Kütahya'da bugün Belediye Eski Kültür Sarayı'nda Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanlığı ile Birleşik Haziran Hareketi ortaklaşa " Hayır Buluşması " konulu Anayasa Değişikliği Referandumu paneli düzenledi.



Panele konuşmacı olarak, CHP Parti Meclisi Üyesi Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, CHP Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Gaye Usluer ve Haziran Hareketi Yürütme Kurulu üyesi olan ÖDP Genel Başkanı Alper Taş katıldı.


P


Panelin açılış konuşmasını CHP Kütahya İl Başkanı Dr.Zeliha Aksaz Şahbaz yaptı.Başkan Şahbaz,konuşmasında ; Demokrasi güçlerinin biraraya geldiği bu panelde, katlımcılarla birlikte olmaktan çok mutlu olduğunu belirterek," Anayasa değişikliğiyle, demokratik,laik,sosyal hukuk sistemi olan parlementer rejimden vazgeçerek, yerine tek adam rejimini getirmek istiyorlar.Buna asla izin vermeyeceğiz.Bu bir parti seçimi değil, kaderimizi oylamaktır.Bu nedenle, referandumda tüm seçmenlerden " hayır " oyu vermelerini istiyorum. " dedi.



FOTO :(Sol başta ; CHP Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Gaye Usluer, (ortada) Ulusalses.com Haber Müdürü Halis Kahraman.

Başkan Şahbaz'ın konuşmasının ardından CHP Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Gaye Usluer söz aldı.Vekil Usluer konuşmasında, Anayasa değişiklik teklifi Olağanüstü Hal ve Kanun Hükmünde Kararnamelerin gölgesinde, demokrasinin temel ilkelerinin dahi ihlal edildiği bir süreçte önlerine getirildiğini belirterek, şunları söyledi :

"Hazırlık aşamasında emek ve meslek örgütleri, sendikalar, sivil toplum örgütleri, üniversiteler, siyasi partiler gibi kurum ve kuruluşlardan görüş alınmadı ve toplumun büyük bir kesimi dışlandı.

Yol ve yöntemin sorunlu olmasının yanında, paketin kendisi halkın güncel taleplerini içermemenin ötesinde ülkemizde yönetim sistemini tek kişiye bağlayan bir rejim değişikliğini hedeflemektedir.

Bu değişiklikle Cumhurbaşkanının parti üyesi/parti başkanı olması sağlanıyor, partili Cumhurbaşkanı milletvekillerini belirliyor, meclisi feshedebiliyor.

Cumhurbaşkanının kararnameler, tüzük, yönetmelik ve genelgeler aracılığı ile yasa alanını daralttığı bir sistem öngörülüyor. Ayrıca bu sistem, parlamenter demokrasiyi, yasama, yargı, yürütme kuvvetleri arasındaki denge, fren ve denetleme mekanizmalarını yok ediyor.

Meclisin yasamaya dair tek ve en üst yetkili organ olma özelliğini, yanı sıra yargı bağımsızlığını ortadan kaldırıyor.

Ayrıca olağanüstü yetkiler verilen Cumhurbaşkanının yargılanması ise neredeyse imkânsız hale getiriliyor.

Yurttaşlarımız bunun için sandığa gitmeden önce, çok iyi düşünmeli, ona göre tercihte bulunmalıdır. 80 milyonun kaderini tek bir kişiye kesinlikle bırakılmamalıdır."

CHP Parti Meclisi Üyesi Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal da yaptığı konuşmada,

" Türkiye’nin acil ihtiyacı anayasa değişikliği değil ki.. Getirilen 18 madde içinde darbeyi engelleyecek hüküm yok..

Ak parti, 1982 Anayasasının üzerine inşa edildi.Yüzde 10 barajı getirdiler.Buna rağmen, 2015 seçimlerinde 4 parti meclise girdi. Mecliste 4 farklı görüş temsil edildi.Hiç bir zaman koalisyonlardan  korkulmamalıdır.Koalisyon,ortak olma,uzlaşma demektir. "
şeklinde konuştu.   

Son konuşmacı olarak da, Haziran Hareketi Yürütme Kurulu üyesi olan ÖDP Genel Başkanı Alper Taş, söz aldı.

Genel başkan Taş, yaptığı konuşmada ; Yeni Anayasa'da, yasama, yargı ve yürütme yetkilerinin Cumhurbaşkanı'nın elinde toplanarak, kuvvetler ayrılığının biteceğini savunarak şunları söyledi:

"Türkiye Cumhuriyeti devleti tek adamın iktidarına bırakılacak. Devlet, Meclis'ten çıkan yasalar yerine kararnamelerle yürütülecek. Yürütme erkinin Meclis'e karşı sorumluluğu olmayacak. Vekiller etkisiz hale gelecek, tek sorumlu Cumhurbaşkanı olacak.

Yargıda tek söz sahibi seçimle gelen Cumhurbaşkanı olacak. Yargı üyelerinin çoğunluğunu da Cumhurbaşkanı belirleyecek.

Milletvekili seçilme yaşının 18’e inecek.Onların çocukları 18 yaşında milletvekili olacak, Meclis'e girecekler. Gariban yurttaşlarımızın çocukları kiralık işçi olacak, taşeron işçi olacak. Yok öyle yağma. Buna izin vermeyeceğiz.

16 Nisan sıradan bir referandum değil. 16 Nisan günü çocuklarımızın torunlarımızın kaderini belirleyeceğiz.Bu nedenle, seçmen olan her yurttaş sandık başına giderek, yurttaşlık görevini yapmalı, mutlaka oy kullanmalıdır.."




www.ulusalses.com-ÖZEL HABER- Halis KAHRAMAN