Güvenlik

Trafik Güvenliği Medya Ödülleri sahiplerini buldu

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun katılımlarıyla, dün akşam Conrad İstanbul Bosphorus Hotel’de düzenlenen programla " Trafik Güvenliği Medya Ödülleri " sahiplerini buldu.

Ülkemizde meydana gelen trafik kazalarını en aza indirgemek amacıyla yürütülen denetim ve eğitim çalışmalarının yanında kamuoyunda trafik güvenliği konusundaki farkındalığın artırılması amacıyla özellikle en etkili yöntemlerden birisi olarak kabul edilen görsel medyanın kullanılmasına yönelik 26 Ekim 2018- 24 Mayıs 2019 tarihleri arasında “Trafik Güvenliği Televizyon Ödülleri Projesi” İçişleri Bakanlığı tarafından hayata geçirildi.

Proje kapsamında televizyonlarda en çok izlenen TV dizileri, haber programları, haberler, magazin programları takip edilerek trafik güvenliği olgusuna içeriklerinde en çok vurgu yapan programlar seçilerek, bu dizilerde rol alan oyuncuların, dizi ve program yapımcılarının, haber müdürlerinin, haber sunucularının ödüllendirilmesi ile karayolu trafik güvenliği kültürünün daha geniş kitlelere duyurulması amaçlandı.

Bu kapsamda; İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun katılımlarıyla 04 Ekim akşamı Conrad İstanbul Bosphorus Hotel’de Trafik Medya Ödülleri Programı gerçekleştirildi.

Programa; İçişleri Bakan Yardımcısı Muhterem İnce, Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş, Jandarma Genel Komutanı Yardımcısı Ali Çardakçı, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Musa Avsever, Marmara ve Boğazlar Bölge Komutanı Engin Özgüç, İstanbul İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Nuh Köroğlu, Emniyet Genel Müdür Yardımcıları ve ilgili daire başkanları,sanatçı Orhan Gencebay ile Medyanın güzide temsilcileri katıldı.

Ödül töreni öncesi Emniyet Genel Müdürü (EGM)  Mehmet Aktaş yaptığı konuşmada; "Trafik kazaları, yol açtığı maddi ve manevi kayıpların büyüklüğü ile birçok ülkenin mücadele ettiği önemli sorunlardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Ülkemizde de Emniyet Genel Müdürlüğümüz; Jandarma Genel Komutanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı ve sivil toplum örgütleri gibi değerli paydaşlarımızla birlikte Trafik kazalarını önlemek, can ve mal kayıplarını en aza indirmek için belirli bir stratejik plan dâhilinde başarılı çalışmalar gerçekleştirilmektedir. Genel Müdürlüğümüzce Trafik hizmetlerinin kalitesini yükseltmek ve vatandaşlarımıza daha hızlı ve etkili trafik hizmeti verebilmek için, öncelikle donanımlı personel atamaları gerçekleştirilerek trafik personeli sayısı artırılmış ve her 15 km’ye bir ekip düşecek şekilde planlama ve düzenleme yapılmıştır.’ diyerek konuşmasına başladı.

Genel Müdür Aktaş, konuşmasının devamında, " Tüm bu etkinliklerin temel amacı ise karayolu trafik güvenliği konusunda toplumsal bilinci en üst seviyeye çıkarmak, trafik kurallarına uymayı ortak bir davranış ve yaşam biçimi haline getirmektir. Bu noktada ilk olarak 2017 yılında İçişleri Bakanlığımız tarafından Trafik Güvenliği Uygulama Politikası Belgesi yürürlüğe konulmuştur. Yine aynı dönem içerisinde kamuoyunda trafik güvenliği konusunda farkındalığı artırmak amacıyla “Çocuklar Trafik Denetiminde”, “Kırmızı Düdük”, “Bu yolda Hep Birlikteyiz” “Kemerin Ses Getirsin” isimli kampanyalar hayata geçirilerek geniş kitlelere duyurulması sağlanmıştır. Ayrıca 2019 yılı içerisinde “Öncelik Hayatın Öncelik Yayanın” sloganıyla hayata geçirdiğimiz “Yaya Öncelikli Trafik Kampanyası” doğrultusunda 2019 yılı “Yaya Öncelikli Trafik Yılı” ilan edilmiştir.’ dedi.

