesi değil, hiç kar yağmıyor. Ülkemde genel olarak spor dendiğinde futbol oynanıyor. Kış sporlarında 4'lü kızak, tekli kızak ve kayaklı koşuda ben varım. Bu sporu seviyorum, ülkem adına yarıştığım için de gururluyum" diye konuştu.

Erzurum'daki kayak merkezlerini ve özellikle de Kandilli'deki kayaklı koşu tesislerini çok beğendiğini belirten Samuel Ikpefan, kamp için bölgeyi tercih edeceğini dile getirdi. Ikpefan, "Havalimanında otobüse bindiğimden itibaren Erzurum'un çok iyi bir spor merkezi olduğunu gördüm. Sporcular için fevkalede bir şehir. Kandilli'de antrenmana çıktığımda tesislerin muhteşem olduğunu gördüm, biatlon tesisleri de çok iyi. Erzurum'da olmaktan çok mutluyum" dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

- Sporcuların yarış öncesi hazırlıkları

- Mavi montlu Samuel Ikpefan'ın hazırlık yapması

- Kayaklı koşu yarışına start verilmesi

- Koşulardan genel ve detay görüntüler

- Koşu sonrası Nijeryalı Samuel Ikpefan'ın Türk sporcularla konuşması

- Samuel Ikpefan ile röportaj

Haber: Salih TEKİN - Kamera: Zafer KUMRU / ERZURUM, ()

28.12.2019 - Haber Kodu : 191228080
====================

(ÖZEL) Cengiz Durmuş: Grand Slam'lerde şampiyonluklar yaşatabilecek sporculara sahip olabileceğimizi düşünüyorum

"Çok keyifli bir lig haftası yaşadık"

"Kazananı çok olan bir lig olduğunu düşünüyorum"

"Spor Bakanlığımızın altyapı konusunda çok güzel çalışmaları var"

"Federasyon olarak yol haritamızı biliyoruz"

Olgucan KALKAN - Serhan TÜRK / İSTANBUL, Türkiye Tenis Federasyonu Başkanı Cengiz Durmuş, "Grand Slam'lerde şampiyonluklar yaşatabilecek sporculara sahip olabileceğimizi düşünüyorum. Her yaş grubunda eğitim veriyoruz, her ilde belediyelerimiz, kulüplerimiz, antrenörlerimiz ile tenisin yaygınlaşması için 81 ilde örgütleşmeyi başarmış durumdayız. Altyapı ne kadar iyi olursa üstyapının da o kadar iyi olduğunu düşüncesiyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz" dedi.

Türkiye Tenis Federasyonu Başkanı Cengiz Durmuş, Spor Toto Türkiye Tenis Ligi'nde oynanan maçların ardından Demirören Haber Ajansı'na () özel açıklamalarda bulundu. Keyifli bir hafta yaşadıklarını vurgulayan Durmuş, "Çok keyifli bir lig haftası yaşadık, yaşıyoruz. Burada önemli olan birçok parametre var. En önemlisi, teniste en önemli turnuvalarda oynayan ve başarı elde eden oyuncularımızın böylesine güzel bir ulusal turnuvada oynayarak, tenise olan ilginin her geçen gün arttığı bir dönemde, böylesine güzel bir haftanın yapılıyor olması bizi çok mutlu ediyor tabii ki" ifadelerini kullandı.

"KAZANANI ÇOK OLAN BİR LİG OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM"

Spor Toto Türkiye Tenis Ligi için sporculara uygun bir takvim belirlediklerinden dolayı bu sene lige katılımın çok büyük olduğunun altını çizen Cengiz Durmuş, şunları kaydetti:

"7-8 senedir ara verdiğimiz bir ligde en iyi sporcularımız, uluslararası takvimi kovalamasıyla nedeniyle bu turnuvada oynayamıyorlardı. Sporcularımız ve kulüplerimizle birlikte bütün oyuncularımızın katılabileceği bir haftayı birlikte tayin ettik. Bu sene katılım çok güzel, en üst düzeyde mücadele eden oyuncularımızın hepsi oynadı ve oynamaya devam ediyor. 7 bölgeden temsilcilerimizin kıran kırana mücadelesi ile seneye daha büyük bir katılımın olacağına inanıyorum. Biz bu ligi düzenlerken aslında kazanılan birçok parametre var. Kazananın olduğu kaybedenin ise olmadığı bir branş yaşıyoruz biz. Sadece madalya odaklı bir kazanç gözüyle bakmıyoruz. Seyredebilen, tenise ilgisi olan ya da olmayan herkesin severek işin içine dahil olabileceğini düşünüyoruz. Bu bir kazanç. Bütün bölgelerden temsilcilerimizin bir hafta boyunca burada iç içe olması ve sporcularımızın birçok şeyi paylaşarak hem memnuniyetleri hem şikayetleri birlikte alabildiğimiz bir dönem yakalayabildik bu lig sayesinde. O yüzden ben kazananı çok olan bir lig olduğunu düşünüyorum. Katılım her geçen yıl daha fazla ve daha hızlı olacak."

"SPOR BAKANLIĞIMIZIN ALTYAPI KONUSUNDA ÇOK GÜZEL ÇALIŞMALARI VAR"

Türkiye'de Grand Slam şampiyonu olabilecek oyuncular olduğunu söyleyen Cengiz, "Altyapının olmadığı bir yerde üstyapının anlam ifade etmediğini düşünüyorum. Bu anlamda Spor Bakanlığımızın çok güzel çalışmaları ve hazırlıkları var. Biz altyapıda okul çağından başlayıp çocuklarımızın tenise yönelmesini planlarken üstyapıda Amerika'nın burs vererek oyuncularımızı adeta çalıyor olması bizi çok rahatsız ediyordu. Yetenekli çocuklarımızın çoğu yurt dışına giderek orada okumayı tercih ediyordu. Bu da bizi Grand Slam'lerde temsil edecek sporcuların azalmasını sağlıyordu. Spor Bakanlığımızın 28 üniversite ile anlaşma yapmış olması bundan sonra dönemlerde sporcularımızın kaygı duymamasına, kendi ülkelerinde yüzde 100 burs ile okumalarına vesile olduğu için bize çok güzel dönüşler var. Biz bu anlamda bunları birlikte başarırsak bahsettiğimiz Grand Slam'lerde şampiyonluklar yaşatabilecek sporculara sahip olabileceğimizi düşünüyorum. Her yaş grubunda eğitim veriyoruz, her ilde belediyelerimiz, kulüplerimiz, antrenörlerimiz ile tenisin yaygınlaşması için 81 ilde örgütleşmeyi başarmış durumdayız. Altyapı ne kadar iyi olursa üstyapının da o kadar iyi olduğunu düşüncesiyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz" diye konuştu.

"FEDERASYON OLARAK YOL HARİTAMIZI BİLİYORUZ"

Altyapı çalışmalarının meyvelerini almaya başladıklarını ifade eden Cengiz, "Biz sonuç almaya başladık. Alt yaş kategorilerinden milli takımlara oyuncu verebiliyoruz. Bugün artık Hatay'dan milli takımlara giden oyuncularımız var. Ağrı'dan, Samsun'dan, Gebze'den artık her yerden sporcu gelmeye başladıysa bu belediyelerimizle ve Spor Bakanlığımızın altyapıya verdiği önemle, federasyonlarımızın da kendi işlerini doğru bir şekilde yapmasıyla ortaya çıkıyor. Biz de federasyon olarak neyi, nasıl başarabileceğimizin yol haritasını biliyoruz. 10 yıllık stratejik planımızda yıllık, aylık ve günlük planlanmış bir çalışma biçimimiz var. Biz bunları doğru yansıtabilmek zorundayız. Gerçekten kaybedenimiz yok. Herkesin kazanabildiği şartlar oluşturuyoruz. Sporcularımız tenisle tanıştıkları için, belediyeler onlara imkan sunduğu için ve zengin sporu olmadığını göstermek için kıymetli şeyler bunlar. Hepimiz istediklerimize kavuşabileceğimiz bir alan yaratmış oluyoruz. Bu da ülkemiz ve federasyonumuz adına çok değerli bir çalışma diye düşünüyorum" açıklamasında bulundu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

-Cengiz Durmuş'un açıklamaları

28.12.2019 - Haber Kodu : 191228027
====================

Çaykur Rizespor Başkanı Kartal: Devreye galibiyetle girmek istiyoruz

Mehmet Can PEÇE/RİZE, Süper Toto Süper Lig'de ilk yarının 17'nci ve son haftasında yarın Fenerbahçe'yi konuk edecek Çaykur Rizespor'da başkan Hasan Kartal, "Devre arasına galibiyetle girmek istiyoruz'' dedi.

