Ticaret Bakanlığı, 2025 yılında gümrük ve dış ticaret işlemlerine yönelik denetimlerde mevzuata aykırı işlemler nedeniyle toplam 13,6 milyar TL ek tahakkuk ve idari para cezası uygulandığını açıkladı.

ANKARA (İGFA) - Ticaret Bakanlığı, 2025 yılı boyunca dış ticaret ve gümrük işlemlerine yönelik inceleme ve denetim faaliyetlerini aralıksız sürdürdü.

Bakanlık tarafından yapılan yazılı açıklamada, ikincil kontrol ve sonradan kontrol denetimleri sonucunda toplam 13,6 milyar TL tutarında ek tahakkuk ve ceza kararı düzenlendiği bildirildi.

Açıklamaya göre, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü koordinasyonunda, 18 Bölge Müdürlüğü Kontrol Şubeleri tarafından 224 bin 738 gümrük beyannamesi yeni nesil analitik teknolojiler kullanılarak ikinci kez incelendi.

MESS'in dayatmasına karşı Mudanya'da metal işçilerinin eylemleri sürüyor
MESS'in dayatmasına karşı Mudanya'da metal işçilerinin eylemleri sürüyor
İçeriği Görüntüle

Şüpheli bulunan işlemler sonucunda, 7 bin 410 firma tarafından tescil edilen 49 bin 975 beyannameye toplam 11,8 milyar TL ek tahakkuk ve ceza uygulandı. Bu tutarın, bir önceki yıla göre yüzde 120 artış gösterdiği kaydedildi.

Öte yandan, Ticaret Müfettişleri tarafından gerçekleştirilen sonradan kontrol denetimleri kapsamında 240 firma mercek altına alındı. Yapılan denetimler sonucunda tespit edilen usulsüzlükler nedeniyle 1,8 milyar TL ek tahakkuk ve ceza kararı düzenlendi. Bu kalemde de bir önceki yıla kıyasla yüzde 22 artış sağlandı. Bakanlık, 2025 yılı genelinde yürütülen tüm inceleme ve denetim faaliyetleri sonucunda, bir önceki yıla göre yüzde 100 artışla toplam 13,6 milyar TL idari para cezası uygulandığını açıkladı.

Açıklamada, 2026 yılında da haksız kazanç sağlayan ve rekabet ortamını bozanlara karşı son teknoloji analitik imkânlar ve deneyimli insan kaynağıyla caydırıcı denetimlerin sürdürüleceği vurgulanarak, devletin gelir kaybının önlenmesine kararlılıkla devam edileceği ifade edildi.

Kaynak: RSS