Mehmet Aktaş sözlerini; ‘Medyanın birey ve toplum üzerindeki bu etkisini kullanarak karayolu trafik güvenliği kültürünün daha geniş kitlelere duyurulması, meydana gelen trafik kazalarının en aza indirgenmesi ve trafik güvenliği konusundaki farkındalığın artırılması amacıyla İçişleri Bakanlığımızın öncülüğünde “TRAFİK GÜVENLİĞİ MEDYA ÖDÜLLERİ PROGRAMI” düzenlenmiştir.

Emniyet Genel Müdürlüğü ve diğer paydaşlar olarak ülkemiz genelinde faaliyet gösteren tüm ulusal ve yerel televizyon kanallarında yayınlanan dizi ve programlarda, trafik konusunda vatandaşlarımızı bilinçlendirmeye yönelik sahne ve kamu spotlarını daha fazla görmeyi temenni ediyoruz.

Sayın Bakanım, Değerli Konuklar; Bakanlığımızın öncülüğünde ilgili tüm bakanlıklarla ve paydaş kuruluşlarla birlikte yürütülen bu kararlı ve kesintisiz mücadelemiz tüm toplumsal dinamiklerin de güçlü desteğiyle artırılarak devam ettirilecektir. Bugüne kadar ortaya konulan ve bundan sonra da konulacak olan trafik paydalı tüm projelerin, verilen eğitimlerin ve yapılan denetimlerin trafik güvenliğinin temin ve tesisinde büyük katkılar sağlamasını diliyor, başta Sayın Bakanımız olmak üzere çalışmalarımıza destek veren kurul üyelerimize, ulusal medyamızın değerli aktörlerine, değerli basın mensuplarına ve katılımcılara desteklerinden dolayı teşekkür ediyor, siz değerli hazurunu saygıyla selamlıyorum.’ diyerek bitirdi.

EGM Aktaş'ın konuşmasından sonra İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da yaptığı konuşmada," Yaklaşık 16 televizyon kanalında, 13 Televizyon Dizisinde, 143 Haber Bülteninde ve 6 magazin programının izlenmesi konusunda Emniyet Genel Müdürlüğümüz bünyesinde izleme dairesi kuruldu. Mayıs ayının sonuna kadar da neredeyse her ay değerlendirme yapılarak ve bu izlemeler de takip edilerek bahsettiğim alanlarda toplumu bilgilendirmek ve farkındalık üretmek birbirimize doğru kuralları ifade etmek için örnek bir çalışma yapıldı. Maalesef uzun yıllardır bu ülkenin problemlerinden birisi olarak trafik kazaları varlığını sürdürmektedir. Sayın Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu bir strateji trafik kazalarının, ölümlerin %50 azaltılması hedefine Türkiye olarak hep beraber taşıdık." dedi

İstanbul’da yapılan araştırmaya değinen Süleyman Soylu, “Bakanlığımız tarafından İstanbul’da yaptığımız araştırmada insanların başlarına gelmesinden en çok korktukları olayda trafik kazası %30 ile ikinci sırada çıktı. Birincisi de hırsızlık. Hayatımızın bu kadar içerisinde, bu kadar ortasında, bu kadar uzun yıllardır birlikte yaşadığımız bir problem için burada bulunuyoruz ve farkındalık yaratmaya çalışıyoruz. Bu mesele bu ülkenin kaderi falan değildir. Tamamen insanların bir şeyleri doğru yapıp yapmaması ile ilgili bir meseledir. Trafikte doğruları yaptığımız takdirde bu sorunun hayatımızdaki yerinin azaldığını rakamlar ispat etmiştir. Elbette bu başarıyı devam ettirmeliyiz. Buna ister korkutma deyin ister farkındalık yaratma deyin ama hepimiz çok iyi biliyoruz ki sosyal statümüze, gençliğimize, yaşlılığımıza bakmadan şu binanın dışı kadar bize yakın bir meseleden bahsediyoruz. Trafikte yaşadığımız hiçbir ölüm vakti gelmiş ölüm değildir. Yaşanan bir acı beklediğimiz bir şey değildir.” şeklinde konuştu.

