TÜRK Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK), Viral Hepatit Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Bilgehan Aygen, Dünyada her yıl 1,4 milyon insanın hepatite bağlı hastalıklardan hayatını kaybettiğinin tahmin edildiğini belirtti. Aygen, 2030 yılına kadar hepatitleri yok edileceğini de kaydetti. Prof.Dr. Aygen, Dünya Sağlık Örgütü ve Dünya Hepatit Birliği tarafından, hepatitlere olan farkındalığı artırmak amacı ile 28 Temmuz'un 2010 yılında 'Dünya Hepatit Günü'olarak belirlendiğini kaydediyor.

Hepatit'in basit anlamıyla karaciğerin iltihabı olduğunu hatırladan Prof. Dr. Bilgehan Aygen, "Pek çok sebebi olan hepatit, daha çok viral infeksiyonlar nedeni ile ortaya çıkmakta. Viral hepatitlere sebep olan farklı virüs tipleri (A,B,C,D ve E) bulunmakta. Dünyada her yıl 1,4 milyon insanın bu virüs tiplerine bağlı hastalıklardan öldüğü tahmin edilmekte" dedi. Hepatit B ve hepatit C virüslerinin uzun vadede kronik karaciğer hastalığı, siroz veya karaciğer kanserine yol açabildiği için ayrıca öneme sahip olduğunu kaydeden Aygen, yaptığı açıklamada şunları söyledi:

HASTALAR HEPATİT OLDUĞUNUN FARKIA VARAMAMAKTA

"Bu virüslerle oluşan kronik hepatitler hastalık son aşamaya varana kadar ne yazık ki önemli bir bulgu ortaya çıkmamakta ve hastalar hepatit olduklarının hiç farkına varmamaktadır. Bu durum hem hastalığın tedavi edilmesini önlemekte, hem de toplumda yayılımını kolaylaştırmaktadır. Hepatit B ve C virüsleri benzer yollarla bulaşmakta olup, en önemli bulaşma yolları; kontrol edilmemiş kan transfüzyonu ya da kan ürünlerinin kullanımı, sterilize edilmemiş araçlarla tıbbi ya da diş girişimleri, anneden bebeğe doğum sırasında, kullanılmış enjektör paylaşımı, tıraş bıçağı, diş fırçası gibi eşyaların ortak kullanımı, sterilize edilmemiş araçlarla dövme ya da vücut takıları uygulanması, güvenli olmayan cinsel ilişki olarak sıralanabilir".

HEPATİT B VİRÜSÜNE KARŞI ET ETKİLİ YOL AŞILANMAK

Prof.Dr. Aygen, Hepatit B virüsünden korunmanın en etkili yolunun aşılanmak olduğunu vurguladı. Prof. Aygen, "Hepatit D virüsü sadece hepatit B virüs enfeksiyonu olan kişilerde hepatite yol açar. Bulaşma yolları hepatit B ile benzer olup kronik hastalığa yol açabilmesi açısından önem taşımaktadır. Hepatit B virüsünden korunma hepatit D virüsünden de korunmak anlamına gelir. Hepatit C enfeksiyonundan korunmak için etkin bir aşı henüz mevcut olmadığı için bulaş yollarının iyi kontrolü ve hastaların bulunarak tedavi edilmesi son derece önemlidir" dedi. Aygen, hepatit A ve E’nin kontamine su ve besinlerle salgınlara yol açabilen, kötü hijyenik koşullar varlığında kolaylıkla bulaşabilen virüsler olduğunu kaydetti.

RAKAMLARLA TÜRKİYE’DE HEPATİT

Prof.Dr. Aygen, yapılan araştırmalarda erişkin yaş grubunun yüzde 88-100’ünün hepatit A virüs enfeksiyonu geçirdiği gösterdiğini kaydetti. Aygen,"Türkiye’de yaklaşık 3.5 milyon hepatit B virüs taşıyıcısı bulunmaktadır. Bu enfeksiyonun görülme oranı risk gruplarında yüksek olup, yüzde 20’lere kadar yükselmektedir. Ülkemizde yaygın aşılamaya paralel olarak hepatit B virüs enfeksiyonunun sıklığı çocukluk döneminde azalmış olmakla beraber, genç erişkin ve erişkin yaş grubunda aynı durum söz konusu değildir. Dolayısıyla hepatit B virüs enfeksiyonunun ülkemiz için halen güncelliğini ve önemini yitirmeyen bir enfeksiyon hastalığı olduğunu belirtmek gerekir. Hepatit C virüs enfeksiyonunun Türkiye’de genel sıklığı yüzde 0.5-1 arasında" dedi.

Türkiye’de 334 bin ile 1 milyon 170 bin arasında vaka bulunduğunu kaydeden Prof. Aygen, ileri yaşlarda enfeksiyonun görülme sıklığının arttığını, ayrıca risk gruplarında da daha yüksek oranların söz konusu olduğunu belirtti.

HEDEF, HEPATİTLERİN 2030 YILINA KADAR YOK EDİLMESİ

Prof.Dr. Bilgehan Aygen, 28 Temmuz'un bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandığını belirterek, "Dünya Hepatit Günü’’ nün bu yılki teması, Dünya Sağlık Örgütü tarafından '2030 yılına dek viral hepatitleri eradike etmek' olarak belirlenmiştir. Dünya Sağlık Örgütü tarafından, yeni olgu sayısını yüzde 90 oranında azaltmak ve 7.1 milyon kişinin hayatını kurtarmak olarak belirlenen hedefe ulaşmak için hepatit B aşılamasında infantların yüzde 90’ının aşılanması, kan donörlerinin yüzde 100’ünün taranması, tüm enjeksiyonların yüzde 90'ının güvenli olması, hepatit hastalarının yüzde 90'ına tanı konması ve yüzde 80’inde tedavi başlamış olması gerekmektedir" dedi.

FOTOĞRAFLI