Çaykur Rizespor Başkanı Hasan Kartal, yarın oynanacak Fenerbahçe maçı öncesi açıklamalarda bulundu. Mehmet Cengiz Tesisleri'nde basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Kartal, "Sezona başlangıcımız çok iyiydi ama gittikçe güç kaybettik. Diğer takımlar için de bu geçerli. Baktığımız zaman, biz bu puana razı mıyız, tabii ki razı değiliz. Puanımız en az 25-26 olmalıydı ama olmadı. Biz yöneticiler olarak inandığımız her şeyi yapıyoruz. Elimizden geleni yapıyoruz. Ben bu yüzden ruhen rahatım. İnşallah Rizespor'u daha iyi yerle getirmek için elimizden geleni yapacağız. Bir sporcu gitmek istedikten sonra kulüpte tutarsanız, hem o çocuk için hem de kulüp için iyi bir şey olmaz. Biz Vedat transferi için iyi yaptığımızı düşünüyoruz. Biz takımımıza güveniyoruz. Bizim takımın ne yapacağı belli olmuyor. Bir bakıyorsunuz 5 gol yiyor, bir bakıyorsunuz galip geliyor. Ligin ilk yarısı bitiyor. Son maçta Fenerbahçe'yi konuk edeceğiz. Bu maçı kazanmak istiyoruz. Devre arasına galibiyetle girmek istiyoruz'' diye konuştu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

- Hasan Kartal'ın açıklamaları

Haber-Kamera: Mehmet Can PEÇE/RİZE, ()

28.12.2019 - Haber Kodu : 191228094
====================

Gençlik ve Spor Bakanlığı'ndan başarılı sporcu, antrenör ve kulüplere 41.2 milyon TL ödül

ANKARA, Gençlik ve Spor Bakanlığı, 2019 yılında uluslararası şampiyonalarda altın, gümüş ve bronz madalya kazanan 1053 sporcu, 785 antrenör ve 23 spor kulübüne toplam 41 milyon 209 bin TL ödül verdi.

Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu, milli sporcuların 2019 yılı boyunca önemli başarılara imza attığını belirterek, "Milli sporcularımız 2019 yılı süresince birçok branşta spor tarihimize geçen unutulmaz başarılara imza attı. Yıl boyunca gösterdikleri başarılı performanslar neticesinde bizleri gururlandıran sporcu kardeşlerimi gönülden kutluyorum" dedi.

Milli sporcuların en iyi şartlarda kariyerlerini sürdürmeleri adına önemli atılımlara imza attıklarını kaydeden Bakan Kasapoğlu, "Ödül yönetmeliği gereğince bu yıl sporcu, antrenör ve spor kulüplerimize toplam 41 milyon 209 bin 491 TL ödül verdik. Yine bu yıl içinde 5 bin 102 sporcuya 'milli sporcu' belgesi verdik. Ayrıca bu yıl, yükseköğrenim gören ve milli sporcu belgesine sahip 2 bin 896 öğrencimiz, milli sporcu bursundan faydalandı" ifadelerini kullandı. Bakan Mehmet Muharrem Kasapoğlu, 2020 yılında da milli sporcuların başarısı ve refahı için her türlü imkanı seferber edeceklerini sözlerine ekledi.

1053 SPORCU, 785 ANTRENÖR VE 23 SPOR KULÜBÜNE 41 MİLYON 209 BİN TL ÖDÜL DAĞITILDI

Gençlik ve Spor Bakanlığı, 2019 yılında uluslararası şampiyonalarda altın, gümüş ve bronz madalya kazanan 1053 sporcuya, 785 antrenöre ve 23 spor kulübüne toplam 41 milyon 209 bin TL ödül dağıttı. 2019 yılında olimpik ve paralimpik branşların ferdi ve takım müsabakalarında derece alan sporcular, antrenörler ve kulüpler ödüllendirildi. Gençlik ve Spor Bakanlığı, ödül yönetmeliği gereği Dünya ve Avrupa şampiyonalarında madalya alan 1053 sporcuya 22 bin 579 cumhuriyet altını karşılığı 29 milyon 364 bin 260 TL ödül verdi. Yönetmelik gereği, sporcuların antrenörleri ve bağlı oldukları kulüpler de ödüllendirildi. Buna göre, 785 antrenöre 5 bin 40 cumhuriyet altını karşılığı 6 milyon 785 bin 125 TL, 23 kulübe ise 4 bin 513 cumhuriyet altını karşılığı 5 milyon 60 bin 105 TL ödeme yapıldı. Böylelikle, Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından 2019 yılında sporcu, antrenör ve spor kulüplerine toplam 41 milyon 209 bin, 491 TL ödül dağıtılmış oldu.