100 bin nüfus başına düşen trafik kazalarındaki can kaybı oranının Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya’da, Türkiye’den fazla olduğunu ifade eden  Soylu, “100 bin nüfus başına düşen trafik kazalarındaki can kaybı oranını Amerika Birleşik Devletleri’nde 12, Rusya’da 15, Avrupa Birliği ortalaması ise 5. Bizde bu oran 4 yıl önce 9.6 iken şu an bu rakam 6.2 oldu. Burada milletimizle birlikte büyük bir iş yapıyoruz. İnşallah 2020’de Avrupa Birliği ortalamasına düşeceğiz. Bu ülkede trafik kazaların yaşadığımız can kayıplarının terörden çok fazla olduğunu ve basit önlemlerin yani emniyet kemeri takmanın, direksiyon başında cep telefonu kullanmamanın, hızımızı o an olandan 20 km daha düşürmenin veya motosiklet kullanıyorsak kask takmanın bu ölümleri %40 oranında azalttığını bilirsek kendimiz ait bir fark ortaya koyabilir ve bu istatistiklerin bize temas etmemesini temin edebiliriz. Bir meseleyi çözmek için maalesef o meseleyi çok iyi bilmek yetmiyor. O meseleyi hissetmek de lazım. Onu kendinize yakın hissetmek gerekiyor. İşte sizlerle bunun için buradayız.” dedi.

Trafik görevlileri ile kanun arasındaki empatiyi geliştirmenin önemini belirten Soylu, “Aslında sadece katı kurallar değil. Empatide bu kurallar içerisinde yer almaktadır. Öğretmenden öğrenciye; bu yıl yaklaşık 400 binin üzerindeki öğretmene trafik eğitimi verdik. Öğrenciden, sürücüye, servis aracı görevlisine, çok çeşitli eğitim programına aldık. Türkiye de en çok kaza yapanları belirledik ve onları eğitime aldık. Onlara nasıl kaza yapmamaları gerektiğini tekrar anlattık. Sadece ceza yazmak değil. Uyarmak, tebliğ etmek, yönlendirmek ve denetlemek. Bununda önemli olduğu düşünüyoruz. Avrupa’da tolerans denilen bir sistem var. Biz bu tolerans denilen sistemi de trafiğimize getirmek zorundayız.” sözleriyle konuşmasını tamamladı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun konuşmalarından sonra yapılan değerlendirmeler sonucu başarılı olan Medya kuruluşlarına ödüllerini vermek üzere ödül törenine geçildi.

Ödül töreninde ; 26 Ekim 2018- 24 Mayıs 2019 tarihleri arasında yapılan değerlendirmeye göre en çok puan alarak dereceye giren yapımlar;

Haber Programları Kategorisinde;

1-

TRT HABERDE DÜN BÜGÜN

TRT HABER

 - 285 PUAN

2-

HAFTASONU HABERLERİ      

TGRT HABER

- 238 PUAN

3-

AKŞAM AJANSI                       

A HABER

- 135 PUAN

TV Dizileri Kategorisinde;

1-

VUSLAT

 -TRT 1

- 80 PUAN

2-

KALK GİDELİM

- TRT 1

- 53 PUAN

3-

KIZIM

- TV 8

- 43 PUAN

Magazin Programları Kategorisinde;

1-

GEL KONUŞALIM

- TV 8

- 141 PUAN

2-

CUMARTESİ SÜRPRİZİ

- SHOW TV

-    49 PUAN

3-

PAZAR SÜRPRİZİ

- SHOW TV

-    33 PUAN

ULUSALSES.COM-**ÖZEL HABER : HALİS KAHRAMAN

{ "vars": { "account": "G-LN5QQW233W" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }