Rusya ile Ukrayan Savaşı neden? Bu çağda silahlı savaş ne getirir, ne götürür? Rusya Ukrayna’yı işgal için harekete geçti. Ancak yapmış olduğu harekat hiç düşündüğü kadar kolay olmadı.

Ukrayna, Rusya’ya karşı direniyor. Avrupa Birliği, Amerika, İngiltere Ukrayna’ya destek için Rusya’ya karşı yaptırımlar uygulama kararı aldı.

Batılı ülkeler, Rusya'ya karşı art arda yaptırım kararları alıyor. Yaptırımların büyük bir kısmı Rus ekonomisini hedef alıyor. Peki şimdiye kadar uygulanması kararlaştırılan yaptırımlar hangileri?

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali, Batı ülkelerinde büyük bir tepkiyle karşılandı. Siyasetten kültüre ve spora dek Rusya'yı hedef alan çok sayıda yaptırım kararı alındı. Özellikle ekonomik yaptırımların Moskova'ya pahalıya patlayacağı tahmin ediliyor.

Rusya’nın hedefi Ukrayna’yı iç deniz olan Dinyeper Denizi’ne kadar  işgal etmek… Yani Dinyaper Denizi sınır olacak.

Ukrayna halkı zor durumda. Rusya’nın saldırıları çevre ülkeleri de tedirgin ediyor.  Buna karşılık Avrupa Birliği, ABD, İngiltere’nin aldığı yaptırımlar da Rusya halkını tedirgin ediyor.

İsviçre yıllardır bağımsızlığını ifade eden bir ülke. Dünya savaşlarından bu güne ilk defa Rusya’Rya karşı tavır alıp Ukrayna’ya desteğini açıklamıştır.

Türkiye ise Rusya ile Ukrayna arasında barış için arabuluculuk yapabilecek önde gelen bir ülke.

Rusya Başkanı Putin’in geçmişte Rusya’dan ayrılan Ukrayna’yı adeta kontrol altına almak için çalışıyor. Bu nedenle kendisine karşı tavır alan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Oleksandroviç Zelenski’nin çıkışını kabullenemiyor. Ukrayna’da yüzde 73 halk desteği ile seçilen Zelenski, Putin’e karşı dik duruyor. Zelenski’nin halkın içinde sokakta olması da dikkat çekiyor.

Her ne olursa olsun Ukrayna’nın Rusya’ya teslim olmaması, bir karış toprağını vermemesi gerekir.

 Ukrayna’ya savaş desteği olarak Rusya'ya karşı alınan yaptırım kararlarında öne çıkanlar:

Finans piyasası

Batılı ülkelerin aldığı ekonomik yaptırım kararları arasında en serti, Rus bankalarının uluslararası ödeme sistemi Swift'ten çıkarılması oldu. Bu yaptırım, bir yandan Rus bankalarının dünya genelinde işlem yapmasını engellerken diğer yandan Rus ihracat ve ithalatını felç etmeyi amaçlıyor. Rusya Merkez Bankası'nın Avrupa Birliği (AB), Amerika Birleşik Devletleri (ABD), İngiltere ve Kanada'daki varlıkları da donduruldu. Söz konusu adımla Rusya Merkez Bankası'nın kendi bankaları ve şirketlerini desteklemek için yurt dışına varlık satması ve karşılığında Ruble almasının engellenmesi hedefleniyor. Avrupa Birliği (AB) kaynaklarına göre Rus Merkez Bankası'nın rezervlerinin yarısından fazlası bloke edilmiş durumda. Ayrıca bazı ticari bankaların varlıkları da dondurularak işlem yapmaları yasaklandı. Rus devlet tahvillerinin alım satımına karşı da adımlar atılması planlanıyor.

Enerji

AB, Rusya'ya ham petrolün işlenmesi için gerekli olan mal ve teknoloji satışını, transferini, ayrıca ihracatını yasakladı. Bu alandaki hizmetler büyük ölçüde kısıtlanmış oldu. Bu yaptırımın hedefi, Rusya'nın petrol rafinerilerini modernize etmesini engellemek.

Ulaşım

Batı ülkelerinden Rusya'ya artık havacılık ve uzay sanayisiyle ilgili mal, teknoloji ve hizmet satışı yapılmayacak. Bu karar çerçevesinde Rus havayollarına uçak, yedek parça ve ekipman verilmeyecek. Rus ekonomisinin kilit sektörlerinden birini hedef alan bu yaptırımdan Rus havacılığının büyük ölçüde etkileneceği tahmin ediliyor. Zira mevcut Rus uçak filosunun dörtte üçü AB, ABD ve Kanada'da imal edilmişti.

AB ülkeleri ayrıca tüm Rus uçaklarına hava sahasını kapattı. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, "Rusya'ya ait ya da Rusya kontrolündeki uçaklar için AB hava sahasını kapatıyoruz. AB topraklarına inemeyecek, bu topraklardan havalanamayacak veya bu topraklar üzerinde uçamayacaklar. Oligarkların özel jetleri dahil" açıklamasını yaptı. Ayrıca Rus gemilerinin AB limanlarına girişinin yasaklanması da gündemde.

Teknoloji

Bazı teknolojik ürün ve teknolojiler de AB ve diğer Batılı ülkelerden artık Rusya'ya kolayca getirilemeyecek. Bunlar arasında mikroçip üretimi için gerekli olan mikroişlemciler ve ekipmanları da bulunuyor. ABD, yüksek teknolojili ürünlerin Rusya'ya ihracatını da yasakladı.

Spor

Rusya spor alanında da dışlandı. Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA) de Rusya'ya karşı yaptırım kararı aldı. FIFA'nın aldığı karara göre Rusya artık uluslararası maçlara ev sahipliği yapamayacak. Rusya'nın ev sahibi olması gereken maçlar tarafsız bir yerde ve seyircisiz olarak oynanacak. Ayrıca Rus milli takımının katıldığı maçlarda Rusya bayrağı açılmayacak ve Rus milli marşı okunmayacak. Bunlara ek olarak mili takım, maçlarını Rusya adı altında değil, Rusya Futbol Birliği adı altında oynayacak. FIFA, krizin uzaması durumunda, Rusya'nın Katar'da yapılacak Dünya Futbol Şampiyonası'ndan men edilmesi gibi ek yaptırım kararları da alabileceğini açıkladı. Avrupa Futbol Federasyonları Birliği'nin (UEFA) de Rusya'ya karşı yaptırım uygulanması konusunda görüşmeler yürüttüğü bildirildi.

Bu yaptırımlar Rusya’yı FİFA’dan çekilmeye götürebilir. Zaman gösterecek.

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıdan vaz geçip en kısa sürede barışı sağlaması gerekir. Devlet yöneticileri kendilerini tarihe yazdırmak için böyle hareketlerde bulunabilir, ama, Savaş hiç bir zaman iyilik getirmemiştir. Bu dünya tüm insanlar içindir. Küresel bir dünyada tüm insanların yaşam hakkı vardır. Birıkan insanlar ölmesin. Şu anda Ukrayna'da hayatını kaybeden binlerce insanın suçu ne? Ölen Rusların suçu ne? Bu savaş olmasa, iki devlette var var olacak. Sıkıntı var ise konuşarak halledin. Vurarark kırarak, can alarak değil...

Savaş değil Barış için varız... Var olmalıyız...