5 BİN 102 SPORCUYA "MİLLİ SPORCU" BELGESİ

Gençlik ve Spor Bakanlığı ayrıca, 12 Mayıs 2011 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren "Milli sporcu belgesi verilmesi hakkında yönetmelik" uyarınca 2019 yılında 5 bin 102 milli sporcu belgesi verdi. Son rakamla birlikte bugüne kadar toplamda 31 bin 445 milli sporcu belgesi verilmiş oldu.

700 KİŞİYE ŞEREF AYLIĞI

Bakanlık, 1983 yılında çıkarılan "Dünya Olimpiyat Avrupa şampiyonluğu kazanmış sporculara ve bunların ailelerine aylık bağlanması hakkındaki kanun" ile 2008 tarihli "Başarılı sporculara aylık bağlanması ile devlet sporcusu unvanı verilmesi hakkında kanun" gereği, Aralık 2019 tarihi itibari ile toplamda 700 kişiye şeref aylığı bağladı.

286 MİLLİ SPORCU BEDEN EĞİTİMİ ÖĞRETMENİ OLARAK ATANDI

Öte yandan, milli sporcuların sınavsız beden eğitimi öğretmeni olarak atanmaları hakkındaki düzenleme gereği, 2019 yılında 286 milli sporcu beden eğitimi öğretmeni olarak atandı. Böylece 2007 yılından bu yana toplamda 1236 milli sporcu beden eğitimi öğretmeni olarak atanmış oldu.

2896 ÖĞRENCİ MİLLİ SPORCU BURSUNDAN FAYDALANIYOR

Gençlik ve Spor Bakanlığı'na bağlı Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü (KYK) tarafından "milli sporcu belgesi verilmesi hakkında yönetmelik" hükümlerine göre "milli sporcu belgesi" almış (amatör milli) yükseköğretim öğrencilerinden Spor Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından milliliği ve burs katsayıları teyit edilen öğrencilere aylık öğrenim kredisi tutarının üç katına kadar burs veriliyor.

Bu düzenleme doğrultusunda, 2019 yılı Aralık ayı itibarıyla yükseköğrenim gören milli sporcu belgesine sahip 2 bin 896 öğrenci milli sporcu bursundan faydalandı.
====================

Yusuf Yazıcı'dan Memphis Depay'a ziyaret

İbrahim ALİOĞLU / İSTANBUL, Sakatlığı nedeniyle Roma'da ameliyat olacak Yusuf Yazıcı, kendisi gibi çapraz bağ sakatlığı yaşayan ve Yusuf'un doktoru İtalyan Profesör Pier Paolo Mariani'ye ameliyat olan Olimpik Lyon'un Hollandalı yıldızı Memphis Depay'ı ziyaret etti ve geçmiş olsun dileğinde bulundu.

Yaşadığı çapraz bağ sakatlığı nedeniyle İtalya'nın başkenti Roma'da bugün ameliyat olacak milli futbolcu Yusuf Yazıcı, Villa Stuart Spor Kliniği'nde operasyonu gerçekleştirecek dünyaca ünlü İtalyan Profesör Pier Paolo Mariani ile bir araya geldi. Ayrıca genç futbolcu, kendisi gibi çapraz bağ sakatlığı geçiren ve İtalyan profesöre ameliyat olan Olimpik Lyon'un Hollandalı yıldızı Memphis Depay'a da geçmiş olsun ziyaretinde bulundu.

Tedavisi ve iyileşme süreci hakkında Depay'dan bilgi alan Yusuf Yazıcı bugün Roma'da bulunan Villa Stuart Spor Kliniği'nde ameliyat olacak. 22 yaşındaki Yusuf Yazıcı'nın yaklaşık 4 aylık bir tedavi süreci sonrasında sahalara dönmesi bekleniyor.


