Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Daire Başkanlığı, 2015 yılında yaşanan trafik kazaları ve sebepleri ile ilgili olarak kapsamlı bir rapor hazırladı.

Buna göre, 2015'te en fazla ölümlü kaza, haziran, temmuz, ağustos ve eylül aylarında oldu. Haziran ayında yaşanan kazalarda 330 kişi hayatını kaybederken, oran temmuzda 480, ağustosta 429 ve eylülde de 409 olarak kayıtlara geçti. Hazırlanan çalışmada ölüm vakalarının artışında yaz tatili ve bayram izinleri gerekçe gösterildi.

Yayınlanan raporda, kazaların oluşmasında en büyük etken olarak aşırı hız ve trafik kurallarına uymamaktan kaynaklandığı görüldü. Bu sebeple 2015 yılında 64 bin kaza meydana geldi. Bu kazaları, kavşak ve geçiş önceliğine uymamak ve aracın kontrolünde yaşanan zorluklar nedeniyle yaşanan kazalar izledi. Öte yandan, kurallara uymayan 10 milyon 282 bin kişiye 2 milyar 284 bin lira para cezası kesildi.

Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Araştırma Derneği Başkanı İhsan Memiş, trafikte yaşanan kazaların yüzde 47'sinin aşırı hızdan kaynaklandığına dikkat çekti. Memiş, “Türkiye'de bölünmüş çok şeritli yollar yürürlüğe girdikten sonra araç sürücülerimiz, bölünmüş çok şeritli yolları otoban standartlarında kabul edip sürekli bu yollarda hız yapıyorlar. Yollarımız geliş ve gidiş anlamında daha konforlu olmasına rağmen Türkiye olarak bunu kontrol altına alamadık. En büyük sıkıntımız araç sürücülerimizin hız limitlerine uymaması. 110 kilometre hız sınırı olan yollarda sürücüler 30-40 kilometre daha üzerine çıkıyor. 50 çeşit trafik kazası varsa bunların en önemli faktörü hız. Devletin hız limitlerini daha da kontrol altına alması, denetimlerini daha çok yapması lazım.” ifadelerini kullandı.

Kazaların genel nedenleri arasında, insan faktörü, yol ve trafik yoğunluğu, araçların trafiğe uygun olmaması, coğrafi ve iklimsel durumları yer aldı.

Uzmanlar, trafik kazalarının yüzde 80'inin sürücü hatalarından kaynaklandığına dikkat çekti. Ayrıca, sürücünün yaşı, cinsiyeti, alışkanlıkları, araba kullanma tecrübesi, çalışma durumu, fiziksel özellikleri, güvenlik önlemlerine uymamaları kazaların oluşmasına önemli bir etken olarak gösterildi.

Kazaya neden olan olaylara; hız yapmak, yakından izleme, uykusuzluk, kurallara uymama ve alkol kullanımının da neden olduğu ifade edildi. Trafik kazaları ile ilgili yapılan istatistiklerde, arkadan çarpmak, yanlış manevra yapmak, kavşaklarda geçiş üstünlüğüne uymamak, şeride tecavüz etmek, kırmızı ışık ihlalleri, iki şeritli yolda karşıdan gelen aracın yolunu kullanmak, girilmez levhasına uymamak, geçme yasağı olan yerlere girmenin de kazaların oluşmasında önemli bir etken olduğu kaydedildi. 

Ben de ; İstanbul'da halen görevli fahri trafik müfettişi ve Fahri Trafik Müfettişleri Derneği'nin Basın Sözcüsü olarak, trafikte maddi kayıplarının yanı sıra can kaybı ve sürekli iş görememezlik doğuran yaralanmalar yaşanmaması için sürücülere " Trafik kurallarına uyalım, uymayanaları da kibarca, uygun bir dille uyaralım..! " uyarısı'nda bulunuyorum..