====================

(ÖZEL) Yusuf Yazıcı: Avrupa Şampiyonası'na yetişip ülkemize yardım etmek istiyorum (TEKRAR)

"Milli takım ilk maçını Roma'da oynayacak, ilk ben gidiyorum"

"Destekleri için kulübüm Lille'e çok teşekkür ediyorum"

"Sahalara daha erken dönebilirim"

İbrahim ALİOĞLU - Sezer AFŞAR / İSTANBUL, Fransa'nın Lille kulübünde forma giyen milli oyuncu Yusuf Yazıcı Avrupa Şampiyonası'nda forma giyebilme ihtimali olduğunu vurgulayarak, "Olabilir belki daha erken dönebilirim, yetişebilirim çünkü çok istiyorum orada oynamayı. Türk futbolcusunun en büyük hayali, ülkemizi o turnuvalarda temsil etmek. İnşallah umuyorum ki oraya yetişeceğim" dedi.

Fransa'nın Lille takımında forma giyen milli futbolcu Yusuf Yazıcı, tedavisi için gideceği Roma yolculuğu öncesinde Demirören Haber Ajansı'na () özel açıklamalarda bulundu.

"MİLLİ TAKIM İLK MAÇINI ROMA'DA OYNAYACAK, İLK BEN GİDİYORUM"

Daha güçlü olarak sahalara geri döneceğine inandığını söyleyen milli oyuncu, "Şimdi Roma'ya gidiyorum. Önce bir kontrolden geçeceğim ondan sonra ameliyat olacağım. Doktorla temsilcilerim görüştü. Gidince daha kapsamlı konuşacağız. Bunlar futbolda olan şeyler, gol atmak gibi bir şey. Daha güçlü döneceğim. Şimdi Roma'ya gidiyorum. Milli Takım'la da orada oynayacağız, önceden kamp yapacağımız yerleri ziyaret etmeye gidiyorum. Belki yetişirim diye düşünüyorum. O yüzden ilk ben gidiyorum. Bakalım, havası nasıl, takıma da biraz bilgi veririm. Bunlar futbolun içinde olan şeyler, daha güçlü döneceğim" diye konuştu.

"SAHALARA DAHA ERKEN DÖNEBİLİRİM"

2020 Avrupa Şampiyonası'nda forma giymeyi çok istediğinin altını çizen Yusuf Yazıcı, "Allah'tan ümit kesilmez. Olabilir, belki daha erken dönebilirim, yetişebilirim çünkü çok istiyorum orada oynamayı. Türk futbolcusunun en büyük hayali, ülkemizi o turnuvalarda temsil etmek. İnşallah umuyorum ki oraya yetişeceğim" açıklamasında bulundu.

"AVRUPA ŞAMPİYONASI'NA YETİŞİP ÜLKEMİZE YARDIM ETMEK İSTİYORUM"

Sakatlık haberinin ardından kendisine destek olan kulüplere ve taraftarlara teşekkür eden 22 yaşındaki oyuncu, "Şunu söylemek istiyorum, sakatlıktan sonra gerek kulüplerimiz gerekse büyük camialar ve taraftarlara çok teşekkür etmek istiyorum. Bana destek mesajları yolladılar, sağ olsunlar, var olsunlar. Onların bana olan sevgisini en kısa sürede geri dönüp hem onları hem de ülkemi en iyi şekilde temsil ederim ve En iyi şekilde Avrupa Şampiyonası'na yetişip ülkemize yardım etmek istiyorum" dedi.

"DESTEKLERİ İÇİN KULÜBÜM LİLLE'E ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM"

Formasını giydiği Lille kulübünün kendisine süreç boyunca çok destek olduğunu vurgulayan Yazıcı, "Özellikle bana bu süreçte en büyük desteği veren kulübüm Lille çok teşekkür ediyorum. Tedavimle ilgili bana her türlü desteği ve ilgiyi gösteriyorlar. Sağlıklı bir şekilde sahalara dönebilmem için her türlü imkanı sağlıyorlar. Bu süreçte takımımı yalnız bırakmak istemezdim. Orası benim ailem ve aileme kavuşmak içinde sabırsızım" şeklinde konuştu.

Son olarak yeni yılla ilgili temennilerde bulunan Yazıcı, "Herkese huzur, mutluluk ve sağlık getirecek bir yıl diliyorum. Milli takımla da güzel başarılar yaşayacağımız bir yıl olur inşallah" ifadelerini kullandı.

Bu arada milli Yusuf Yazıcı'yı ailesi ve yakınları yalnız bırakmazken, futbolcuyu havalimanında tedavi için Roma'ya gitmeden önce uçağına uğurladılar.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

-Yusuf Yazıcı'nın açıklamaları

-Yusuf Yazıcı'dan havalimanında detaylar

28.12.2019 - Haber Kodu : 191228031